reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

I ja za Ciebie ;) ciekawe, która ostatecznie pierwsza wejdzie z tymi opóźnieniami 😄 najważniejsze żebyśmy wyszły z dobrymi wiadomościami.

ja w sumie mało zjadłam, mało spałam i nie wiem czy jestem spokojna, raczej otępiała.

Ja już dostałam sms-a o 30 minutowym opóźnieniu, więc na biedę po 20 wejdę...

reklama
Dziewczyny, w którym dniu ciąży jesteście umówione na usg prenatalne. Ja byłam na 28 maja (pierwszy z terminów jakie wyznaczył mi lekarz), ale to wypadało 11 + 4 (według okresu, a według usg ciąża jest 4 dni młodsza). Przełożyłam badanie na tydzień później - 12 + 4 (usg 12 + 0). Poczekam tydzień dłużej, ale jakoś spokojniejsza jestem, że wtedy już bobas powinien być odpowiedniej wielkości.
Prenatalne mam mieć w 12+2 według OM I to będzie 1.06 o 13:00 :)
Na 1 USG W 5+5 wyszło że dzidzia ma 5+6
Na 2 USG W 8+2 wyszło że dzidzia ma 8+4 a nawet momentami 8+5 Jak inaczej ułożyła usg doktorka.
W poniedziałek mam teraz wizytę w 11+2 zobaczymy ile wyjdzie :)
A już wiem że wizytę w ten poniedziałek mam na 16:30 takze super.
Moja doktorka ma genialny system omawiania pacjentek, mam l4 do poniedziałku więc dziś za telefon że mamy się widzieć w poniedziałek, ona tylko podaje godzinę czy mi pasuje i tyle :) umówione ;) ale też wiem że jakbym jej powiedziała że coś mnie niepokoi to w każdym momencie każe jakoś do siebie przyjść i tyle. Taki lekarz z sercem do pacjentek

Ja już dostałam sms-a o 30 minutowym opóźnieniu, więc na biedę po 20 wejdę...
W luxmedzie takich informacji nie dają, dowiem się jak tam wejdę i zobaczę ile kobiet przede mną opóźnionych :D

Za to endo dzisiaj to mnie dzwonił godzinę wcześniej. Wiec musi być jakas równowaga

Edit: jedynie koło 25-30min opóźnienia podobno. To czekam ;)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy któraś z Was USG genetyczne wykazało niedomykalność zastawki trójdzielnej? Ja wlasnie jestem po badaniu, NT 2,1mm, kość nosowa obecna, ale jest niedomykalność zastawki trójdzielnej, która świadczy o zwiększonym ryzyku wad genetycznych. Bardzo się przejęłam, czytałam, że taka wada obecna jest tylko u 8% zdrowych płodów :(

Dziewczyny, czy któraś z Was USG genetyczne wykazało niedomykalność zastawki trójdzielnej? Ja wlasnie jestem po badaniu, NT 2,1mm, kość nosowa obecna, ale jest niedomykalność zastawki trójdzielnej, która świadczy o zwiększonym ryzyku wad genetycznych. Bardzo się przejęłam, czytałam, że taka wada obecna jest tylko u 8% zdrowych płodów :(
A co lekarz mówił? Polecił dodatkowe badania?

staraj się nie stresować na zapas, w końcu statystyka to tylko statystyka ;)

U mnie nie, pani doktor podkreśliła, że właśnie nie ma tej niedomykalności. Ale akurat przypadkiem kilka dni temu czytałam coś na listopadowych mamach i tam któraś dziewczyna właśnie o tym pisała :)

A wiec również nie będę kombinować tylko robie jedno i drugie jak zakładam od początku. Macie racje różne są historie niestety :(
Na początku myślałam o samym usg.. Potem wyszlo ze tutaj zawsze robią pakiet z pappa.. Potem udalo mi sie darmowe przez ten fundusz unijny i stwierdziliśmy, ze jak wtedy wyjdzie cos co nas zaniepokoi to od razu spróbujemy nifty, żeby wiedzieć na co sie pisac.. Może wtedy pomogłoby jakies leczenie albo cos..
My się nawet nie zastanawialiśmy czy jest sens robić czy nie, od razu podjęliśmy decyzję że robimy, my już wydaliśmy bardzo dużo pieniędzy, ok. 100 tys zł tylko n ato żeby w końcu zobaczyc dwie kreski na teście ciążowym.... Więc dla mnie takie badania są ja podstawowe, zastanawiamy się jeszcze czy nifty nie robić... Ale to jest każdego z osobna decyzja
Nie dziwie się. :o
W takim wypadku jakby wyszlo cos co zaniepokoi lekarza albo was to wtedy bym zrobila nifty

Dziewczyny zrobicie jak uważacie ja tylko krótko i bez szczegółów opowien Wam swoją historię i może wtedy zmienicie zdanie co do testu pappa. Oczywiście zaznaczam, że to co mi się przydarzyło nie musi się żadnej z Was przytrafić (tego Wam życzę). Jakiś czas temu również byłam w ciąży, wszystkie badania wychodziły bardzo dobrze. Usg w 12 tygodniu było książkowe, ze względu na młody wiek, wzorowe usg i żadnych przypadków w rodzinie postanowiłam nie robić testu Pappa, zresztą moja ginekolog tez nie widziała sensu nic nie zwiastowało tego co się za kilka tygodni wydarzy. A mianowicie na usg w 16 tyg okazało sie, że dziecko nie rośnie tak jak powinno i jest b.mało wod plodowych. Niestety ciąża zakończyła sie w 20 tygodniu a amniopunkcja dala informacje o ciezkiej wadzie genetycznej, która jest wadą losową, nic dziedziczonego. Dodam tylko, że genetyk zaznaczył, że oczywiście test Pappa nie wskazał by bezposrednio na tę wadę ale dałby informacje o nieprawidlowym wzroscie plodu w pozniejszych tygodniach (hipotrofii) i to mogloby juz dać mi i mojej lekarce do myslenia, że jednak nie wszystko jest tak idealne. Oczywiście to nie uratowałoby już tego życia ale świadomość że cos jest nie tak może pozwolilaby mi i mojej rodzinie oswoić sie z sytuacja a tak nagle musieliśmy zdarzyć się z okrutną rzeczywistością. Wybór należy oczywiście do Was, ja po tych przeżyciach jestem tylko pewna, że szersza diagnostyka nieinwazyjna może tylko nakierować i dać świadomość, nikomu nie zaszkodzi.

Nie wyobrażam sobie nawet co czułaś przechodząc przez to więc tym bardziej doceniam fakt, że zechciałaś się z nami podzielić swoimi przeżyciami.
Dziękuje ❤️

Ja od początku jestem zdecydowana na USG + test Pappa, m.in. przez swój wiek.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry