reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2017

No to nawet niech mnie wezwa na komisje to jak mi udowodnia, że nie mam mdłości, zwrotów głowy? Z tego powodu mam zwolnienie [emoji16] to jest totalnie bez sensu. Może to też zależy od pracodawcy, bo oni też mogą zlecić taka kontrolę.

m3sx3e3k25iia4nv.png
U nas kontrolę są niestety :-( niby takie sprawdzenie czy ciężarna na pewno jest w domu niezdolna do pracy.

reklama
Powiem Wam, że ja jestem prawie przekonana, że przez te pół roku będę miała jakąś kontrole z zusu. Mam własną działalność i żeby jakieś konkretniejsze $$$ dostać na zwolnieniu i macierzyńskim przez 4mce opłacałam wyższe stawki zusu po 4tysie. Na bank mnie sprawdzą :)

@reniuszek niestety u mnie lody się nie sprawdzają.. Nie mam ochoty, jak sobie pomyślę, że zjadła bym lody to od razu mi przechodzi bo zdaje mi się że są za słodkie [emoji6]. Jedynie kaktusy mogę jeść bez żadnych oporów [emoji6], choć nie znaczy to, że czasem mnie po nich też mdliło [emoji6].

Ja też się nad organizerem zastanawiam [emoji6]. Mąż uważa, że bez sensu skoro mogłabym do zwykłego małego segregatora wsadzić koszulki i tam wszystko trzymać.. A ja się nie potrafię zdecydować [emoji6]. Podejmowanie decyzji to nie jest mój konik w ciąży [emoji23]. Już się boję co to będzie gdy przyjdzie do wyboru wózka czy łóżeczka [emoji6].

Mnie korci zrobienie sobie hybryd, ale zawsze kończy się to rozwarstwaniem paznokci.. Po zdjęciu normalnie mi się końcówki łuszczą.. Próbowałam już u różnych stylistek paznokci, hybrydami różnych firm i zawsze potem jest to samo.. Potem muszę czekać aż wrócą do swojej normalnej twardości. Żałuję bardzo, bo zwykły lakier po 3 dniach wygląda już tragicznie, a jednak podobają mi się ładnie zrobione paznokcie..

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja z lodami mam tak samo... Tylko wodne i sorbety wchodzą w grę. Mleczne masakra... Jeśli chodzi o ten organizer to chyba mam podejście jak Twój mąż... W pierwszej ciaży się szalało. Wszystko było potrzebne. Sklepy tylko licza na takie kobiety i wciskają im wszystko. Potem się okazuje, ze polowa tych rzeczy zupełnie nie jest potrzebna.

Nie róbcie smaka na kawe, bo kawy to sie nawet tknąć nie moge odrazu ble, a napiła bym sie ale coż dla dzidzi wszystko.

Powiem Wam, że ja jestem prawie przekonana, że przez te pół roku będę miała jakąś kontrole z zusu. Mam własną działalność i żeby jakieś konkretniejsze $$$ dostać na zwolnieniu i macierzyńskim przez 4mce opłacałam wyższe stawki zusu po 4tysie. Na bank mnie sprawdzą :)
Jak sobie zwiekszylas składki, to nawet sądu możesz się spodziewać. Mój mąż prowadzi taką jedna sprawę znajomej. Ani l4 ani macierzyńskiego jej nie płacili, bo orzekli że specjalnie zawyzyla składki aby dostawać większe świadczenia.

Chociaż mi się wydawało, że prawo się zmieniło. Bo nawet protesty matek na działalności były, bo miały być jakieś ograniczenia. Chociaż nie interesowalam się tym dalej.

Co do ZUSU w W-wie kontroli w domu nie robią, bo nie mają czasu. Jak ktoś był zatrudniony minimum rok wcześniej na umowę o pracę to się w ogóle tym nie zajmują. Sprawdzają tych co nagle przed ciąża jakieś duże podwyżki etc.

Jak sobie zwiekszylas składki, to nawet sądu możesz się spodziewać. Mój mąż prowadzi taką jedna sprawę znajomej. Ani l4 ani macierzyńskiego jej nie płacili, bo orzekli że specjalnie zawyzyla składki aby dostawać większe świadczenia.

Chociaż mi się wydawało, że prawo się zmieniło. Bo nawet protesty matek na działalności były, bo miały być jakieś ograniczenia. Chociaż nie interesowalam się tym dalej.

Co do ZUSU w W-wie kontroli w domu nie robią, bo nie mają czasu. Jak ktoś był zatrudniony minimum rok wcześniej na umowę o pracę to się w ogóle tym nie zajmują. Sprawdzają tych co nagle przed ciąża jakieś duże podwyżki etc.
Wiesz co, działalność prowadzę od dłuższego czasu więc to nie było tak, że założyłam działalność, której faktycznie nie prowadziłam i tylko składki a potem zwolnienie.
Wyższe składki są dobrowolnie więc z tego skorzystałam, zresztą tak radziła mi księgowa.
Dla mnie to jest mega niesprawiedliwe, że na umowie o prace normalnie masz na L4 wypłatę 100%, na macierzyńskim 80% a jak działalności to na L4 jakieś totalne grosze, na macierzyńskim 1000zł jak dla bezrobotnej mimo opłacania składek i uczciwej pracy.
Mojej siostry nie sprawdzili ani razu ;) na macierzynskim zaszla w druga ciążę i na koniec macierzyńskiego juz zwolnienie wzięła i tez zero kontroli :D

p19uflw1nv024jhl.png
No miejmy nadzieję, że do mnie nie dojadą ;)

Wiesz co, działalność prowadzę od dłuższego czasu więc to nie było tak, że założyłam działalność, której faktycznie nie prowadziłam i tylko składki a potem zwolnienie.
Wyższe składki są dobrowolnie więc z tego skorzystałam, zresztą tak radziła mi księgowa.
Dla mnie to jest mega niesprawiedliwe, że na umowie o prace normalnie masz na L4 wypłatę 100%, na macierzyńskim 80% a jak działalności to na L4 jakieś totalne grosze, na macierzyńskim 1000zł jak dla bezrobotnej nawet.

No miejmy nadzieję, że do mnie nie dojadą ;)
Ja to w pełni rozumiem. Ja doskonale wiem, że w tym kraju trzeba umieć sobie radzić. Chociaż na działalności i tak ma się lepiej, jeśli chodzi o podatek dochodowy :-)

Ta moja znajoma też miała działalność dobrze prosperujaca przez dobrych kilka lat. Zwiększone składki na maxa płaciła przez 12 miesięcy przed ciąża, A teraz dwa lata procesuje się. Bo tak jak pisałam jej wypłacił minimum, bo resztę uznali za niezasadna.
A w sumie mieli jej i tak mniej płacić niż ona zarabiala na czysto.....
Wiem, że to chore.

Ja to w pełni rozumiem. Ja doskonale wiem, że w tym kraju trzeba umieć sobie radzić. Chociaż na działalności i tak ma się lepiej, jeśli chodzi o podatek dochodowy :-)

Ta moja znajoma też miała działalność dobrze prosperujaca przez dobrych kilka lat. Zwiększone składki na maxa płaciła przez 12 miesięcy przed ciąża, A teraz dwa lata procesuje się. Bo tak jak pisałam jej wypłacił minimum, bo resztę uznali za niezasadna.
A w sumie mieli jej i tak mniej płacić niż ona zarabiala na czysto.....
Wiem, że to chore.
Ehh szkoda gadać co? No miejmy nadzieję, że koleżance uda się dojść do sprawiedliwości, a u mnie skończy się na ewentualnej kontroli nie na sądzie :)

Mam dzisiaj taka nudę, że sobie miejsca znaleźć nie mogę. Dom czysty, obiad gotowy. Pranie zrobione. Prasowanie tez. Leżeć mi sie nie chce.

p19uflw1nv024jhl.png

Może coś w ogrodzie? :-)

Ja trochę prostuje kości przy lekkich czynnościach :-)
No i Trzmielina która dostałam od mamy czeka na posadzenie....nie mam pojęcia gdzie ja dać...hmmm...

reklama
Do góry