reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

reklama
powiedzcie mi czy Wy spicie na brzuchu? brzuszek mam i kurcze kazdy gada, ze nie mam spac na brzuchu...nie wiem co myslec

No właśnie też się nad tym zastanawiałam, bo prawie cały czas śpię na brzuchu i tak trochę się zastanawiam czy to dobrze, ale w innej pozycji ciężko mi usnąć. U mnie jeszcze brzuch nie widoczny.

Wiem ze nie mozna ale jem czipsy laysy solone.. nie moglam sie oprzec [emoji23]

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Mi też wchodzą [emoji23][emoji23]

h4zpgov3o3h14ll7.png

Dla mnie temat wyprawki to jakaś czarna magia (pierwsza ciąża). Koleżanka, która rodziła pierwsze dziecko w zeszłym roku mówiła mi, że wyprawkę kompletowała na podstawie filmików na You Tube. Oglądała kilkanaście filmików i wybierała pod siebie te rzeczy, które jej mogłyby pasować - z tego z mówiła większość rzeczy jej się sprawdziło:)

Proszę:

Fenoksyetanol (phenoxyethanol) to konserwant powszechnie stosowany w kosmetykach dla małych dzieci (zwłaszcza w kremach przeciw odparzeniom) oraz proponowany jako jeden ze składników kosmetyków dla młodych mam i kobiet w ciąży.

Fenoksyetanol to tak naprawdę składnik w formie cieczy, który wyróżnia się mocnym, kwiatowym zapachem. Należy do grupy eterów, jest organicznym związkiem chemicznym. Lekko rozpuszcza się w wodzie i jest stosowany jako środek konserwujący, który przedłuża czas przydatności kosmetyków do użycia.

Składnik ten jest powszechnie stosowany. Naturalnie występuje w zielonej herbacie, ale do kosmetyków dodawany jest w wersji syntetycznej, powstającej w laboratoriach. Włączany jest do wielu kosmetyków znanych i cenionych marek. Nawet tych uważanych za bezpieczne, naturalne, chętnie polecane jako alternatywa dla mniej bezpiecznych „środków pełnych chemii”.

Uwaga, to szkodzi!

Fenoksyetanol jest zakazany w Japonii.

Liczne badania wykazały, że toksyczność fenoksyetanolu może powodować skutki szkodliwe dla mózgu i układu nerwowego, nawet przy umiarkowanym stężeniu. FDA ostrzega, że fenoksyetanol może powodować wyłączenie ośrodkowego układu nerwowego, wymioty i kontaktowe zapalenie skóry. Jednak tylko w sytuacji połknięcia, wdychania lub wnikania bezpośrednio przez skórę. Istnieją badania, które wskazują, że może być drażniący nawet w niskich dawkach, choć większość źródeł wskazuje, że w ilości 1% jest bezpieczny. Mimo to kontrowersje nie cichną.

W 2013 roku Francuska Agencja Bezpieczeństwa Lekarstw i Produktów Higieny (ANSM) zaleciła, by nie stosować fenoksyetanolu bezpośrednio na skórę pupy niemowląt i małych dzieci. Wskazała, by zmniejszyć dozwolone stężenie z 1% do 0,4%. Obecnie Francuska Agencja zaleca, by nie używać tego składnika w ogóle w kosmetykach dla dzieci poniżej 3 roku życia!

Tak kategoryczne postawienie sprawy zmotywowało inne organizacje do ponownego przeanalizowania działania fenoksyetanolu.Badania trwają…
No to czym byś zastąpiła Octenisept jeśli chodzi o dezynfekcję siusiaka przed pobraniem próbki moczu? Przecież spirytusem go nie zaleję...

Dobry wieczór :) Ostatnio trochę zaniedbałam forum, ale staram się Was podczytywać i udzielać się w miarę możliwości. Byłam wczoraj z mężem w hurtowni artykułów dziecięcych i zakochałam się w jednym wózku <3 Anex, model Sport - kojarzy któraś? Ponoć został wózkiem zeszłego roku, ale możliwe, że już się w tym natłoku wózkowych informacji pogubiłam i pomyliłam modele...
Ja zaznaczyłam sobie go jako jeden z kilku który mi się podoba.
Powiedz jeździłas nim? Miękki jest?

h4zpgov3o3h14ll7.png

Ja wgl nie wiem od czego sie zabrac :D heheh. Dla mnie czarna magia. Mysle ze moja szwagierka troche mi podpowie co i jak i to szczególnie z nią będę jeździć na zakupy.. Ale powiem ci że przeraza mnie to wszystko a ten czas tak leci.. Kurde nawet się nie obejrzymy a juz będzie listopad, grudzień...
ja sie opiekuje bratanica, ma dwa miecy, wszystko przy niej robie, przedtem tez pomagalam przy innych dzieciach w rodzinie i jakos tak mi to szlo, ale ze swoje to inaczej, mysle, ze dam rade 24 h z takim maluszkiem

Dla mnie temat wyprawki to jakaś czarna magia (pierwsza ciąża). Koleżanka, która rodziła pierwsze dziecko w zeszłym roku mówiła mi, że wyprawkę kompletowała na podstawie filmików na You Tube. Oglądała kilkanaście filmików i wybierała pod siebie te rzeczy, które jej mogłyby pasować - z tego z mówiła większość rzeczy jej się sprawdziło:)
ja duzo wiem (tak mi sie wydaje) a pewnie bede na tel wisiec jak urodze hihi i bede mame i tesciowa meczyc pytaniami :D choc moja bratowa mowi, ze jak przyjdzie instynkt to dam rade bez strachu :)

reklama
No to czym byś zastąpiła Octenisept jeśli chodzi o dezynfekcję siusiaka przed pobraniem próbki moczu? Przecież spirytusem go nie zaleję...

@Antiope nie mam doświadczenia z siusiakami ;) ale myślę, że bym po prostu umyła. Samej tez mi do głowy nie przyszło jeszcze polewać krocze octeniseptem czy nawet wodą utlenioną przed pobraniem próbki... wystarczy się podmyć tuż przed. Jednakże jeśli uważasz, że odkażenie jest w takiej sytuacji konieczne, to sądzę, że nie pobiera się tego moczu jakoś często więc chyba bardzo nie zaszkodzi. Co innego, jak się ma manię psikania tym specyfikiem na wszystko.

Kurczę od kilku dni jestem non stop głodna :( staram się jeść takie lekkie rzeczy jak sałatki, kanapki z warzywami, owoce, rzodkiewki, marchewki ale no co chwilę bym jadła. Wczoraj się ważyłam - 59,2kg czyli przybrałam w tydzień 800g a to dopiero 15 tydzień. Buuuuuuu

Do góry