reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2019

Hej a ja mam takie pytanie do dziewczyn które mają mdłości. Macie takie dni że mdłości znikają? Bo ja ostatni tydzień miałam mdłości z wymiotami, ledwo zylam a teraz nagle wymioty ustalmy, mdłości też słabsze... Jutro mam wizytę i usg to się okaże coo i jak
Nie martw się wroca ze zdwojoną sila. Ja tez 3 dni mdlosci tydzień wymiotow 2 dni przerwy i mdłości od rana do nocy a w międzyczasie muszelko ma

reklama
Hejka z tego co czytam to większość z was na zwolnieniu. Od razu po pierwszej wizycie dostaliście?
Ja nadal w pracy, lekarz proponował zwolnienie w tamtym tygodniu, bo ogólnie muszę bardzo uważać w pracy ze względu na szkodliwe warunki na hali (mam niby biuro, ale zaraz przy produkcji i często muszę tam przebywać), ale póki co muszę po kończyć pewne rzeczy

A u Ciebie w pracy już wiedzą że jesteś w ciąży? Wczoraj mnie lekarka zaskoczyla tym zwolnieniem, nie bardzo chciałam ale powiedziała że mam dbać o siebie i daje do nastepnej wizyty, czyli cały miesiąc póki co. Wypisała też zaświadczenie o ciazy które mam dac pracodawcy. Tylko jeśli teraz mam miesiąc zwolnienia a pracodawcę mam daleko od siebie to właśnie nie wiem co powinnam zrobić w tej sytuacji bo póki co nie chce żeby w moim oddziale wiedzieli ale pracodawca musi już wiedzieć bo zwolnienie poszło droga elektroniczna do głównej siedziby. Kurde.
Też dostałaś takie zaświadczenie? Dostarczyłas juz?
Orientujesz się ile jest czasu na dostarczenie? (internety piszą że nie ma konkretnego terminu ale skoro L4 już poszło to właśnie nie wiem czy muszę szybko czy w sumie nie trzeba bo tam jest symbol ciąży już wpisany)...

Ktoś coś?
Dziewczyny zwolnienie lekarskie od 01.12.2018r. Są wystawianie tylko i wyłącznie w formie elektronicznej. Jeśli pracodawca bądź osoba przez niego upoważniona ma założone konto na Platformie Usług Elektronicznych to to zwolnienie automatycznie wpływa do pracodawcy i Wy oprócz tego, że informujecie pracodawcę o swojej nieobecności w terminie 2 dni zgodnie z kodeksem pracy nie musicie nic więcej robić. Natomiast jeśli pracodawca nie ma takiego konta (taka informacja pokazuje się lekarzowi, który wstawia ezla ewentualnie można zapytać w kadrach) to otrzymacie wydruk zwolnienia, który musicie dostarczyć pracodawcy. Im szybciej tym lepiej, bo będziecie miały wynagrodzenie naliczone w terminie :)

A u Ciebie w pracy już wiedzą że jesteś w ciąży? Wczoraj mnie lekarka zaskoczyla tym zwolnieniem, nie bardzo chciałam ale powiedziała że mam dbać o siebie i daje do nastepnej wizyty, czyli cały miesiąc póki co. Wypisała też zaświadczenie o ciazy które mam dac pracodawcy. Tylko jeśli teraz mam miesiąc zwolnienia a pracodawcę mam daleko od siebie to właśnie nie wiem co powinnam zrobić w tej sytuacji bo póki co nie chce żeby w moim oddziale wiedzieli ale pracodawca musi już wiedzieć bo zwolnienie poszło droga elektroniczna do głównej siedziby. Kurde.
Też dostałaś takie zaświadczenie? Dostarczyłas juz?
Orientujesz się ile jest czasu na dostarczenie? (internety piszą że nie ma konkretnego terminu ale skoro L4 już poszło to właśnie nie wiem czy muszę szybko czy w sumie nie trzeba bo tam jest symbol ciąży już wpisany)...

Ktoś coś?
A jeszcze to zaświadczenie o którym mówicie przedkłada się do kadr albo bhp z uwagi na to, że kobieta ma wtedy warunki pracy zgodnie z kodeksem pracy.

Olineekg
Nie robiłam bety, zrobię test jutro lub w piątek a jak dalej nic to betę po świętach
Proszę daj znać jak beta u ciebie wyszła
Ja myślę że po prostu @ się spóźnia bo testy są czułe na 99 chyba%

Dziewczynki ja już po wizycie. Ciąża ma 5 tygodni i 2 dni czyli zgadzałoby się z datą zabiegu. Serduszko bije, ale jeszcze nie było słychać lekarka pokazała mi ze „puka” zmierzyła i wszystko jest bardzo dobrze. Jestem mega szczęśliwa. Chciałam wstawić zdjęcie kropka ale nie umiem [emoji28]
to tak jak i moja jednak u mnie brak serduszka na dzień dzisiejszy bobas ma 3,5 mm za 3 tyg do kontroli...

Olineekg
Nie robiłam bety, zrobię test jutro lub w piątek a jak dalej nic to betę po świętach
Proszę daj znać jak beta u ciebie wyszła
Ja myślę że po prostu @ się spóźnia bo testy są czułe na 99 chyba%

Możliwe, że owulacja się przesunęła.. jeśli była faktycznie między 5.04-7.04 tak jak pokazywały mi testy owulacyjne to testy ciążowe chyba jeszcze nie wyszłyby pozytywne, nie wiem właśnie jak z betą w tym przypadku. Ale już mam dość tego czekania i takiej niepewności, czasem myśle już nawet, że wolałabym żeby ta miesiączka przyszła i przynajmniej wiedziałabym, że po prostu się nie udało.. a tu teraz takie nie wiadomo co. Trzymam za Ciebie mocno kciuki!!! [emoji4]

reklama
Hmm miałam bete w poniedziałek czy jak bym poszła jeszcze jutro zbadać coś by mi pomogło dużo naczytalam się że bete powinno się powtórzyć po 48h niestety to by wypadało na dzisiaj rano a ja nie pomyslalam. Czyli jak pójdę jutro wynik powinien podskoczyć o 150%? Mam późno wizytę a chce mieć pewność że jest tak jak powinno być. Któraś pomoże? :)

Do góry