reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

Jeszcze pół godziny i bede mogla stąd isc. Juz mnie pupa boli od siedzenia :D zaraz im zwrócę na podłogę ten soczek jakoś mnie mdli od wczoraj. Nie caly czas ale tak z zaskoczenia :D ciekawe przeżycie. Jeszcze w ciazy nie wymiotowalam ale moze niedługo to nastąpić:D

reklama
HURRA! Dostałam wyniki rekrutacji do przedszkola. Bazyli się dostał. :laugh2:
idziesz na rekord :D
A co, dam radę! :-p

Antiope i na pewno tak urodzisz! Kciukam!

Ja urlop wybiorę po to żeby móc wczasy pod gruszą wykorzystać. W przyszłym roku mnie ominie/

Zamierzacie wykorzystać rok macierzyńskiego czy wracacie szybciej?
Dzięki za kciuki :happy2:
Ja na pewno wykorzystam rok macierzyńskiego, tylko z wychowawczym się jeszcze zastanowię. Z synkiem jestem na wychowawczym, ale nie wiem, czy wytrzymam jeszcze kolejnych kilka lat w domu. Poza tym finansowo jednak byłoby lepiej wreszcie wrócić do pracy.

No my mieliśmy farta, bo w naszej części osiedla w zeszłym roku otworzyli drugie państwowe przedszkole (w dawnym żłobku, podlegające szkole podstawowej), więc ileś dzieci przyjęli do starego przedszkola, a do nowego, do którego my składaliśmy, chodzić będzie kolejnych 57 dzieci. Składałam do tego nowego, bo jeszcze nie wszyscy o nim słyszeli i większość składała do starego. No w każdym razie super, że się młody dostał, bo to zawsze łatwiej finansowo niż posyłać prywatnie. :happy2:

Gratulacje! U nas też 23 dzieci odrzucono, stworzono tylko jedną grupę dla dzieci rodziców pracujących.
Mój syn poszedł do przedszkola w wieku 4 lat, bo jak miał 3 to ja byłam na macierzyńskim z córką. Teraz chodzi do grupy 3-4 latków. Córka pewnie pójdzie jak będzie miała 3.

czemu zalujesz?

Wystarczy poczytać czym dla dziecka jest taka nagła zmiana otoczenia... poród to proces. Dziecko wysyła bodziec do rozpoczęcia akcji, przez godziny skurczy ma czas się przystosować. Przy cc na zimno zabiera mu się to wszystko.

Wiem stąd, że od stycznia od kiedy jestem na diecie to nagle miesiączki mi się wyregulowaly co do dnia co 28 dni (pierwszy raz w zyciu) i zapłodnienie było dokładnie w owulacje, która wyliczyłam na kalkulatorze w internecie :D w życiu po prostu się zdarzają takie cuda,że naukowcom się nie śniło ;) ja miałam mieć takie problemy z zajściem w ciaze,że jak o tym myslalam to mi się odechciewalo. Cud. Tak to nazywam :)))))))))

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Sorry, ale jak bez obserwacji cyklu można coś takiego stwierdzić? To, że ostatnio cykle miały 28 dni nie znaczy, że owu była w 14dc. Skąd wiesz jaką masz fazę lutealną? U mnie przy cyklu 28 dniowym owu byłaby w 15-16dc. Kalkulator z internetu można sobie o kant czterech liter rozbić :D

Przy cesarce na zimno to ty decydujesz kiedy twoje dziecko się rodzi, nie ono. Ono siedzi sobie brzuszku spokojnie a tu nagle ktoś go wyjmuje z ciepłego brzuszka. Jest to stres i trauma dla dziecka, dla kogo nie byłby zresztą. Zaleca sie więc nie umawiać na konkretną datę lecz pojawić się w szpitalu ze skierowaniem gdy wystąpią pierwsze skurcze lub odejdą wody płodowe.
Cesarka na zimno jest "wygodna", wygodna dla lekarza bo rach ciach godzinka i po kłopocie, i wygodna dla mamy niejako bo może sobie wszystko zaplanować, ba może nawet 2 tygodnie przed terminem już tulić swoje dziecko, nie przenosi, nie zmęczy się końcówką.
Sama nieako byłam tak wygodna, teraz żałuję.

To nie jest moja opinia, nie oceniam nikogo kto się na nią zdecyduje, takie są fakty przytaczane przez położne.

Drugą cc przeżyłam gorzej niż pierwszą, trzeciej się boję, czwartej pewnie nie będzie :( Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę, sama z takiej pochodzę, cesarki niejako hamują mi te chęci.
Zamierzam więc szukać lekarza który obiektywnie na mnie spojrzy i powie mi realne szanse na poród siłami natury po cc (vba2c).

Brawo! Nic dodać nic ująć!

Kobiety przeczytajcie sobie książkę Irenki Chołuj " urodzić razem I naturalnie ". W wielu przypadkach jak poród przebiega prawidłowo i "nagle" dziecko się nie wstawia albo spada mu tętno jest to wina złego prowadzenia porodu przez położną, leżenia na plecach, braku pozycji wertykalnych, a nie waszego ciała. Nie jesteśmy stworzone do rodzenia na plecach! Dodatkowo KAŻDA interwencja medyczna (przebicie pęcherza, znieczulenie, oxytocyna, no spa, ciągły zapis ktg) pociąga za sobą kolejne a to prosta droga do cięcia "ratującego życie". Polecam też film na YT " porodowy biznes".

Sorry, ale jak bez obserwacji cyklu można coś takiego stwierdzić? To, że ostatnio cykle miały 28 dni nie znaczy, że owu była w 14dc. Skąd wiesz jaką masz fazę lutealną? U mnie przy cyklu 28 dniowym owu byłaby w 15-16dc. Kalkulator z internetu można sobie o kant czterech liter rozbuc".

Tak Czarownica można miec przy cyklach 28 dniowych owu w 11 a można i w 21. To co wyliczają kalkulatory to założenie. Gdybyś chidzila na monitoring to moglabys stwierdzić ze dokladnie w owu bylo zaplod.

reklama
Do góry