reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

Wow 😂 to bedzie wiecej mam rozumiec 😂😂😂 ja ogolnie od poczatku ciazy czuje takie pulsowanie dziwne pochwy, mi sie wydaje ze wynikajace z ukrwienia. Ogolnie pisala raz tu ktoras ze w poprzedniej ciazy miala orgazm przez sen i ja sobie tak pomyslalam wtedy oooo jak super. A jak sie zdarzylo to ze strachu umieralam 🤣
37 lat to jeszcze nie stara. Dziecko was znowu na nowo odmłodzi 😅🤣😂
To ja mialam tak z organami w poprzedniej ciazy, teraz też się zaczęło :o

Naprawde nie przejmuj sie na zapas, moja poszla do zlobka jak miala roczek, w domu nigdy nie robila drzemki i ja sie obawialam, ale jednak tam sie nauczyla. I potem pomagaja tez z sikaniem do nocnika.
Mnie to raczej wcale piersi nie bola, moze jedynie przy jakims ucisku, bo corka czasem jak ze mna lezy to sie wierci i skacze i czasem mi przywali.
Mam nadzieje, ze u nas bedzie tak samo i ze wroci do szkoly we wrzesniu, bo inaczej kiepsko bedzie z naszym zdrowiem psychicznym 😅 U nas wysylaja zadania do zrobienia, ale tak naprawde sa nie obowiazkowe. A poza tym wiekszosc z nich to jakies projekty, zeby zrobic cos z materialow recyklowanych, albo nauczyc sie tanczyc jakas piosenke na just dance 😉
Gratuluje 😊
Mi nie wiem czemu chodzi po glowie, ze moze beda blizniaki, chociaz w rodzinie nie ma i w ogole nie mialam jeszcze usg, ale jakos takie mam mysli... 😅 Do tego gdzies przeczytalam, ze kobiety po 35 roku zycia, z lekka nadwaga i niezamezne maja wieksze prawdopodobienstwo na blizniaki. No ja mam 35 lat i lekka nadwage a z partnerem jestesmy 10 lat ale bez slubu 😂😂😂
Jaki piekny maluszek 😍❤️❤️❤️ Graculuje!

Mi też chodzą po głowie bliźniaki.. moja mama ma rodzeństwo blizniaki.. kuzynka niedawno urodziła też blizniaczki..

Dziewczyny ja od tygodnia sie czuje fatalnie i od paru dni juz prawie nie wstaje z lozka 😞 albo mnie mdli, albo mnie glowa boli, albo mi sie cos w jelitach przewraca... U mnie teraz 8+0, pocieszcie mnie, ze to sie niedlugo skonczy... 😢

Niedługo minie, u mnie od kilku dni jest k niebo lepiej :D dziś 9t3d
Dokladnie ☺ ja tez juz nie moge sie doczekac.. w poprzedniej ciazy co dwa tyg chodzilam, mierzyl ją itd chyba bym zwariowala gdybym chodzila raz w miesiacu jak z pierwsza 16 lat temu.. 🙄
Ja mam 2 usg w uk :( no chyba że będzie potrzeba więcej (W ostatniej ciazy przez cukrzycę ciazowa od ok 26 tyg mialam co 3 tyg.

Ja karmilam chyba miesiac (w sumie tez wtedy strs mialam bo staralismy sie o kredyt i tesciowa swirowala) :( pomimo ze chyba mialam pokarm.. chyba ze utracilam i mala sie wtedy wkurzala.. w pierwszej ciazy tez szybko stracilam pokarm przez tesciowa z nerwow..

W 6 tyg po porodzie dziecko przechodzi skok rozwojowy I wtedy czesto myślimy że nie mamy pokarmu, pokarm nie zanika tak szybko nawet z nerwów (W czasie wojny itd kobiety karmili czesto starsze dzieci)
Najważniejsze jest starać się podchodzić do tego spokojnie I nie słuchać innych jak np dziecko placze.. teksty typu a może masz chudy pokarm itd.. Nie sluchac
Ja wykarmilam 5 I nie przyszło mi to łatwo.. Z pierwszym podcietalam regularnie I w między czasie uczyłam go ssać piers..

Jakbyście miały pytania to piszcie :)

QUOTE="Piernik98, post: 19493550, member: 196794"]
Wyszlam dzis z domu na jakies zakupy. Glownie chcialam isc do douglasa. Duszno mi bylo juz w metrze. Do sklepu nie jestem w stanie wejsc ani nic zmierzyc bo tak mi duszno ze mam zawroty glowy. Tyle bylo moich zakupow ze kupilam tylko kilka kosmetykow w douglasie i nic nigdzie wiecej bo nie bylam w stanie. Cos okropnego. Mam wrazenie jakbym miala polowe mniejsze pluca i nie moge zlapac tchu.
[/QUOTE]

Ja ostatnio w sklepie bylam w miseczce.. to po chwili nie mogłam oddychać:(

Ja mam 170 wzrostu i przed pierwsza ciaza bylam szczupla, wazylam okolo 60 i w ciazy niewiele przytylam. Niestety przytylam pozniej i teraz waze 77 😭😭 Mam nadzieje, ze teraz nie przybedzie mi sporo.
Dawniej robili rozne rzeczy, o ktorych jeszcze nie bylo wiadomo, ze moga szkodzic. Poronien tez bylo wiecej.
Zazdroszcze grilla 😝 my ostatni raz robilismy u tesciowej we Wloszech w styczniu i teraz to chyba dluuuugo bedziemy musieli czekac 😢

My pierwszy w tym roku.. mamy ogródek na szczęście wiec możemy zrobić.

Ależ jestem zmeczona dziś.

Ja zrobiłam wszystko.

Bardzo mi przykro z powodu straty jednego maleństwa:(

Dziewczyno, ktore miały pozytywne wizyty gratuluję.

Ja jeszcze 22 dni do wizyty.. powiem wam że się stresuje :(
Niestety nie mam możliwości wczesniej się dowiedzieć czy wszystko ok..

reklama
Mi tłumaczyła hiperwitaminozą wit A więc już odstawiłam :p
Szczerze to Już tyle sprzecznych opinii na różne tematy słyszałam, ze po prostu trzymam się tego co słyszę od lekarza prowadzącego :)
U mnie jest 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę A w tym tranie. A aż tak moja dieta nie jest bogata w te witaminę żeby mi hiperwitaminoza groziła ;)

Mozliwe ze wtedy nie bede sie pewnie tym przejmowac tylko teraz mi sie tak wydaje ze mi wstyd bedzie a wtedy zrobi sie wszystko jedno 😅 w bolu sie podobno o wszystkim zapomina 😂

Powiem Ci że z całych 5 porodów przy ostatnim poszła 2ka :o najśmieszniejsze że akurat rodzilam z m I przyjaciółka.. No i poczułam.. Więc mówię o kurde.. poszła kupa :D położne szybko wyrzucił że nikt nawet nie widział, bez komentarza. Nie wiem jak w Austrii Ale w uk wręcz uspokajają że to normalne fizjologiczne.
Przed żadnym porodem nie mialam lewatywy a jednak tylko przy ostatnim poszła 2ka. Myślę że to przez wywołanie.. mimo że miałam rozwolnienie przez kilka dni przed porodem.

Kompletnie się tym nie przejmuje. Czy zrobilam siku ? Nie wiem, raczej nie, zawsze czulam jak wody wylatywaly.

Wgl uważam że położne które to komentują minęły się z powołaniem.. każdy normalny to wie że tak się dzieje I jednak jest to fizjologia.. To tak jakby miec pretensje do osoby która z bólu się zesikala czy jak kolwiek. Może poczytaj sobie na forach u was jak to wygląda.. Może Cię to uspokoi:)

Dodam że u mnie poszła 2 przy 5 dziecku przy opartych A że parlam przy 4 cm.. To w sumie nie ma się co dziwic

Powiem Ci że z całych 5 porodów przy ostatnim poszła 2ka :o najśmieszniejsze że akurat rodzilam z m I przyjaciółka.. No i poczułam.. Więc mówię o kurde.. poszła kupa :D położne szybko wyrzucił że nikt nawet nie widział, bez komentarza. Nie wiem jak w Austrii Ale w uk wręcz uspokajają że to normalne fizjologiczne.
Przed żadnym porodem nie mialam lewatywy a jednak tylko przy ostatnim poszła 2ka. Myślę że to przez wywołanie.. mimo że miałam rozwolnienie przez kilka dni przed porodem.

Kompletnie się tym nie przejmuje. Czy zrobilam siku ? Nie wiem, raczej nie, zawsze czulam jak wody wylatywaly.

Wgl uważam że położne które to komentują minęły się z powołaniem.. każdy normalny to wie że tak się dzieje I jednak jest to fizjologia.. To tak jakby miec pretensje do osoby która z bólu się zesikala czy jak kolwiek. Może poczytaj sobie na forach u was jak to wygląda.. Może Cię to uspokoi:)

Dodam że u mnie poszła 2 przy 5 dziecku przy opartych A że parlam przy 4 cm.. To w sumie nie ma się co dziwic
Wlasnie kurcze ciezko tu znalezc jakies forum jak to albo w ogole cokolwiek. Wszystko po niemiecku a ja dopiero kurs A1 bede konczyc wiec za wiele sie nie dowiem z tego co pisza 😅😅😅 ale do grudnia mam cel zeby niezle podszlifowac niemiecki wiec moze po wakacjach juz cos sie dowiem z wiedenskich internetow 🤔😂

Urodzilas 5 dzieci.. szacun kobieto ❤ na profilowym jesli to ty ,to ty sliczna jestes 😍 serio szacun.. a co do tego karmienia, bede probowac ;) tak serio to nikt mi nie pomagal nigdy w niczym ani z pierwsza ani z druga corka ,tylko glupie madrosci i duzo stresu..

Bylam narkomanką niestety. Zle sie do tego przyznac ale jestem naprawde bardzo dumna ze sama z tym skonczylam i wciaz jestem na terapii aby wzmacniac to co sama uzyskalam i wyzbyc sie z podswiadomosci tego wszystkiego. Bo choc wydaje sie ze o tym nie mysle i wmawiam sobie ze nie chce do tego wracac to mam rozne nawracajace natrętne sny choc naprawde ich nie chce 🤕 takze jestem bardzo z siebie dumna ze z tego wyszlam choc stosunkowo niedawno to wiem ze tak juz zostanie. Wiem dla kogo to robie 😊 zaraz koncze studia, dąże do tego co chce osiagnac. Wyszlam na prosta i jestem bardzo szczesliwa🥰 mowiac o tym czesc osob odbierze mnie pewnie za glupią czy nieodpowiedzialna lub nawet "zla matke" czy niedojrzala to kazdy ma rozna przeszlosc i nie nalezy takich osob oceniac bo moge byc lepszą matką niz niejedna z "normalna przeszloscia" zwlaszcza ze dzidzius byl w 100% planowany i po odczekanym zdrowym detoxie organizmu 😊
Najważniejsze, że dostrzegłaś problem i spróbowałaś zawalczyć. A dziecko doda Ci dużo siły i zapomnisz o nawracających myślach. Fajnie, że się nie poddałaś i próbujesz żyć normalnie. To się ceni. Ode mnie dużo wsparcia i pozytywnej energii :*

Czytam was ile mogę ale synek dopiero padł :) my jeszcze w drodze :) ja mam humorki ale zapowiedziałam mężowi ze dam mu w tez ciąży popalić i on mówi ze nie wie jak wytrzyma jeszcze 35 tygodni :) ogólnie ma mnie dość w podróży bo ciagle siku 😬 zjadlam podwójnego wiesmaka i boziu brzuch mi pęknie takie wzdęcia , ale jem póki mogę i przyjmuje :)

Urodzilas 5 dzieci.. szacun kobieto ❤ na profilowym jesli to ty ,to ty sliczna jestes 😍 serio szacun.. a co do tego karmienia, bede probowac ;) tak serio to nikt mi nie pomagal nigdy w niczym ani z pierwsza ani z druga corka ,tylko glupie madrosci i duzo stresu..

Tak to ja po 4 dziecku, jak udało mi się schudnąć. Teraz wyglądam troszkę gorzej :p ale mam nadzieję że po 6 znowu schudne ;) Choc u mnie to bardzo ciężko idzie I muszę naprawdę miec duzo wyrzeczeń.
Co do karmienia to dołącz sobie do grupy na fb- karmienie piersią. Tam niż się duzo dowiedzieć.

Np karmiac można jeść wszystko. Smażone, gazowane, kapustę itd.. Bo pokarm nie tworzy się z treści żołądka A z krwi. Do krwi przechodzą alergeny, ale nie np bąbelki z coli.
Tak samo jeśli chodzi o leki, jest na necie dostępny laktacyjne leksykon leków, czesto lekarze nie przypisują czego mimo że lek jest w grupie małego ryzyka (jak np paracetamol) stąd warto wiedzieć np o takim leksykonie I podpowiedzieć lekarzowi.

Jakbyś mialam problem z karmieniem na poczatku to warto zasięgnąć porady doradcy laktacyjnego ;)

Co do mm to ja niestety nie jestem za (no chyba że trzeba) bo jest dużo ciężej strawne itd Ale u mnie też moje podejście do mm sie zmieniło z czasem.. wczesniej nie widziałam roznicy.
Ale to może kiedyś się bardziej rozpisze ;)

reklama
Piękna i taka jak by wogole nie zmęczona przy takiej gromadce :p ja przy 1 czasem wyglądam jak zombii [emoji16]

Do góry