reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2020

reklama
Z tą wagą, to też chyba zależy, ile się ważyło przed ciążą, przynajmniej niektóre kalkulatory tak pokazują. Im mniej ważysz, tym więcej powinnaś przybrać, ale to w pierwszym trymestrze różnie bywa, ze względu na wymioty i odrzucenie od jedzenia.

Przy mojej wyjściowej wadze powinnam niby przytyć 4 kg, ale na razie jestem 1 kg mniej i to bez wymiotów, a jem jakby więcej [emoji848]
Ja powinnam schudnac ok. 6 - 8 kg [emoji16]
A niestety chociaż zaczelam jesc zdrowo, zero fast foodów itp., od slodkiego mnie odrzuca a wcześniej zarlam non stop.
I co? Przytylam juz 2 kg...wtf?

No to ja przytyłam 30 w pierwszej [emoji51]
No mi wlasnie kilogramy pozostały po tych "starych" ciążach...w pierwszej przytylam 30 kg...zostalo mi 10 na plusie i potem w 2 ciazy przytylam 20 kg...i zostalo 20 po niej....
A potem wzloty i upadki... chudłam, tyłam, chudłam, tyłam. Teraz akurat zaszlam w ciążę w apogeum wagi...zazeralam stres w robocie i w ciagu ostatnich dwoch lat dociągnęłam do 95 kg!!! Masakra... i już mam 97 kg.
Także tego... muszę schudnąć w tej ciąży. Dzidzia ma z czego czerpac. Nie wiem...przerzuce sie na zupy, smoothie itp. Zadnych stalych pokarmów chyba [emoji81]

A niestety chociaż zaczelam jesc zdrowo, zero fast foodów itp., od slodkiego mnie odrzuca a wcześniej zarlam non stop.

No właśnie na to nie ma reguły... Bo każda z nas może mieć też inne dolegliwości, które na wagę wpływają. Ale wydaje mi się, że takie kilogramy potem same schodzą, w przeciwieństwie do tych nabytych przez objadanie się...

Z tym ograniczaniem to wiesz, niektórzy wciąż wyznają zasadę, że w ciąży trzeba jeść za dwoje, a potem płacz... Ja uważam, że trzeba się rozsądnie i zdrowo odżywiać, ale ja np. ograniczyłam słodycze i inne świństwa na rzecz owoców i warzyw, bo nie chcę się roztyć niemiłosiernie. Wiadomo, że waga w ciąży jest sprawą indywidualną, ale nie chcę dokładać kilogramów na darmo.

Też właśnie, ja w pierwszej ciąży tak jadłam wszystko i skończyło się źle więc teraz mam nauczkę😉

Dziewczyny patrzcie jakie wspomnienie sprzed 2 i 3 lat mi wyskoczyło 😍

Załączniki

• FB_IMG_1589394929877.jpg
    FB_IMG_1589394929877.jpg
    119,9 KB · Wyświetleń: 82
  • FB_IMG_1589394939289.jpg
    FB_IMG_1589394939289.jpg
    85,5 KB · Wyświetleń: 83
No książkowo się nie powinno. ale która z nas jest książkowa? ;) myśle, ze to mimo wszystko będzie bardzo indywidualna kwestia a lekarze przecież tez wagę kontrolują wiec będą zwracać uwagę jak coś będzie niepokojące ;)

Mi w uk nikt nie kontrolował wagi.. poza pierwsza wizyta :/ z tym że ja nie tyle duzo w ciazach A po...

Mam 169 cm i masa wyjściowa 48 kg. 3x18kg i 1 x20kg przybrałam. Generalnie nie po mnie, a po liczbach na wadze widać te kg. Najdłużej to 14 dni zajął mi powrót do tych 48 kg. Bez jakiegokolwiek odchudzania i ćwiczeń. Bo niby kiedy. Tak już po prostu mam. Każdy organizm inny. Jedna przybierze więcej i szybko zrzuci, u innej ledwo kg przybędzie, a zostaną po porodzie na długo.

Wow ja Urodze I mam 2-3 kg mniej niż w dniu porodu.. potem karmiac piersia tyje :( tak mam..

Ja przytyłam już prawie 4kg ,to dopiero 11tc
Niby nie jem dużo, ale mniej A częściej, i co ciekawe całkowicie odstawiłam słodycze a przed ciąża byłam niezłym łasuchem 😁

Tak właśnie mialam z tym że ja więcej przybrałam pamiętam że lecialam do Polski w 12 tyg i mialam 9 kg więcej... wróciłam z Polski i waga spala trochę A do porodu jeszcze trochę spadła.. co z tego jak przytulam karmiac.

Ja 35kg... Zaczynałam z wagą 58kg, skończyłam na 93kg przed porodem... A co najlepsze, rozwaliło mnie tak dosłownie przez ostatnie 1.5 miesiąca ciąży. Tydzień po porodzie ważyłam 77kg, ale co z tego jak później próby odchudzania kończyły się efektem jojo... Przez efekty jojo ważyłam 90.5kg,czyli prawie tyle co pod koniec ciąży. Dopiero rok temu w maju wzięłam się za siebie tak na serio, schudłam 16kg najwięcej, ale od grudnia zaczęłam sobie pozwalać i teraz jak zaszłam w ciążę to z wagą 78.5kg... Narazie -1kg czyli 77.5kg i staram się ograniczać ze słodyczami itd, bo z synem popłynęłam i skończyło się tak a nie inaczej..

Jakiego jesteś wzrostu ? Ja w ciazy z 12 kg max A po porodzie zabieram.. Bleh

Chyba za długo było dobrze... zaczynam mnie bardzo mdlic .... 🤢 leżę dziś cały dzień praktycznie ale teraz już zaczyna się co raz mocniej, a myślałam ze najgorsze już mam za sobą 😬

Też tak mialam Ale na szczęście nie zostało to norma.. oby I u Cb tak było.

Jak liczysz te 6- 8 kg?
No mi wlasnie kilogramy pozostały po tych "starych" ciążach...w pierwszej przytylam 30 kg...zostalo mi 10 na plusie i potem w 2 ciazy przytylam 20 kg...i zostalo 20 po niej....
A potem wzloty i upadki... chudłam, tyłam, chudłam, tyłam. Teraz akurat zaszlam w ciążę w apogeum wagi...zazeralam stres w robocie i w ciagu ostatnich dwoch lat dociągnęłam do 95 kg!!! Masakra... i już mam 97 kg.
Także tego... muszę schudnąć w tej ciąży. Dzidzia ma z czego czerpac. Nie wiem...przerzuce sie na zupy, smoothie itp. Zadnych stalych pokarmów chyba [emoji81]
Ile masz wzrostu ?
Ja w poprzednia ciaze zaszlam z wagą 85 .. w 12 tyg wazylam 94 A do porodu 89.
Po porodzie 86 czy 87 :o nie wiem jak to się stało, że dziecko zwazylo 3.100 wody łożysko itd..
Potem waga powolutku spadała na początku.. Ale nie wiem chyba że 2 kg.. I zaczelam tych.. tak mam karmiac piersia.. no chyba że będę się glodzic.

Teraz zaszlam waga 94 .. obecnie jest 92.. I oby było jak w poprzedniej ciazy że dzieci bedzie sciagal.. już jest lepiej że nie przytulam na początku.

Czytałam kiedyś że są typy kobiet które niestety karmiac nie schudną..
Ja podejrzewam u siebie problemy hormonalne.. mialam się zbadac w uk.

Tak mnie ta glowa boli.. no nie chce przejść :(

reklama
No właśnie na to nie ma reguły... Bo każda z nas może mieć też inne dolegliwości, które na wagę wpływają. Ale wydaje mi się, że takie kilogramy potem same schodzą, w przeciwieństwie do tych nabytych przez objadanie się...
Prawda, święte słowa [emoji4]
Ja mam taki dziwny organizm (czyt. mózg) bo...jak muszę schudnąć bo: wesele, wyjazd, cos tam, coś tam to nie ma problemu: 2 miechy i 15 kg mniej. I właśnie niedobrze bo wiem, ze łatwo chudnę to potem mam gdzieś jeśli tyję. Bo zawsze mogę schudnąć znowu... I tak wpadlam w pułapkę...a nie mam cierpliwosvi na powolne, zdrowe chudnięcie [emoji3064]

Tak, to ja, 40 letnia baba hehe [emoji16]

Lat temu 18 jak zachodzilam w ciążę to ważyłam 60 kg - samych mięśni gdyż wtedy intensywnie od kilku lat trenowałam karate (masakra jakie mam mięśnie ud). Cycków 0 (malutkie B).

Ale wiecie kiedy najlepiej się czuję? Jak mam ok. 80 kg. Wtedy się czuję seksbombą. Cycki, dupka - wszystko takie opływowe [emoji81]
Może po tej ciąży się uda znowu tam trafić [emoji3059]

Do góry