reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2019

reklama
Ja w tej chwili siedzę z najmłodszym w domu(musiałam zrezygnować w momencie kiedy mąż dostał warunki pracy które nie bardzo pasowały do moich i ktoś musiał zostać w domu [emoji6] ) , wiec nie muszę brać zwolnienia, ale mieszkam w Anglii i tutaj L4 się nie daje z powodu ciazy, a i pierwsze 7 dni można wziąć samemu, nie potrzebny do tego lekarz [emoji6]
Dwie ciąże pracowałam prawie do same go końca . Ze starszym poszłam na macierzyński 9 dni przed terminem chociaż urodził sie na trzeci wolny dzień [emoji28], a z młodszym dwa tygodnie przed ..
Tutaj nie bardzo się opłaca chodzic do pracy w ciąży kiedy L4 100% płatne różne zagrożenia stres a nie chce sobie później pluc w brodę że przez to że tak czy tyle pracowałam się coś z ciążą stało .... Poza tym mój synek w końcu skorzysta na tym znów że ma mamę w domu na pełen etat :) mamy też budowę domu i muszę tu ogarniać czasami obiady pilnować dziecka jak mąż jest na budowie także nudzić i tak się nie będę :) w poprzedniej ciąży pracowałam w markecie spożywczym to po 3 miesiącach poszłam na zwolnienie i wydaje mi się że i tak za późno dużo tam wtedy dzwigalam człowiek młody i głupi u cud że się nic nie stało ... Powrót do pracy muszą mi zapewnić bo jak będę chciała wrócić po macierzyńskim to mam 3 miesiace ochrony a akurat jeszcze będę miała umowę (mam umowę do końca maja 2021) a jeśli później mi mimo wszystko podziękują to płakać nie będę znajdzie się coś innego :) o ile w ogóle będę chciała tam wrócić. I mam takie założenie dziewczyny że jeszcze się w życiu zdążymy napracować a jak jest okazja żeby się nacieszyć wolnym to trzeba korzystać :)

Czy ktoras z mamus karmi jeszcze piersia starszaka?
Wpadlam do sklepu kupiłam kulki rybne ptysie ogorki kiszone i pomarancze pani na mnie patrzyla jak na wariatke a ja jeszcze to salatke z tunczykiem a to jakas rybke grecka Wpadlam do domu speobowalam wszystkiego oprocz ptysi i jakos smak minal ehh ciezko sobie dogodzić

Tutaj nie bardzo się opłaca chodzic do pracy w ciąży kiedy L4 100% płatne różne zagrożenia stres a nie chce sobie później pluc w brodę że przez to że tak czy tyle pracowałam się coś z ciążą stało .... Poza tym mój synek w końcu skorzysta na tym znów że ma mamę w domu na pełen etat [emoji4] mamy też budowę domu i muszę tu ogarniać czasami obiady pilnować dziecka jak mąż jest na budowie także nudzić i tak się nie będę [emoji4] w poprzedniej ciąży pracowałam w markecie spożywczym to po 3 miesiącach poszłam na zwolnienie i wydaje mi się że i tak za późno dużo tam wtedy dzwigalam człowiek młody i głupi u cud że się nic nie stało ... Powrót do pracy muszą mi zapewnić bo jak będę chciała wrócić po macierzyńskim to mam 3 miesiace ochrony a akurat jeszcze będę miała umowę (mam umowę do końca maja 2021) a jeśli później mi mimo wszystko podziękują to płakać nie będę znajdzie się coś innego [emoji4] o ile w ogóle będę chciała tam wrócić. I mam takie założenie dziewczyny że jeszcze się w życiu zdążymy napracować a jak jest okazja żeby się nacieszyć wolnym to trzeba korzystać :)

W Anglii jest ciut inaczej dlatego tez kobiety starają się pracować jak najdłużej no chyba, ze zdrowie Ci na to nie pozwala ..
Za długie siedzenie na zwolnieniu może skończyć się wysłaniem na wcześniejszy macierzyński (9 miesięcy płatny / 3 nie ) i nie ma wychowawczego tzw, albo wracasz do pracy, albo rezygnujesz [emoji6]
Na tyle na ile media i ludzie mówią, ze w Pl tak ciężko to jeżeli chodzi o kobiety w ciąży macie naprawdę dobrze [emoji6]

Plus taki, ze jak pracujesz u porządnego pracodawcy(nawet niech to będzie magazyn) to po zgłoszeniu ciazy, najczęściej szuka Ci się lżejszego zajęcia, aby nie zaszkodzić Tobie i dziecku .
Ja osobiście nie żałuje, ze pracowałam tak długo i zdrowie mi na to pozwoliło,ale są kobiety które po prostu nie mogą i ja to rozumiem .

reklama
Do góry