reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

Wow 😂 to bedzie wiecej mam rozumiec 😂😂😂 ja ogolnie od poczatku ciazy czuje takie pulsowanie dziwne pochwy, mi sie wydaje ze wynikajace z ukrwienia. Ogolnie pisala raz tu ktoras ze w poprzedniej ciazy miala orgazm przez sen i ja sobie tak pomyslalam wtedy oooo jak super. A jak sie zdarzylo to ze strachu umieralam 🤣
37 lat to jeszcze nie stara. Dziecko was znowu na nowo odmłodzi 😅🤣😂
To ja mialam tak z organami w poprzedniej ciazy, teraz też się zaczęło :o

Naprawde nie przejmuj sie na zapas, moja poszla do zlobka jak miala roczek, w domu nigdy nie robila drzemki i ja sie obawialam, ale jednak tam sie nauczyla. I potem pomagaja tez z sikaniem do nocnika.
Mnie to raczej wcale piersi nie bola, moze jedynie przy jakims ucisku, bo corka czasem jak ze mna lezy to sie wierci i skacze i czasem mi przywali.
Mam nadzieje, ze u nas bedzie tak samo i ze wroci do szkoly we wrzesniu, bo inaczej kiepsko bedzie z naszym zdrowiem psychicznym 😅 U nas wysylaja zadania do zrobienia, ale tak naprawde sa nie obowiazkowe. A poza tym wiekszosc z nich to jakies projekty, zeby zrobic cos z materialow recyklowanych, albo nauczyc sie tanczyc jakas piosenke na just dance 😉
Gratuluje 😊
Mi nie wiem czemu chodzi po glowie, ze moze beda blizniaki, chociaz w rodzinie nie ma i w ogole nie mialam jeszcze usg, ale jakos takie mam mysli... 😅 Do tego gdzies przeczytalam, ze kobiety po 35 roku zycia, z lekka nadwaga i niezamezne maja wieksze prawdopodobienstwo na blizniaki. No ja mam 35 lat i lekka nadwage a z partnerem jestesmy 10 lat ale bez slubu 😂😂😂
Jaki piekny maluszek 😍❤️❤️❤️ Graculuje!

Mi też chodzą po głowie bliźniaki.. moja mama ma rodzeństwo blizniaki.. kuzynka niedawno urodziła też blizniaczki..

Dziewczyny ja od tygodnia sie czuje fatalnie i od paru dni juz prawie nie wstaje z lozka 😞 albo mnie mdli, albo mnie glowa boli, albo mi sie cos w jelitach przewraca... U mnie teraz 8+0, pocieszcie mnie, ze to sie niedlugo skonczy... 😢

Niedługo minie, u mnie od kilku dni jest k niebo lepiej :D dziś 9t3d
Dokladnie ☺ ja tez juz nie moge sie doczekac.. w poprzedniej ciazy co dwa tyg chodzilam, mierzyl ją itd chyba bym zwariowala gdybym chodzila raz w miesiacu jak z pierwsza 16 lat temu.. 🙄
Ja mam 2 usg w uk :( no chyba że będzie potrzeba więcej (W ostatniej ciazy przez cukrzycę ciazowa od ok 26 tyg mialam co 3 tyg.

Ja karmilam chyba miesiac (w sumie tez wtedy strs mialam bo staralismy sie o kredyt i tesciowa swirowala) :( pomimo ze chyba mialam pokarm.. chyba ze utracilam i mala sie wtedy wkurzala.. w pierwszej ciazy tez szybko stracilam pokarm przez tesciowa z nerwow..

W 6 tyg po porodzie dziecko przechodzi skok rozwojowy I wtedy czesto myślimy że nie mamy pokarmu, pokarm nie zanika tak szybko nawet z nerwów (W czasie wojny itd kobiety karmili czesto starsze dzieci)
Najważniejsze jest starać się podchodzić do tego spokojnie I nie słuchać innych jak np dziecko placze.. teksty typu a może masz chudy pokarm itd.. Nie sluchac
Ja wykarmilam 5 I nie przyszło mi to łatwo.. Z pierwszym podcietalam regularnie I w między czasie uczyłam go ssać piers..

Jakbyście miały pytania to piszcie :)

QUOTE="Piernik98, post: 19493550, member: 196794"]
Wyszlam dzis z domu na jakies zakupy. Glownie chcialam isc do douglasa. Duszno mi bylo juz w metrze. Do sklepu nie jestem w stanie wejsc ani nic zmierzyc bo tak mi duszno ze mam zawroty glowy. Tyle bylo moich zakupow ze kupilam tylko kilka kosmetykow w douglasie i nic nigdzie wiecej bo nie bylam w stanie. Cos okropnego. Mam wrazenie jakbym miala polowe mniejsze pluca i nie moge zlapac tchu.
[/QUOTE]

Ja ostatnio w sklepie bylam w miseczce.. to po chwili nie mogłam oddychać:(

Ja mam 170 wzrostu i przed pierwsza ciaza bylam szczupla, wazylam okolo 60 i w ciazy niewiele przytylam. Niestety przytylam pozniej i teraz waze 77 😭😭 Mam nadzieje, ze teraz nie przybedzie mi sporo.
Dawniej robili rozne rzeczy, o ktorych jeszcze nie bylo wiadomo, ze moga szkodzic. Poronien tez bylo wiecej.
Zazdroszcze grilla 😝 my ostatni raz robilismy u tesciowej we Wloszech w styczniu i teraz to chyba dluuuugo bedziemy musieli czekac 😢

My pierwszy w tym roku.. mamy ogródek na szczęście wiec możemy zrobić.

Ależ jestem zmeczona dziś.

Ja zrobiłam wszystko.

Bardzo mi przykro z powodu straty jednego maleństwa:(

Dziewczyno, ktore miały pozytywne wizyty gratuluję.

Ja jeszcze 22 dni do wizyty.. powiem wam że się stresuje :(
Niestety nie mam możliwości wczesniej się dowiedzieć czy wszystko ok..

reklama
Mi tłumaczyła hiperwitaminozą wit A więc już odstawiłam :p
Szczerze to Już tyle sprzecznych opinii na różne tematy słyszałam, ze po prostu trzymam się tego co słyszę od lekarza prowadzącego :)
U mnie jest 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę A w tym tranie. A aż tak moja dieta nie jest bogata w te witaminę żeby mi hiperwitaminoza groziła ;)

Mozliwe ze wtedy nie bede sie pewnie tym przejmowac tylko teraz mi sie tak wydaje ze mi wstyd bedzie a wtedy zrobi sie wszystko jedno 😅 w bolu sie podobno o wszystkim zapomina 😂

Powiem Ci że z całych 5 porodów przy ostatnim poszła 2ka :o najśmieszniejsze że akurat rodzilam z m I przyjaciółka.. No i poczułam.. Więc mówię o kurde.. poszła kupa :D położne szybko wyrzucił że nikt nawet nie widział, bez komentarza. Nie wiem jak w Austrii Ale w uk wręcz uspokajają że to normalne fizjologiczne.
Przed żadnym porodem nie mialam lewatywy a jednak tylko przy ostatnim poszła 2ka. Myślę że to przez wywołanie.. mimo że miałam rozwolnienie przez kilka dni przed porodem.

Kompletnie się tym nie przejmuje. Czy zrobilam siku ? Nie wiem, raczej nie, zawsze czulam jak wody wylatywaly.

Wgl uważam że położne które to komentują minęły się z powołaniem.. każdy normalny to wie że tak się dzieje I jednak jest to fizjologia.. To tak jakby miec pretensje do osoby która z bólu się zesikala czy jak kolwiek. Może poczytaj sobie na forach u was jak to wygląda.. Może Cię to uspokoi:)

Dodam że u mnie poszła 2 przy 5 dziecku przy opartych A że parlam przy 4 cm.. To w sumie nie ma się co dziwic

Powiem Ci że z całych 5 porodów przy ostatnim poszła 2ka :o najśmieszniejsze że akurat rodzilam z m I przyjaciółka.. No i poczułam.. Więc mówię o kurde.. poszła kupa :D położne szybko wyrzucił że nikt nawet nie widział, bez komentarza. Nie wiem jak w Austrii Ale w uk wręcz uspokajają że to normalne fizjologiczne.
Przed żadnym porodem nie mialam lewatywy a jednak tylko przy ostatnim poszła 2ka. Myślę że to przez wywołanie.. mimo że miałam rozwolnienie przez kilka dni przed porodem.

Kompletnie się tym nie przejmuje. Czy zrobilam siku ? Nie wiem, raczej nie, zawsze czulam jak wody wylatywaly.

Wgl uważam że położne które to komentują minęły się z powołaniem.. każdy normalny to wie że tak się dzieje I jednak jest to fizjologia.. To tak jakby miec pretensje do osoby która z bólu się zesikala czy jak kolwiek. Może poczytaj sobie na forach u was jak to wygląda.. Może Cię to uspokoi:)

Dodam że u mnie poszła 2 przy 5 dziecku przy opartych A że parlam przy 4 cm.. To w sumie nie ma się co dziwic
Wlasnie kurcze ciezko tu znalezc jakies forum jak to albo w ogole cokolwiek. Wszystko po niemiecku a ja dopiero kurs A1 bede konczyc wiec za wiele sie nie dowiem z tego co pisza 😅😅😅 ale do grudnia mam cel zeby niezle podszlifowac niemiecki wiec moze po wakacjach juz cos sie dowiem z wiedenskich internetow 🤔😂

Urodzilas 5 dzieci.. szacun kobieto ❤ na profilowym jesli to ty ,to ty sliczna jestes 😍 serio szacun.. a co do tego karmienia, bede probowac ;) tak serio to nikt mi nie pomagal nigdy w niczym ani z pierwsza ani z druga corka ,tylko glupie madrosci i duzo stresu..

Bylam narkomanką niestety. Zle sie do tego przyznac ale jestem naprawde bardzo dumna ze sama z tym skonczylam i wciaz jestem na terapii aby wzmacniac to co sama uzyskalam i wyzbyc sie z podswiadomosci tego wszystkiego. Bo choc wydaje sie ze o tym nie mysle i wmawiam sobie ze nie chce do tego wracac to mam rozne nawracajace natrętne sny choc naprawde ich nie chce 🤕 takze jestem bardzo z siebie dumna ze z tego wyszlam choc stosunkowo niedawno to wiem ze tak juz zostanie. Wiem dla kogo to robie 😊 zaraz koncze studia, dąże do tego co chce osiagnac. Wyszlam na prosta i jestem bardzo szczesliwa🥰 mowiac o tym czesc osob odbierze mnie pewnie za glupią czy nieodpowiedzialna lub nawet "zla matke" czy niedojrzala to kazdy ma rozna przeszlosc i nie nalezy takich osob oceniac bo moge byc lepszą matką niz niejedna z "normalna przeszloscia" zwlaszcza ze dzidzius byl w 100% planowany i po odczekanym zdrowym detoxie organizmu 😊
Najważniejsze, że dostrzegłaś problem i spróbowałaś zawalczyć. A dziecko doda Ci dużo siły i zapomnisz o nawracających myślach. Fajnie, że się nie poddałaś i próbujesz żyć normalnie. To się ceni. Ode mnie dużo wsparcia i pozytywnej energii :*

Czytam was ile mogę ale synek dopiero padł :) my jeszcze w drodze :) ja mam humorki ale zapowiedziałam mężowi ze dam mu w tez ciąży popalić i on mówi ze nie wie jak wytrzyma jeszcze 35 tygodni :) ogólnie ma mnie dość w podróży bo ciagle siku 😬 zjadlam podwójnego wiesmaka i boziu brzuch mi pęknie takie wzdęcia , ale jem póki mogę i przyjmuje :)

Urodzilas 5 dzieci.. szacun kobieto ❤ na profilowym jesli to ty ,to ty sliczna jestes 😍 serio szacun.. a co do tego karmienia, bede probowac ;) tak serio to nikt mi nie pomagal nigdy w niczym ani z pierwsza ani z druga corka ,tylko glupie madrosci i duzo stresu..

Tak to ja po 4 dziecku, jak udało mi się schudnąć. Teraz wyglądam troszkę gorzej :p ale mam nadzieję że po 6 znowu schudne ;) Choc u mnie to bardzo ciężko idzie I muszę naprawdę miec duzo wyrzeczeń.
Co do karmienia to dołącz sobie do grupy na fb- karmienie piersią. Tam niż się duzo dowiedzieć.

Np karmiac można jeść wszystko. Smażone, gazowane, kapustę itd.. Bo pokarm nie tworzy się z treści żołądka A z krwi. Do krwi przechodzą alergeny, ale nie np bąbelki z coli.
Tak samo jeśli chodzi o leki, jest na necie dostępny laktacyjne leksykon leków, czesto lekarze nie przypisują czego mimo że lek jest w grupie małego ryzyka (jak np paracetamol) stąd warto wiedzieć np o takim leksykonie I podpowiedzieć lekarzowi.

Jakbyś mialam problem z karmieniem na poczatku to warto zasięgnąć porady doradcy laktacyjnego ;)

Co do mm to ja niestety nie jestem za (no chyba że trzeba) bo jest dużo ciężej strawne itd Ale u mnie też moje podejście do mm sie zmieniło z czasem.. wczesniej nie widziałam roznicy.
Ale to może kiedyś się bardziej rozpisze ;)

reklama
Piękna i taka jak by wogole nie zmęczona przy takiej gromadce :p ja przy 1 czasem wyglądam jak zombii [emoji16]

Do góry