reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

1 ciąża bliźniacza w 2017 roku niestety zakończona poronieniem zatrzymanym w 9tyg. Druga ciąża w 2018 roku Córeczka urodzona w 36 tyg ciąży cała i zdrowa teraz aktualnie ma 19 miesięcy 😊 teraz jestem w 3 ciąży 11+2 ( nie planowanej) 😅wizyta kolejna w wtorek i tak schizuje się bo od tygodnia żadnych objawów i złe przeczucia i dziwne sny ale staram się uspokoić i myśleć pozytywne co ma być to będzie 😊
No właśnie bliźniacza jest wysokiego ryzyka i chyba dlatego tak panikuje. Ale wmawiam sobie, że musi być dobrze. Super, że masz zdrowa córeczkę 😊 i że kolejne bubu w drodze 😊Mi właśnie wszystkie objawy typu bolesnosc piersi, mdłości minęły ok 9 tygodnia no i schiza ale jak widać inne przypadłości się mnie czepiaja😑ja jestem w 13+6 i chyba noe przestanę się zamartwiać ale musimy być dobrej myśli, musi być dobrze i tego trzeba się trzymać 😊zmykam pod szybki prysznic 😊

reklama
Na pewno dostajesz antybiotyk, który jest bezpieczny. Ja brałam doustnie przez 3 tygodnie na poczatku ciąży z powodu zapalenia oskrzeli (amoksycylina).
Na szczęście jeszcze (odpukac) nie miałam infekcji pochwy ani zapalenia pęcherza w tej ciąży. W poprzednich ciążach miałam kilkakrotnie... więc i teraz pewnie mnie nie ominie.

Także nie denerwuj się - lekarz wie co robi [emoji3590]
No napewno skończy się na antybiotyku i mam nadzieję, że nie zaszkodzi a pomoże 😊 już się trochę uspokoiłam. Dziękuję za odpowiedzi. Uciekam pod szybki prysznic i odezwę się już po wizycie 😊

No właśnie bliźniacza jest wysokiego ryzyka i chyba dlatego tak panikuje. Ale wmawiam sobie, że musi być dobrze. Super, że masz zdrowa córeczkę 😊 i że kolejne bubu w drodze 😊Mi właśnie wszystkie objawy typu bolesnosc piersi, mdłości minęły ok 9 tygodnia no i schiza ale jak widać inne przypadłości się mnie czepiaja😑ja jestem w 13+6 i chyba noe przestanę się zamartwiać ale musimy być dobrej myśli, musi być dobrze i tego trzeba się trzymać 😊zmykam pod szybki prysznic 😊
A u mnie właśnie od tyg nic zero objawów no i się schizuje 😅 tym bardziej że ta ciąża jest bardzo podobna do tej poronionej ale mam nadzieję że na wtorkowej wizycie wszystko będzie dobtze a ja później. Spokojna głowa pojadę do teściów w góry 😅 kciuki zacisniete ✊✊

Ja mam alergie na trawy od dziecka, wiec co sezon na lekach, ale z poprzedniej ciąży wiem ze leków żadnych nie można , jedynie alergolog pozwala na krople do nosa Alergodil , teraz tez już stosuje .

Wspolczuje bardzo takiego snu, myslimy ciagle o naszych maluszkach w brzuszku i sie zastanawiamy czy wszystko ok, a potem we snie sie mieszaja rozne dziwne mysli. Ja tez nie moge spac, bo jak mi powiedziala lekarka, ze mam wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego i zaczelam o tym czytac co to jest, to teraz jestem przerazona. I wmawiam sobie, ze przeciez tego nie mam, ze to tylko ryzyko, ale nie moze mi wyjsc z glowy ☹️
Ja mialam stan przedrzucawkowy, bardzo spuchlam, bialko w moczu i wysokie cosnienie a nadmienie ze przed ciazy bylam niskocisnieniowcem. To byla moja 1 ciaza. Wykryli w 38 tyg na ko trolnej wizycie w szpitalu, wyslali do domu zebym zbierala mocz na posiew przez 24h i na drugi dzien do szpitala, tam juz mnie zatrzymali (wigilia) a w boze narodzenie rano indukowali porod :) mala urodzila sie z hipotrofia miala tylko 2380g ale jest cala i zdrowa, nadgonila rowiesnikow w 3 miesiace :) nie martw sie bedzie dobrze.
Faktycznie dziwne, że nie powiedzieli dlaczego. Wiem, że jakies parametry z pappa również mogą wskazywać na ryzyko. Może właśnie z jakichś badań krwi im wyszło?
Ale to tylko ryzyko - jak nie masz problemów z ciśnieniem, białkomoczem (może zrób sobie na własną rękę?) i obrzękami to będzie dobrze [emoji3590]
Nie zgodze sie niestety, ja nie mialam problemow z cisnieniem, bialkirm w moczu i obrzekami a dopadlo i mnie w 1 ciazy w wieku 23 lat... takze to nie raczej nie ma duzego znaczenia :( watroba sobie nie radzi w pewnym momencie i tak wychodzi

A więc dziewczyny jestem już po. Była szybka konsultacja. Lekarz zobaczył wynik i mówił, że idealnie trafił z antybiotykiem który brałam wcześniej. Mam brać probiotyki przez 10 dni i obserwować czy się nic nie dzieje. Co do kłuć tam na dole.. To mówił, żeby się nie martwić jeśli nie są już takie silne i częste bo po tym magnezie czuję ale sporadycznie. Mówił, że trochę ten Magnez muszę pobrać żebym poczuła różnice. Czy mnie ta konsultacja uspokoiła to sama nie wiem 😁dobrze, że nie muszę faszerowac nas kolejnym antybiotykiem. Teraz pozostaje czekać do wizyty za tydzień. Mam nadzieję, że moje maluszki tam trzymają się dzielnie i zdrowo rosną 😊

reklama
Czy któraś z mamuś miała do czynienia z cholestazą w ciąży? Skierowanie na próby wątrobowe chyba ma na celu wykluczenie jej, tak? Na jakim etapie ciąży może się pojawić? Słyszałam, że jest bardzo niebezpieczna dla dzidziusia a ja przed zajsciem w ciążę mialam podwyzszone parametry alt i ast i przez miesiąc brałam lek, który bardzo ładnie unormował te wyniki no ale musiałam przerwać stosowanie ponieważ zaszłam w ciążę.

Do góry