reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2017

Co kraj to inaczej robią. Tutaj jak idę na wizytę to najpierw idę do położnej, mam wazenie, sprawdzanie moczu, pobieranie krwi, ciśnienie, i ktg, bada brzuszek i czasami jeszcze sprawdza szyjke (zależy który lekarz przyjmuje). Nie chodzę wcześniej na żadne badania do laboratorium bo nawet chyba nie ma czegoś takiego tu, wszystko u konkretnego lekarza się załatwia. Do diabetologa tez pobiera mi krew przed każda wizyta i od razu mam na wizycie wynik podany. To samo u internisty jak chciałam badania zrobić krwi profilaktycznie to przychodziłam do przychodni rano i na miejscu pobierali u lekarza. Tutaj maja określone normy. Do szpitala na poród zapisuje się wcześniej na termin i już 1 listopada idę oglądać porodówkę i pewnie się wszystkiego dowiem odnośnie porodu i wizyt już potem w szpitalu. Co do ktg to przyjemne jest to bo fajnie serduszko słychać. Kładę się na łóżku gdzie pełno poduszek jest jak mi wygodnie i wtedy zakłada pod pas urządzonko i mierzy.
Nie wiem jak jest przy ciąży w Polsce bo to moja pierwsza wiec nie mam porównania.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Co kraj to inaczej robią. Tutaj jak idę na wizytę to najpierw idę do położnej, mam wazenie, sprawdzanie moczu, pobieranie krwi, ciśnienie, i ktg, bada brzuszek i czasami jeszcze sprawdza szyjke (zależy który lekarz przyjmuje). Nie chodzę wcześniej na żadne badania do laboratorium bo nawet chyba nie ma czegoś takiego tu, wszystko u konkretnego lekarza się załatwia. Do diabetologa tez pobiera mi krew przed każda wizyta i od razu mam na wizycie wynik podany. To samo u internisty jak chciałam badania zrobić krwi profilaktycznie to przychodziłam do przychodni rano i na miejscu pobierali u lekarza. Tutaj maja określone normy. Do szpitala na poród zapisuje się wcześniej na termin i już 1 listopada idę oglądać porodówkę i pewnie się wszystkiego dowiem odnośnie porodu i wizyt już potem w szpitalu. Co do ktg to przyjemne jest to bo fajnie serduszko słychać. Kładę się na łóżku gdzie pełno poduszek jest jak mi wygodnie i wtedy zakłada pod pas urządzonko i mierzy.
Nie wiem jak jest przy ciąży w Polsce bo to moja pierwsza wiec nie mam porównania.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Moze dzięki tym poduszką jest wygodniej. U mnie tylko taka wąska kozetka...

Tak tak dopisz mnie proszę ;)
Nastawiam się nawet na koniec listopada...jestem po konizacji szyjki więc może się akcja szybciej rozkręcić :)
A córeczkę mam 5 letnia...juz też się nie może doczekać :)

Ja córkę rodzilam w Wojewódzkim...teraz chciałabym na KlinicZnej Ale tyle słyszę o braku miejsc w trójmieście na porodowkach ze się nie nastawiam...

Dziewczyny, u mnie ze spaniem tez dzisiaj tragedia, z lozka bym nie wychodzila. Na zlosc Franek zasnal po lekarzu w wozku, wiec nie bylo szans na drzemke z synem w domu. Po poludniu tak mi pekala glowa, ze niestety wzielam apap, a teraz leze ledwo zywa i czekam na meza az wroci i przejmie mlodego. Zapisalam sie na sobote do fryzjera, moze bede wygladac jak czlowiek.
Witam nowe dziewczyny:).
Gdańszczanki gdzie planujecie rodzic? Ja jesli bedzie miejsce dla mnie to Kliniczna, tam rodzilam Franka i chyba czuje sie najpewniej.
A jak na Klinicznej z wyprawka do szpitala...masz rozeznanie co trzeba a co zbędne?
Ja wyprawkę już mam praktycznie w 95%
Rzeczy poprawne, poprasowane...juz może być grudzień :)

Ja jak pytałam lekarza o ktg to mi powiedział że nie będzie mi robił tylko inne badanie zapomniałam jak się nazywa bo mówi że jest dokładniejsze a że u mnie jest ta wada pępowinowa to tym lepiej i już wiem że od Listopada będę chodziła do niego co 2 tyg aby kontrolować serduszko małej czy na pewno jest wszystko ok

Ja to chyba zostałam się na końcu z praniem bo ja nic nie mam poprane a zabieram się za to gdzieś tak pod koniec Października tak samo torbę gdzieś spakuję w Listopadzie nie mam sensu wcześniej aby pod nogami się plątała

Witam nowe mamusie wśród nas

Też tak mam w ciągu dnia ale zwalałam to na słabo spane nocki bo a to do łazienki biegam, a to ból nóg od obrzęków czy mały się rozkopie nie dając zasnąć, a to znów mąż przed 6 do pracy wstaje i potem zasnąć nie mogę do 8 (ogólnie przed tą 8 wszystko mnie budzi), potem za to bym najlepiej nic nie robiła tylko spała, ewentualnie leżała sobie i sił ani chęci na nic nie ma.
A jak z tymi obrzękami? Jakaś zmiana?

Napisane na EVA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Hallo,co tu tak cicho? Czy mi się coś zepsuło:eek: U mnie bezsenność nie mogę spać,dziewczyny się wierca i kopią,będziemy jeść kanapki. Dziś byłam u położnej wszystko w porządku,serduszka biją ładnie i dzidzie większe niż na 31 tydz. Wszystkie wyniki ładnie wiec Ok. Niestety tylko z moim oddychaniem i kaszlem nie dobrze narazie biorę takie wziewy jak na astmę, ale się okaże po niedzieli co dalej :/

Witam wszystkie dziewczyny nowe :) bliżej porodu, więcej kobiet szuka wsparcia, zaczyna się zastanawiać i czytać. Fajnie, że jesteście z nami :)!

Och, co za bezsenna, beznadziejna noc... budziłam się co chwilę, potem długo nie mogłam zasnąć. Masakra. Mąż już poszedł do pracy, ja niedługo przenoszę się na tv. Zostały mi z wczorajszej kolacji racuchy z jabłkami, marzę o nich. Jadłam wczoraj z cukrem pudrem i żurawiną - specjalnie na pęcherz :)

Jeśli chodzi o KTG, to ja nie miałam jeszcze robionego w ciąży. Nic się też chyba na razie nie zapowiada, żebym miała. Następna wizytę mam 8.11. A potem to chyba niech się dzieje wola nieba :)
Z tego co wiem, KTG robi się częściej wtedy, kiedy coś chce się monitorowac, jak są jakieś zastrzezenia?
Mi znów powrócił ból wiezadel i pachwin, idzie oszaleć...
Ale muszę powiedzieć, że mimo zmiany nastrojów psychicznie czuję się bardzo dobrze, pozytywnie :) ten trzeci trymestr u mnie objawia się huśtawka emocjonalna, ale najczęściej mam dobry humor i dobre nastawienie do wszystkiego.
Buziaki!

reklama
Ja jak pytałam lekarza o ktg to mi powiedział że nie będzie mi robił tylko inne badanie zapomniałam jak się nazywa bo mówi że jest dokładniejsze a że u mnie jest ta wada pępowinowa to tym lepiej i już wiem że od Listopada będę chodziła do niego co 2 tyg aby kontrolować serduszko małej czy na pewno jest wszystko ok

Ja to chyba zostałam się na końcu z praniem bo ja nic nie mam poprane a zabieram się za to gdzieś tak pod koniec Października tak samo torbę gdzieś spakuję w Listopadzie nie mam sensu wcześniej aby pod nogami się plątała

Witam nowe mamusie wśród nas

Nic się moja Droga nie przejmuj też nie mam nic poprane a kupki z ubrankami rosną bo ciągle ktoś coś dorzuci he he, i jeszcze zdarzają się takie oferty jak w Lidlu wczoraj i znowu kilka ubranek do przodu :-D niby mówią "a przy dwójce to Ci tego braknie" he he a ja mam wrażenie po ilości ubranek że chyba to może trojaczki będą :-D
Torbę wkrotce spakuję bo przy bliźniakach może być różnie...

Do góry