reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2017

Właśnie patrzę, że ktoś mnie przypadkiem wykopał z kalendarza [emoji6]. Wczoraj jeszcze byłam na 9 wpisana [emoji6]. Idę się ponownie dodać [emoji6].

Nadal mam brak energii.. Jedzenie się w miarę szybko trawi. Spokojnie mogę co 2h jeść. Niestety czuję się jak balonik bo nie chce ono zbyt szybko opuszczać mojego organizmu [emoji34].. Po słodkim mnie nadal mdli.

Zaskoczyłyście mnie, że nie należy do 4 miesiąca smarować brzucha. Muszę dopytać lekarza na wizycie we wtorek co o tym sądzi. Ja w smarowaniu akurat nie jestem zbyt systematyczna (tak co 2-3 dni smaruję masłem z olejkiem różanym), ale gładzę sobie brzuszek codziennie [emoji6]. Żadnych skurczy czy jakichkolwiek bóli do tej pory nie odczułam. A cały czas się ganię w myślach, że za rzadko smaruję, bo mam zdolność do rozstępów i co jakiś czas mnie już swędzi skóra. Głównie na boczkach, ale obawiam się, że dość szybko mi się to rozpełznie na większą powierzchnię.
Podobno poza skłonnością to jeszcze wpływ na powstawanie rozstępów ma nawilżenie skóry (zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz, dlatego ważne jest aby spożywać odpowiednią ilość wody). Dobrze nawilżona skóra się lepiej rozciąga, dobrze pracuje i "nie pęka". Wydaje się to w miarę logiczne [emoji6].

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja też się kremuję i gładzę często brzuszek i wręcz jest to dla mnie przyjemne... Czy na prawdę jest to niewskazane? Ja ogólnie zawsze się kremuję po kąpieli, a teraz w ciąży tylko zmieniłam kosmetyk na delikatny bezzapachowy do wrażliwej skóry on jest nawet dla dzieci rekomendowany, więc pod tym względem powinien nie szkodzić. Tak myślę że też olejki mogą być dobre nawet właśnie takie dla niemowląt. Nie wydaje mi się żeby to mogło szkodzić - dawniej kobiety przykładały do piersi i brzucha liście kapusty, bo przeciwdziałały bólowi i odżywiały skórę. Taki kwas foliowy od zewnątrz [emoji4]

reklama
ja ze względu na wiek i obawy z tym związane, zrobię test NIFTY. Daje on 99% pewności jeśli chodzi o choroby.
Co z tego, że zrobię PAPPA jak okaże się, że statystycznie mam większe predyspozycje do pewnych chorób.Będę się stresować przez następne miesiące.
Tak jak pisałam wcześniej, dużo rzeczy dla malucha dostanę, to kasę przeznaczam na badania.
Ja rowniez w zwiazku z wiekiem zrobie NIFTY albo Harmony. Dodatkowo poznam plec juz na 100%.

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

dziewczyny pamiętajcie ,że większość kremów jest od 4 mies ciąży !

Ja dziś nawet znośnie się czułam . Właśnie skończyłam robić obiad na jutro :D będe miec z głowy :)
Jutro czeka mnie pakowanie rzeczy z szafek bo likwiduje meblościanke i wstawiam wielllką szafę plus komódke :D muszę zyskać troche miejsca bo
nie mam za duzego mieszkanka :(

KiKi88 witaj :)

gie_er my też dziś na rowerku :) Musze kupić kijek i za pare dni tatuś pouczy jazdy na 2 kołach czas najwyższy :)

Oska, z tego co pamiętam mamaginekolog pisała artykuł o badaniach dna płodowego i był "ranking" tych badań i któryś z nich może być stosowany w ciąży bliźniaczej. Popatrz na jej blogu.

Ja smaruję piersi i brzuch olejkiem kokosowym. Wiadomo, że brzuch delikatnie, ale bez tego ciężko bo skórę mam bardzo suchą.

Jak to w tyłek? A nie podziała to na mnie jak czopek np glicerynowy że będę musiała iść za potrzebą....
Nie wiem czy tak podziała chyba nie. W szpitalu po operacji dostawaliśmy p /bólowe do pupy i nie biegałyśmy do toalety. Duże masz te dawki progesteronu ale wiadomo ,ciąża bliźniacza i plamienia to lepiej zabezpieczyć.

@Oska305 no coś ty przeziernośc najlepiej w 12 tyg. Wszystkie moje forumowe ciężarne kobiety robuły w 11/12 tyg zależnie od wielkości dziecka. Wcześniej to jest bezsensu.

Do tego badania trzeba też podejść z myślą a co będzie jak dr powie że 20 procent szans na wady? Co zrobię z taką wiedzą? Ja z takim podejściem byłam we wcześniejszej ciąży i nie robiłam badań teraz zrobię.

Nie wiem czy tak podziała chyba nie. W szpitalu po operacji dostawaliśmy p /bólowe do pupy i nie biegałyśmy do toalety. Duże masz te dawki progesteronu ale wiadomo ,ciąża bliźniacza i plamienia to lepiej zabezpieczyć.

@Oska305 no coś ty przeziernośc najlepiej w 12 tyg. Wszystkie moje forumowe ciężarne kobiety robuły w 11/12 tyg zależnie od wielkości dziecka. Wcześniej to jest bezsensu.

Do tego badania trzeba też podejść z myślą a co będzie jak dr powie że 20 procent szans na wady? Co zrobię z taką wiedzą? Ja z takim podejściem byłam we wcześniejszej ciąży i nie robiłam badań teraz zrobię.
Wiem, ze od 11 tyg najlepiej widać nt, ale ten stres i czekanie jest nie do zniesienia. Chcialabym wiedzieć już żeby w końcu móc spokojnie cieszyć się z ciąży. Poprzednio nt u naszego Synka wynosiło 6,3 w 12 tyg i myślę, że nie urosło z dnia na dzień i dużo wczesniej musiało być coś widać.

Jak śnieżynki z nieba, posypią nam się dzieci.
Czekamy na pierwszy śnieg, a z nim nasze maleństwa.

Skontrolujcie kalendarz i uzupełnijcie pod linkiem:
Link do: Kalendarz Grudniowe mamy 2017

2017-05-08 Oska303 Wizyta i usg kontrolne
2017-05-08 Fasolka89 wizyta usg, karta ciąży
2017-05-08 Zinc USG kontrolne - dla spokoju

2017-05-09 CarlaR wizyta/ 10 tydz <3
2017-05-09 Karolcia90 wizyta u gin
2017-05-10 Izabela90 wizyta (USG i karta ciąży)
2017-05-10 JaneHeart wizyta 11 tydz.
2017-05-10 M@gda wizyta - kontynuacja u lekarza z kliniki
2017-05-12 basiulka9 wizyta u gin
2017-05-12 tusiaczzek1988 USG kontrolne
2017-05-15 Marti88 Badanie genetyczne
2017-05-15 Kasia12345 wizyta (USG i karta ciąży)
2017-05-16 basieksu usg kontrola serduszka
2017-05-16 pieszczoszka1988 badania prenatalne
2017-05-17 reniuszek wizyta kontrolna
2017-05-17 justyneczkaa1 wizyta u gin (karta ciąży)
2017-05-17 Mikado93 wizyta u gin
2017-05-17 Rossiczka wizyta (USG i karta ciąży )
2017-05-18 pieszczoszka1988 wizyta kontrolna
2017-05-19 DigitalGirl USG genetyczne (12t5d)
2017-05-19 Ankuś USG genetyczne (12t2d) godz.19
2017-05-22 daruuunia3 wizyta (USG i karta ciąży)
2017-05-23 MagMag Badanie genetyczne 3D /w 12t ciąży
2017-05-23 Zinc Badanie genetyczne
2017-05-23 maja1987 wizyta kontrolna
2017-05-24 misianka wizyta kontrolna
2017-05-24 Karolcia1992 Badanie genetyczne 3D /w 12t ciąży
2017-05-24 Małgoś86 badanie genetyczne
2017-05-25 Mikini26 Badanie genetyczne
2017-05-26 Angella210 wizyta u ginekologa
2017-06-02 Kasia12345 Badanie genetyczne
2017-06-09 mrsMalec badanie kontrolne

Masz problem z dopisaniem się do kalendarza? Masz zainstalowaną aplikację "Arkusze Google"?
Jeśli nie - zrób to!
Sklep Play -> wyszukaj arkusze google -> zainstaluj -> po zainstalowaniu otwórz kalendarz

reklama
dziewczyny, jeśli któraś z was ma iPhona, to dzięki koleżance z innego wątku dodałam instrukcję jak obsługiwać kalendarz na iPhonie.

Do góry