reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2017

Jeszcze z lekarzem porozmawiam, czy mogę. Jeśli tak, to lecę na 2,5 tyg. Z tym, że ja lecę do wujka pracującego w szpitalu i gdzieś tam w razie czego będę oscylować wokół tego szpitala, dodatkowym plusem jest to, że tam jest polski ginekolog, więc jak coś to się z nim bez problemu dogadam.
Ale Ci fajowsko! [emoji3]

reklama
@Ankuś Jeżeli masz umowę o pracę to w październiku muszą Ci przedłużyć do dnia porodu. A potem ZUS płaci macierzyński w takiej wysokości jak miałaś wynagrodzenie. Wiem bo jestem w podobnej sytuacji.

m3sx3e3k3kg0z09h.png
Ja mam umowę uaktywniającą dla niań z opłacanym chorobowym, więc to chyba inaczej wygląda? Sama nie wiem. Dziewczynka kończy 3 lata w październiku i wtedy umowa się kończy.

@CarlaR powodzenia na wizycie [emoji6]. Pamiętam, że jeszcze @gie_er miała mieć badania dziś, zmieniło się coś, czy Ciebie też przypadkiem z kalendarza wykreślono [emoji6]? Ja się musiałam drugi raz dopisać [emoji6].

Wizytę mam dopiero na 17.40. Choć Położna kazała mi być ok 17, bo na pewno się coś wcześniej znajdzie. Na razie się nie nastawiam na wcześniejsze wejście do gabinetu [emoji6]. Ale jeszcze caaaaaały długi dzień przede mną.
Dziś omówimy temat badań prenatalnych. Na usg na pewno pójdę. Ale jeśli nie będzie nic niepokojącego to test pappa sobie daruję..

Co do lotu samolotem, mieliśmy w planach na koniec sierpnia urlop na jakiejś greckiej wyspie. Od kiedy wiemy o ciąży to mąż się uparł, że nie ma opcji, żebyśmy gdziekolwiek lecieli. Ubzdurał sobie, że to na pewno w ciąży nie jest bezpieczne i on się nie zgadza. Nie przemawia do niego, że przecież wszystko byśmy konsultowali z lekarzem. W związku z tym zaczęłam planować podróż do Chorwacji samochodem [emoji6]. Mam nadzieję, że zarówno samopoczucie jak i zdrowie będzie mi dopisywać i będziemy mogli jeszcze poodpoczywać w ciepłym miejscu [emoji16]. Niestety biorę też pod uwagę opcję złego samopoczucia i konieczności rezygnacji z kąpieli w ciepłym morzu.. Zdrowie dziecka jest najważniejsze [emoji6].

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

Mnie wczoraj położna powiedziała, że krzywą robi się w połowie ciąży.
Bo jak nie ma wskazań to robi się chyba w okolicach 24 tygodnia jak dobrze pamiętam.
Jednak jak komuś wcześniej wychodzi np podwyższony cukier, czy ma obciążenie np bo w rodzinie bliskiej ktoś jest cukrzykiem to ma wcześniej.
Moja sąsiadka miała np teraz krzywą w 8 tygodniu robiona, bo w poprzedniej ciąży miała cukrzycę

Jeszcze z lekarzem porozmawiam, czy mogę. Jeśli tak, to lecę na 2,5 tyg. Z tym, że ja lecę do wujka pracującego w szpitalu i gdzieś tam w razie czego będę oscylować wokół tego szpitala, dodatkowym plusem jest to, że tam jest polski ginekolog, więc jak coś to się z nim bez problemu dogadam.
Oo, to mnie juz tu wtedy nie bedzie..;)
Ja juz stwierdzilam, ze jak tu lekarz po angielsku nie będzie umial, to na kartce po hiszpansku z translatorem napisze mu wszystkie pytania i powiem zeby napisal odpowiedzi..ale moze nie będzie tak zle..w koncu kazdy lekarz angielski powinien umiec, chociaz troche;)

@Karolcia90 w poprzedniej ciąży mój mąż też chciał samochodem zamiast samolotem to mój gin mu to z głowy wybił.
Tłumacząc to tak, że w samolocie możesz rozprostowac nogi, trwa to krócej. A w samochodzie jedziesz w jednej pozycji, więc nie jest to najlepsze rozwiązanie na długa podróż.
Ja w takich sytuacjach zawsze brałam męża do gabinetu i pytałam się lekarza.

Napisane na HUAWEI P7-L10 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Bo jak nie ma wskazań to robi się chyba w okolicach 24 tygodnia jak dobrze pamiętam.
Jednak jak komuś wcześniej wychodzi np podwyższony cukier, czy ma obciążenie np bo w rodzinie bliskiej ktoś jest cukrzykiem to ma wcześniej.
Moja sąsiadka miała np teraz krzywą w 8 tygodniu robiona, bo w poprzedniej ciąży miała cukrzycę
Mój tata jest cukrzykiem i babcia od strony mamy. Lekarka po wypytaniu o historię chorób w rodzinie nie zaleciła mi wcześniejszego wykonania krzywej.. Powinnam się upomnieć o to?

Do góry