reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2017

Naleśniki z serem zrobiłam, ten wyszedł trochę przypalony bo pierwszy hehe szybko go zjem, a reszta będzie ładna ;) ;)
1499104132-aaaaaa.jpeg

......:::::::::16t. i 6d::::::::.........

reklama
Hej dziewczyny ;) wkoncu mam czas z wami trochę popisać . Odwiozlam męża do auta firmowego bo jedzie w trasę na 3 tyg. I zostałam sama w mieszkaniu u rodziców . Bo rodzice też w trasie a moja siostra kazała się zawiść na parę dni do kuzyna . Dobrze ze mam psa to mam do kogo pogadać . Poradzicie coś na ból gardła ?

Napisane na SM-N900V w aplikacji Forum BabyBoom

Ja nigdy żadnych leków czy witamin nie bralam i tak nie jestem przyzwyczajona i jak mi lekarz powiedział że mogę już nic nie brać ucieszyłam się, bo on jest zdania PO CO jak ktoś ma dobre wyniki o wszytko jest ok. ;) no ja na szczęście tego zdania też jestem a jednak kto inny mógł by się zrazic że jak to w ciąży nie brać witamin?? Cały pierwszy trymestr bralam i pierwszej, drugiej i teraz w trzeciej ciąży, a już na drugi trymestr nic. Dzieci rodziłam zdrowe 4 kg ;-) z tego co wiem niektórzy lekarz w ogóle nie każda brać witamin. Tylko sam kwas foliowy w pierwszym trymestrze. I też jest dobrze
Dodam że moje dzieci mają podstawowa apteczke woda utleniania, plastry, coś na ukąszenia, rany, nurofen -na gorączkę lub jakiś ból. Starszy (7lat) miał tylko jeden antybiotyk w życiu a, córka (4l.) nigdy nie miała żadnego antybiotyku. Nie lubimy leków, staramy najpierw be z potem się jakoś asekurujemy w aptekę a jak czasem i to nie pomaga to wtedy lekarz ;) [emoji87][emoji86]

......:::::::::16t. i 6d::::::::.........
Mnie uczono, ze w ciąży organizmowi nie może brakować 5 głównych składników:
1. Najwazniejszy to kwas foliowy i wlasnie powinno sie go brać nie tylko w 1 trymestrze, chociaż wiadomo, że wtedy ma on największe znaczenie, bo ksztaltuje sie cewa nerwowa, ale w pozniejszym czasie też wplywa na rozwój dziecka, i te 400 uq, najlepiej w postaci folianow caly czas powinno sie zażywać, do końca ciąży.
2. Wit D, w ciąży zapotrzebowanie na nia wzrasta zdecydowanie a my i tak czesto mamy niedobory, bo slonka u nas jednak mało, teraz jest lato, wiec moze nie te 4000 zalecanych j.m, ale chociaz te 2000 myślę, ze tez powinnysmy brac:)
3. Kwasy DHA, tutaj zdecydowanie warto je przyjmować, bo już w życiu plodowym wplywaja na rozwój ukladu nerwowego dziecka, zmniejszajs ryzyko nadpobudliwosci, przedwczesnego porodu, a mysle ze z dieta az tyle ich nie przyjmujemy, czesc mozna dostarczyc jedzac rybki, pijac olej lniany itp, ale warto wlasnie pomyslec o jakims dodatkowym ich zrodle.
4. Żelazo i tu rzeczywiscie, jak nie ma anemii, wyniki morfologii sa w porzadku, to nie ma sensu go brac, tym bardziej, ze czesto sa po nim zaparcia, bole zoladka i w ogole niezbyt przyjemne dolegliwosci, co innego jak naprawdę tego zelaza brakuje.W preparatach dla ciezarnych czesto jednakte zelazo dodaja, ale jak nie czujemy sie po nim tak tragicznie, to mysle ze te male ilosci, najczesciej okolo 30 mg,maluszkowi nie zaszkodza ;)
5.Jod, zalecane dostarczenie ok 200 uq dziennie, zeby zmniejszyc ryzyko niskiej masy urodzeniowej maluszka i przedwczesnego porodu. Ciezko mi powiedziec, ile dostarczamy z dieta, musialabym doczytac:)

Co do reszty witamin i mineralow, to tez uwazam, ze bez sensu sie niepotrzebnie faszerowac, tym bardziej jezeli jemy warzywa i owoce i ogolnie mamy zroznicowana dietę:)

Dziewczyny które już czują ruchy dziecka mam pytanie. Ostatnio przez trzy dni dzidziuś kopał mnie bardzo intensywnie, od dwóch dni nie czuje wcale. Czy mam się czym martwić?

Dziewczyny które już czują ruchy dziecka mam pytanie. Ostatnio przez trzy dni dzidziuś kopał mnie bardzo intensywnie, od dwóch dni nie czuje wcale. Czy mam się czym martwić?
Myślę, że nie masz się czym martwić. Ja czuje Skarby już od 15 tyg 1 dnia, a w środę będzie 19 tyg i nadal nie zawsze z równą intensywnością czuje ruchy. Podobno dopiero ok 22 tyg stają się regularniejsze.

@mrsMalec ja kupiłam sobie *spam* do ssania na gardło. Mi to trochę smakuje zgniłą maliną ale ja tam mam z każdym malinowym czymś [emoji14] W gażdym bądź razie ostatnio wyleczyłam tym gardło.

@Ankuś nie martw się. Jesteśmy na samym początku i ruchy mają prawo być nieregularne. Maluch ma tam w środku tyyyle miejsca do pływania że sobie pewnie w powietrzu kopie ^^ Ja swojego tydzień nie czułam, aż tu dziś mnie coś raz rano popchnęło ^^ I teraz znowu nic. Ale ja też mam łożysko na przedniej ścianie. To ponoć trochę tłumi pierwsze ruchy.

@iwilleatyou ale jutro to już Ci nie odpuścimy zdjęcia, hihihi :)

reklama
Do góry