reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

A no tak, ale jednak wielu prywatnych lekarzy z NFZ współpracuje wiec zawsze zapytać warto jak jest w tym przypadku ;) teraz od lat korzystam z luxmedu ale wcześniej chodziłam prywatnie do lekarzy (ortopedów, ginekologów itp) i zawsze sami mi przepisywali badania na NFZ. Dlatego warto zapytać. W luxmedzie tez dostałam skierowanie na zabieg kolana na NFZ ;)
To dlatego ze luxmed ma czesciowo podpisana umowe ba NFZ. Takie informacje sa zawsze wywieszane w placowkach.
No dokładnie. Nie jestem pewna ale enel med nie ma podpisanych jakiś umow z NFZ. Nie robili testu pappa. Wiem bo pytałam. Lekarz wtedy powiedział że robią Nifty, które kosztuje 2500 PLN.
Mając skierowanie od lekarza z Enel med znalazłam prywatnie klinikę która wykonywała te testy również na NFZ i to oni mieli podpisane umowy . To wystarczyło.
Enel Med ma umowe z NFZ id bardzo dawna ;) dlatego badanie bylo bezplatne

reklama
Ja to w ogóle podejrzewam, że będzie chciał mnie za tydzień zobaczyć a ja od poniedziałku do czwartku pracuje. A też ciężko będzie z zamianą. Cóż zobaczę co mi we wtorek doktorek powie. Tam beta może na tamten dzień będzie wynosiła ponad koło 40 jeśli wszystko jest w porządku to tam nic nie zobaczę, jedynie czy wszystko prawidłowe ogółem.

Może jakoś znajdzie się termin, który Ci podpasuje ;) Chociaż na NFZ ciężko być wybrednym niestety.

Elastyczna dlatego mówie, ze nie ma co się nastawiać, ze na pewno się nie da warto pytac. - teraz jestem w luxmedzie ale wcześniej chodziłam po prostu do gabinetów prywatnych i nigdy nie miałam problemu ze skierowaniami na NFZ ;) może miałam szczęście ;)

Może jakoś znajdzie się termin, który Ci podpasuje ;) Chociaż na NFZ ciężko być wybrednym niestety.

Elastyczna dlatego mówie, ze nie ma co się nastawiać, ze na pewno się nie da warto pytac. - teraz jestem w luxmedzie ale wcześniej chodziłam po prostu do gabinetów prywatnych i nigdy nie miałam problemu ze skierowaniami na NFZ ;) może miałam szczęście ;)
No właśnie u tego lekarza nie ma problemów z terminami, bardziej z moją pracą, bo wyjeżdżam do pracy o 8 a wracam o 21.

To dlatego ze luxmed ma czesciowo podpisana umowe ba NFZ. Takie informacje sa zawsze wywieszane w placowkach.
Enel Med ma umowe z NFZ id bardzo dawna ;) dlatego badanie bylo bezplatne

No popatrz i sami nie wykonują pappa. Dlaczego ? Ciekawe że na skierowaniu zapomniałam przybic na recepcji pieczątki enel med. I dało rady. W takim razie ja też miałam jakiegoś farta :D

Cześć Daria. Teraz jak pójdziesz prywatnie poproś lekarza niech wystawi Ci skierowanie na podstawie wieku - kryterium. Jego pieczątki wystarcza.
W domu wpisz po prostu w Internet test pappa i swoją miejscowość . Powinny wyskoczyć Ci miejsca gdzie taki test jest wykonywany . Test pappa z krwi i usg.
Miejsca prywatne również wykonują taki test.
Ja dzięki takiemu szukaniu znalazłam swojego lekarza prywatnie od USG. Świetnego specjalistę i co za tym idzie szpital w którym rodziłam.
Powodzenia :)
Dzwoniąc do Placówki zapytaj czy skierowanie masz nadesłać teraz czy jak przyjdziesz bo oni to wcześniej jakoś zgłaszają.

Że względu na wiek też pewnie będę mieć PAPPE ale boję się tego testu bo osobiście znam dwie dziewczyny, którym wyszedł fałszywie pozytywny a nerwów miały tyle, że aż serce boli. Dlatego zrobię pewnie Nifty albo coś tego typu po konsultacji z lekarzem

Witam, mam pytanie do dziewczyn z objawami, senność, mdłości itd, w którym jesteście tygodniu? 😉

Ja mam straszną senność od około tygodnia a mdłości że dwa Teoretycznie zaczęłam 8 tydzień ale ciąża jest 4 dni młodsza.

Ja właśnie odchudziłam mój segregator z wynikami, stare wyniki z poprzednich ciąż i wyniki hormonów sprzed roku czy dwoch lat też przeniosłam do teczki zeby mieć do lekarza najważniejsze tylko wyniki. Samych badań genetycznych to 12 kartek.

Jeżeli mogę spytać to co za badania robiłaś i z jakich wskazań ? My z mężem mieliśmy po 3 trzecim poronieniu nasze kariotypy i zarodków bo była ciąża bliźniacza, coś jeszcze miałaś?

Co do ubrań to w pierwszej ciąży bez problemu długo się we wszystko mieściłam, tak jakoś w 5 miesiącu potrzebna była zmiana A teraz nie przybyło kilogramów ale wszystko mnie uciska w brzuch i też rozważam co z t zrobić

Segregator zamawiam jak tylko 28 gin powie ze wszystko super 😍

No popatrz i sami nie wykonują pappa. Dlaczego ? Ciekawe że na skierowaniu zapomniałam przybic na recepcji pieczątki enel med. I dało rady. W takim razie ja też miałam jakiegoś farta :D
Pieczatki przybija sie najczesciej na receptach ;) kochana chce tylko zeby inne dziewczyny wiedzialy ze w prywatnych placowkach bie zawsze sa podpisane umowy z NFZ a jezeli juz sa to tez orzeciez nie na wszystkie badania i zabiegi. Jezeli Tobie sie udalo kiedys to super :) to ze w danej placowce przyjmuje ginekolog nie znaczy ze wszystkie badania wykona bo nie kazdy lekarz ma do tego kwalifikacje. Dlatego kieruja dalej do tzw podwykonawcow. Co innego prywatny gabinet. Tam sobie lekarz moze co chce i na ile moze :)

Ja wlasnie od kilku dni juz tak, moze od tygodnia ale czuje ze sie nasila coraz bardziej i sennosc i takie uczucie fatalnej kondycji 🤓
Ja dzisiaj poszlam na nielegalny spacer i po kilku metrach dostalam zadyszki. Pomijam fakt, ze w maseczce ciezko sie oddycha ale mimo wszystko szybko sie teraz mecze. Po godzinnych wolnym spacerze czulam sie jak po maratonie 😂

Pieczatki przybija sie najczesciej na receptach ;) kochana chce tylko zeby inne dziewczyny wiedzialy ze w prywatnych placowkach bie zawsze sa podpisane umowy z NFZ a jezeli juz sa to tez orzeciez nie na wszystkie badania i zabiegi. Jezeli Tobie sie udalo kiedys to super :) to ze w danej placowce przyjmuje ginekolog nie znaczy ze wszystkie badania wykona bo nie kazdy lekarz ma do tego kwalifikacje. Dlatego kieruja dalej do tzw podwykonawcow. Co innego prywatny gabinet. Tam sobie lekarz moze co chce i na ile moze :)

Dlatego na samym początku napisałam że trzeba najpierw znaleźć placówkę która wykonuje test pappa. O dziwo lekarz z enel med , który wtedy nie pracował w żadnym szpitalu. Wiem bo chciałam być pod jego opieką. Dał mi takie skierowanie.
I to odpowiedziałam koleżance żeby zapytała 20 stego prywatnego lekarza u którego ma wizytę czy może Jej takie skierowanie wystawić ;-)

Że względu na wiek też pewnie będę mieć PAPPE ale boję się tego testu bo osobiście znam dwie dziewczyny, którym wyszedł fałszywie pozytywny a nerwów miały tyle, że aż serce boli. Dlatego zrobię pewnie Nifty albo coś tego typu po konsultacji z lekarzem

Ja mam straszną senność od około tygodnia a mdłości że dwa Teoretycznie zaczęłam 8 tydzień ale ciąża jest 4 dni młodsza.

Jeżeli mogę spytać to co za badania robiłaś i z jakich wskazań ? My z mężem mieliśmy po 3 trzecim poronieniu nasze kariotypy i zarodków bo była ciąża bliźniacza, coś jeszcze miałaś?

Co do ubrań to w pierwszej ciąży bez problemu długo się we wszystko mieściłam, tak jakoś w 5 miesiącu potrzebna była zmiana A teraz nie przybyło kilogramów ale wszystko mnie uciska w brzuch i też rozważam co z t zrobić

Segregator zamawiam jak tylko 28 gin powie ze wszystko super 😍
U mnie razem było 6 strat, pozamaciczna, poronienie (prawdopodobnie zansiad) i 4 biochemy. Czas starań prawie 6 lat. Więc zostałam skierowana do genetyka. Ja miałam zrobione tak : kariotyp, Detekcja mutacji Leiden w genie Proakceleryny - czynnik V, Detekcja haplotypu M2 w genie ANXA5, detekcja mutacji G20210A w genie Protrombiny, Detekcja polimorfizmu 4G/5G w genie SEPRINE1 (PAI-1), detekcja 33 mutacji w genie CFTR, mąż miał robiony kariotyp, detekcja 33 mutacji w genie CFTR, Detekcja haplotypu M2 w genie ANXAS.
No i u mnie wyszedł nieprawidłowy kariotyp i Detekcja polimorfizmu 4G/5G w genie SEPRINE1 (pai-1) a u męża mutacja F508del w genie CFTR i w tym jeszcze Detekcja polimorfizmu c.1210_12t i u mnie też tylko ten polimorfizm wyszedł w CFTR.

reklama
Do góry