reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2017

Co kraj to inaczej robią. Tutaj jak idę na wizytę to najpierw idę do położnej, mam wazenie, sprawdzanie moczu, pobieranie krwi, ciśnienie, i ktg, bada brzuszek i czasami jeszcze sprawdza szyjke (zależy który lekarz przyjmuje). Nie chodzę wcześniej na żadne badania do laboratorium bo nawet chyba nie ma czegoś takiego tu, wszystko u konkretnego lekarza się załatwia. Do diabetologa tez pobiera mi krew przed każda wizyta i od razu mam na wizycie wynik podany. To samo u internisty jak chciałam badania zrobić krwi profilaktycznie to przychodziłam do przychodni rano i na miejscu pobierali u lekarza. Tutaj maja określone normy. Do szpitala na poród zapisuje się wcześniej na termin i już 1 listopada idę oglądać porodówkę i pewnie się wszystkiego dowiem odnośnie porodu i wizyt już potem w szpitalu. Co do ktg to przyjemne jest to bo fajnie serduszko słychać. Kładę się na łóżku gdzie pełno poduszek jest jak mi wygodnie i wtedy zakłada pod pas urządzonko i mierzy.
Nie wiem jak jest przy ciąży w Polsce bo to moja pierwsza wiec nie mam porównania.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Co kraj to inaczej robią. Tutaj jak idę na wizytę to najpierw idę do położnej, mam wazenie, sprawdzanie moczu, pobieranie krwi, ciśnienie, i ktg, bada brzuszek i czasami jeszcze sprawdza szyjke (zależy który lekarz przyjmuje). Nie chodzę wcześniej na żadne badania do laboratorium bo nawet chyba nie ma czegoś takiego tu, wszystko u konkretnego lekarza się załatwia. Do diabetologa tez pobiera mi krew przed każda wizyta i od razu mam na wizycie wynik podany. To samo u internisty jak chciałam badania zrobić krwi profilaktycznie to przychodziłam do przychodni rano i na miejscu pobierali u lekarza. Tutaj maja określone normy. Do szpitala na poród zapisuje się wcześniej na termin i już 1 listopada idę oglądać porodówkę i pewnie się wszystkiego dowiem odnośnie porodu i wizyt już potem w szpitalu. Co do ktg to przyjemne jest to bo fajnie serduszko słychać. Kładę się na łóżku gdzie pełno poduszek jest jak mi wygodnie i wtedy zakłada pod pas urządzonko i mierzy.
Nie wiem jak jest przy ciąży w Polsce bo to moja pierwsza wiec nie mam porównania.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Moze dzięki tym poduszką jest wygodniej. U mnie tylko taka wąska kozetka...

Tak tak dopisz mnie proszę ;)
Nastawiam się nawet na koniec listopada...jestem po konizacji szyjki więc może się akcja szybciej rozkręcić :)
A córeczkę mam 5 letnia...juz też się nie może doczekać :)

Ja córkę rodzilam w Wojewódzkim...teraz chciałabym na KlinicZnej Ale tyle słyszę o braku miejsc w trójmieście na porodowkach ze się nie nastawiam...

Dziewczyny, u mnie ze spaniem tez dzisiaj tragedia, z lozka bym nie wychodzila. Na zlosc Franek zasnal po lekarzu w wozku, wiec nie bylo szans na drzemke z synem w domu. Po poludniu tak mi pekala glowa, ze niestety wzielam apap, a teraz leze ledwo zywa i czekam na meza az wroci i przejmie mlodego. Zapisalam sie na sobote do fryzjera, moze bede wygladac jak czlowiek.
Witam nowe dziewczyny:).
Gdańszczanki gdzie planujecie rodzic? Ja jesli bedzie miejsce dla mnie to Kliniczna, tam rodzilam Franka i chyba czuje sie najpewniej.
A jak na Klinicznej z wyprawka do szpitala...masz rozeznanie co trzeba a co zbędne?
Ja wyprawkę już mam praktycznie w 95%
Rzeczy poprawne, poprasowane...juz może być grudzień :)

Ja jak pytałam lekarza o ktg to mi powiedział że nie będzie mi robił tylko inne badanie zapomniałam jak się nazywa bo mówi że jest dokładniejsze a że u mnie jest ta wada pępowinowa to tym lepiej i już wiem że od Listopada będę chodziła do niego co 2 tyg aby kontrolować serduszko małej czy na pewno jest wszystko ok

Ja to chyba zostałam się na końcu z praniem bo ja nic nie mam poprane a zabieram się za to gdzieś tak pod koniec Października tak samo torbę gdzieś spakuję w Listopadzie nie mam sensu wcześniej aby pod nogami się plątała

Witam nowe mamusie wśród nas

Też tak mam w ciągu dnia ale zwalałam to na słabo spane nocki bo a to do łazienki biegam, a to ból nóg od obrzęków czy mały się rozkopie nie dając zasnąć, a to znów mąż przed 6 do pracy wstaje i potem zasnąć nie mogę do 8 (ogólnie przed tą 8 wszystko mnie budzi), potem za to bym najlepiej nic nie robiła tylko spała, ewentualnie leżała sobie i sił ani chęci na nic nie ma.
A jak z tymi obrzękami? Jakaś zmiana?

Napisane na EVA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Hallo,co tu tak cicho? Czy mi się coś zepsuło:eek: U mnie bezsenność nie mogę spać,dziewczyny się wierca i kopią,będziemy jeść kanapki. Dziś byłam u położnej wszystko w porządku,serduszka biją ładnie i dzidzie większe niż na 31 tydz. Wszystkie wyniki ładnie wiec Ok. Niestety tylko z moim oddychaniem i kaszlem nie dobrze narazie biorę takie wziewy jak na astmę, ale się okaże po niedzieli co dalej :/

Witam wszystkie dziewczyny nowe :) bliżej porodu, więcej kobiet szuka wsparcia, zaczyna się zastanawiać i czytać. Fajnie, że jesteście z nami :)!

Och, co za bezsenna, beznadziejna noc... budziłam się co chwilę, potem długo nie mogłam zasnąć. Masakra. Mąż już poszedł do pracy, ja niedługo przenoszę się na tv. Zostały mi z wczorajszej kolacji racuchy z jabłkami, marzę o nich. Jadłam wczoraj z cukrem pudrem i żurawiną - specjalnie na pęcherz :)

Jeśli chodzi o KTG, to ja nie miałam jeszcze robionego w ciąży. Nic się też chyba na razie nie zapowiada, żebym miała. Następna wizytę mam 8.11. A potem to chyba niech się dzieje wola nieba :)
Z tego co wiem, KTG robi się częściej wtedy, kiedy coś chce się monitorowac, jak są jakieś zastrzezenia?
Mi znów powrócił ból wiezadel i pachwin, idzie oszaleć...
Ale muszę powiedzieć, że mimo zmiany nastrojów psychicznie czuję się bardzo dobrze, pozytywnie :) ten trzeci trymestr u mnie objawia się huśtawka emocjonalna, ale najczęściej mam dobry humor i dobre nastawienie do wszystkiego.
Buziaki!

reklama
Ja jak pytałam lekarza o ktg to mi powiedział że nie będzie mi robił tylko inne badanie zapomniałam jak się nazywa bo mówi że jest dokładniejsze a że u mnie jest ta wada pępowinowa to tym lepiej i już wiem że od Listopada będę chodziła do niego co 2 tyg aby kontrolować serduszko małej czy na pewno jest wszystko ok

Ja to chyba zostałam się na końcu z praniem bo ja nic nie mam poprane a zabieram się za to gdzieś tak pod koniec Października tak samo torbę gdzieś spakuję w Listopadzie nie mam sensu wcześniej aby pod nogami się plątała

Witam nowe mamusie wśród nas

Nic się moja Droga nie przejmuj też nie mam nic poprane a kupki z ubrankami rosną bo ciągle ktoś coś dorzuci he he, i jeszcze zdarzają się takie oferty jak w Lidlu wczoraj i znowu kilka ubranek do przodu :-D niby mówią "a przy dwójce to Ci tego braknie" he he a ja mam wrażenie po ilości ubranek że chyba to może trojaczki będą :-D
Torbę wkrotce spakuję bo przy bliźniakach może być różnie...

Do góry