Ja byłam w takiej sytuacji w poprzedniej ciąży. Byłam na macierzyńskim rok, przejął mnie ZUS po skończonej umowie z tym że umowa skończyła mi się niecałe pół roku przed końcem macierzyńskiego ale wydaje mi się że przysługuje ci pelne macierzyńskie. Nie pamiętam dokładnie jak było z wynagrodzeniem po skończonej umowie bo ZUS co miesiąc przelewał mi inna kwotę i ciężko mi się było w tym połapaćDziewczyny bo zgłupiałam juz. Zna sie któraś z was na prawie do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego?
Mam umowe o pracę na czas określony. Kończy sie ona 31.12. 2020r. Termin porodu mam na sam poczatek grudnia, wiec urodzę przed zakonczeniem umowy. I teraz pytanie. Czy przysługuje mi pelne 52 tyg urlopu macierzynskiego czy tylko zasilek z zusu przez 20 tyg? Pracodawca na pewno nie bedzie mi przedłużał umowy. Wiem, ze pracodawca musi przedłużać tylko do dnia porodu i wtedy jest tylko zasilek z zusu. Ale ja urodze w czasie umowy o pracę.
Jest któraś z Was w takiej sytuacji? Na początku myslalam, ze dostane tylko przez pol roku to Kosiniakowe czy jakos tak.. Ale teraz juz sama nie wiem
reklama
Ragda
Fanka BB :)
Czyli normalnie przysługiwał Ci rok macierzyńskiego?Ja byłam w takiej sytuacji w poprzedniej ciąży. Byłam na macierzyńskim rok, przejął mnie ZUS po skończonej umowie z tym że umowa skończyła mi się niecałe pół roku przed końcem macierzyńskiego ale wydaje mi się że przysługuje ci pelne macierzyńskie. Nie pamiętam dokładnie jak było z wynagrodzeniem po skończonej umowie bo ZUS co miesiąc przelewał mi inna kwotę i ciężko mi się było w tym połapać
Akuku
Boziu wspolczuje kochana trzymaj się tam !! Dobrze, ze jesteś pod obserwacja chociaż możesz czuć się bezpieczna. Napewno wszystko bedzie dobrze. Musi być
Powiem Ci że tym lekarzom nie ufam do końca.. Choc podobno najgorzej gp.. A jak jest się już pod opieką lekarza to oni mają pojęcie co robią. Może dla tego jestem na oddziale bo gp pewnie wysłany mnie do domu mówiąc że mam happy baby
Pytanie do dziewczyn, które mają już doświadczenie
Używałyście takiej zwykłej wanienki ze stelażem czy takiej z odprowadzaniem wody jak te:
Link do: Wanienka z przewijakiem - Przewijaki - - CebaBaby
Widziałam na olx, że u mnie w mieście ktoś sprzedaje taką za niecałe 200zł, jest razem z przewijakiem i wygląda to fajnie, ale ciekawa jestem opinii doświadczonych
Ja uzywalam pod przewijanie panienka, odpływ był spoko. Super bo można tym jeździć z pokoju do łazienki.
Na przewijak mialam drogowe przescieradelko na gumce.
Po kąpieli wyciagalam jadłam przewijak jadłam na przewijak. Pod spodem pułku z ubraniem kremem i pampersami.
Nie wiem czy mowilam że z krwi wyszlo że mam mleczany za wysokie co oznacza kwasice mleczanowa.. I jak się okazuje jest to zagrożenie zycia powiem wam że jestem w szoku.. Dzieki Bogu przyjechałam do szpitala..
Pobrali mi 2 raz krew zeby sprawdzić I czy spada ten poziom.. jeśli spadnie to może nawet dziś do domu pójdę.. Jak nie to zostaje tu I jutro zobaczymy co dalej.
W poniedziałek będę miała ust klatki piersiowej oraz nog w poszukiwaniu zakrzepow.
Samo serce bije w normie, ciśnienie w normie.. Tylko te dodatkowe bicie które powoduje wlasnie te odczucia.
Kłucie już dużo lepiej.
Blaankaa
Mam to samo, najgorzej jak trzeba gdzieś jechać coś załatwić xd I się trochę przeciąganie ten czas to już łazienka xd
Ja tez... staram się jeść regularnie co 3 godz... Bo inaczej dopadaja mnie mdlosci[emoji53]
Blaankaa
My kobiety zdecydowanie za dużo rozwijamy każda sytuację [emoji1787]
Ja uwielbiam to[emoji3590]:
Blaankaa
A mi się wydaje, że to może być niewygodne, bo jak wyciąga się dziecko z kąpieli to kładzie się na przewijaku na kocyku, a tu musisz trzymać jedna ręka mokre dziecko, a drugą nasunąć sobie przewijak, chyba że zawsze będziecie kąpać we dwójkę.
Takie moje zdanie i ja bym się chyba na to nie zdecydowała [emoji4]
Takie moje zdanie i ja bym się chyba na to nie zdecydowała [emoji4]
No ja też nie wiedziałam, wpisałam sobie wanienka na olx i moje miasto i własnie takie coś mi wyskoczyło to się zainteresowałam Wydaje mi się, że to odprowadzanie wody może być wygodne, zamiast brać całą wanienkę z wodą
Blaankaa
Wydaje mi się, że będziesz miała pełnowymiarowy urlop macierzyński z racji tego że rozpocznie Ci się on podczas trwania umowy. Tydzien 0 zaczyna się w dniu porodu, a przy zakończeniu umowy o pracę dalsze świadczenie pokrywa ZUS
Dziewczyny bo zgłupiałam juz. Zna sie któraś z was na prawie do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego?
Mam umowe o pracę na czas określony. Kończy sie ona 31.12. 2020r. Termin porodu mam na sam poczatek grudnia, wiec urodzę przed zakonczeniem umowy. I teraz pytanie. Czy przysługuje mi pelne 52 tyg urlopu macierzynskiego czy tylko zasilek z zusu przez 20 tyg? Pracodawca na pewno nie bedzie mi przedłużał umowy. Wiem, ze pracodawca musi przedłużać tylko do dnia porodu i wtedy jest tylko zasilek z zusu. Ale ja urodze w czasie umowy o pracę. [emoji848]
Jest któraś z Was w takiej sytuacji? Na początku myslalam, ze dostane tylko przez pol roku to Kosiniakowe czy jakos tak.. Ale teraz juz sama nie wiem
Używalam zwykłej najzwyklejszej wanienki. Młody tak lubił się kąpać,. Ze w łazience był potop. Szybko przenieśliśmy sie do zwykłej wanny.Pytanie do dziewczyn, które mają już doświadczenie
Używałyście takiej zwykłej wanienki ze stelażem czy takiej z odprowadzaniem wody jak te:
Widziałam na olx, że u mnie w mieście ktoś sprzedaje taką za niecałe 200zł, jest razem z przewijakiem i wygląda to fajnie, ale ciekawa jestem opinii doświadczonych
Blaankaa
Daj znać jak Ci wyjdzie te drugie badanie krwi ! Trzymamy kciuki [emoji873]
Powiem Ci że tym lekarzom nie ufam do końca.. Choc podobno najgorzej gp.. A jak jest się już pod opieką lekarza to oni mają pojęcie co robią. Może dla tego jestem na oddziale bo gp pewnie wysłany mnie do domu mówiąc że mam happy baby [emoji14]
Ja uzywalam pod przewijanie panienka, odpływ był spoko. Super bo można tym jeździć z pokoju do łazienki.
Na przewijak mialam drogowe przescieradelko na gumce.
Po kąpieli wyciagalam jadłam przewijak jadłam na przewijak. Pod spodem pułku z ubraniem kremem i pampersami.
Nie wiem czy mowilam że z krwi wyszlo że mam mleczany za wysokie co oznacza kwasice mleczanowa.. I jak się okazuje jest to zagrożenie zycia powiem wam że jestem w szoku.. Dzieki Bogu przyjechałam do szpitala..
Pobrali mi 2 raz krew zeby sprawdzić I czy spada ten poziom.. jeśli spadnie to może nawet dziś do domu pójdę.. Jak nie to zostaje tu I jutro zobaczymy co dalej.
W poniedziałek będę miała ust klatki piersiowej oraz nog w poszukiwaniu zakrzepow.
Samo serce bije w normie, ciśnienie w normie.. Tylko te dodatkowe bicie które powoduje wlasnie te odczucia.
Kłucie już dużo lepiej.
reklama
Animowana
Ja mialam wanienke ze stelażem(uwielbiam, a raczej moje plecy są mi za niego wdzięczne ) miała odpływ, ale nie korzystaliśmy, bo mało miejsca w łazience więc kąpaliśmy młodą w pokojuPytanie do dziewczyn, które mają już doświadczenie