reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

A ja Wam na rozstepy polecam bio oil, ja mialam dosc duzo rozstepow na udach i pupie i smarowalam tym jakis czas i sa mniejsze i tak bladziutkie ze prawie ich nie widac. Teraz tez czasem smaruje brzuszek zeby zapobiec

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zastanawiam się czy nie odwiedzić dzisiaj ip... od wczoraj Mała znowu cicho siedzi, co mnie do szału doprowadza. Ostatnio też tak miała przez 2-3 dni, a później znowu filmiki mogłam nagrywać jak mi brzuch się odkształca i jak kopniaki się uwidaczniają, ale teraz... nie wiem. Może to przez moją babcię, która mi wczoraj przez telefon powiedziała, że bardzo się o mnie martwi i ma "złe przeczucia co do mojej ciąży"[emoji14]Starałam się liczyć ruchy i Zośka nie dobrnęła do 10/h wczoraj, a w nocy też spokojna była. Coś tam czuję delikatnego od czasu do czasu, ale wiem też na co moją dzikuskę stać.
Z drugiej strony, jestem dziś znowu sama w domu do jutra, bo mąż na 24h w pracy, a oddział ginekologiczny mam 20km od domu, w innym mieście zupełnie. To też wyczyn, by tam dojechać, bo mieszkamy teraz na obrzeżach miasta, więc nawet do przystanku autobusowego, z którego tylko jedna linia wyjeżdża, jest kawałek drogi... Nie wiem sama co robić. Założyłam sobie, że jeśli do popołudnia dziecię mi się nie rozbryka, to pojadę to sprawdzić. Boję się jednak, że zrobią ze mnie panikarę[emoji14]i tak w kółko...
Zjedz cos slodkiego.

Poza tym nie powinno sie takich rzeczy mowic :/

W środę mi lekarka też powiedziała, że czas na magnes przy twardnieniach za częstych 3x2, w poprzedniej ciąży brałam od początku do końca slow mag 3x2 a on jonów magnezu ma jeszcze więcej niż asmag forte bo chyba koło 60 tyle, że w gorzej przyswajalnej nieorganicznej soli, za to uwalnia się dopiero w jelicie, nie niszcząc tak żołądka. I sama nie wiem co kupić, do tej pory brałam magne b6 okazyjnie....

Zjedz coś słodkiego - czekoladę, pare cukierków i połóż się na lewym boku, jak się nie obudzi to dopiero się martw. Ja tak pierwszą ciąże się przemartwiłam od kiedy ruchy poczułam. Moja córka po prostu mało ruchliwa była i wcale jej to po urodzeniu niestety nie zostało... Obecnie wystarczy, że siedze przed kompem ba nawet siku na toalecie robię to się budzi, najgorzej wieczorem jak zasiąde na sofie to już zupełnie szaleje , ale wiem co czujesz bo w pierwszej ciąży potrafiła się młoda całe dnie nie ruszać a ja dostawałam szału z nerwów, teraz bym pewnie detektor tętna kupiła jak by się to powtarzało....
Jabwole te lepiej przyswajalne. Nie wiem czemu ale mi kazali nie brac witaminy b6

Ja wczoraj miałam glukoze ale w sumie nie było źle tylko taka ociezala się czułam i w ogóle nic słodkiego nie ruszalam

Anio0 moja mała rusza się po owocach mam łożysko na przedniej ścianie ona jest spokojnym dzieckiem ale swoje pory ma na ruszanie się jak byłam ostatnio na ip gin powiedziała, że nie ma sytuacji ze dziecko się mniej rusza są dwa stadia albo się rusza albo w ogóle się nie rusza jak czujesz , że się przekreca tzn ze jest ok nasze dzieci jeszcze mają duuuzo miejsca i mogą się obkrecac do woli dlatego nie ma co panikowac ja jak chce żeby się zaczęła ruszać to poruszam brzuch albo zaczynam do niej mówić i wtedy generalnie zawsze reaguje pomijam fakt, że jak tylko Luby się odezwie to zaraz kopie chyba córeczka tatusia będzie ;)

Ja bym na Twoim miejscu przedzwonila do lekarza. Chyba troche za ostre masz objawy i szkoda sie meczyc az leki zadzialaja. Mnie boli i szczypie jedynie przy zapaleniach pecherza, infekcje sa bez objawowe poza wieksza iloscia sluzu.

Ja tez nie mam siary i mam wrazenie, ze pojawi sie dopiero po porodzie. Smaruj te rozstepy poki swieze, natluszczalas sie wczesniej?

A ja Wam w Polsce troche zazdroszcze z tym L4. Cale szczescie jestem w o tyle komfortowej sytuacji, ze sama siebie zatrudniam i mimo, ze zwolnilam tempo to nie zachwialo moja wyplata, ale... w UK nie ma czegos takiego, ze kobiety ida na zwolnienie jak tylko sie dowiedza, ze sa w ciazy. Lekarze generalnie do 24tygodnia nie wypisuja zwolnien a nawet bedac na L4 nie dostaje sie rownowartosci swojej placy, tylko jakies smieszne pieniadze. Macierzynskie? Jest, lacznie 9 miesiecy i teraz albo pracujesz do konca ciazy i masz pelne 9 miesiecy po porodzie, albo zaczynasz przed rozwiazaniem np miesiac i wykorzystujesz po porodzie tylko 8 miesiecy. Kwota macierzynskiego to ok 550funtow/msc - porownujac do pracy na pelen etat przy najnizszej krajowej 1100funtow to wypada blado. Becikowe? Bardzo ciezko dostac, bo nawet przy najnizszej krajowej przekraczasz prog, ale jest to 400f. Przeliczajac na zlotowki wypada spoko, ale zyjac tutaj niestety slabo. Oczywiscie mozesz dobrac sobie "benefity" lub udawac samotna matke zeby dostac tego tysiaka i zyc jak czlowiek ( nie mowie o odkladanie tylko oplatach i codziennych wydatkach - bez szalu ), ale... to przekresla Twoja historie kredytowa, wiec jesli masz ambitny plan zakupu mieszkania lub jakiejkolwiek inwestycji to niestety pozniej przez dluzszy czas Twoja zdolnosc kredytowa lezy i kwiczy przy dofinansowaniach z panstwa. Wiec nie jest tak kolorowo jakby sie moglo wydawac :)

Lola wszystkiego najlepszego dla synka!!! :)
nie nie natluszczalam, tyle co balsam, musze cos na to kupic by az takie sie nie robily

Lux mleko zaczyna sie w głowie mamy ;) serio bardzo mały odsetek kobiet nie moze karmic np. Kolezanka miala duzego guza usuwanego z piersi i w tym miejscu robil sie caly czas stam zapalny ropa jej leciala itd. Ale to an prawde wyjątek. Jak przystawiasz dziecko do piersi nie dokarmiasz mlekiem itd to uwierz ze dasz radę wykarmic dziecko. Ja sobie nie wyobrazam karmic mm. Te chwile z dzieckiem sa piękne:) juz nie moge sie doczekac :)

Anio ja ruchow nie licze. Mała ma swoje pory. Rano w poludnie i wieczorem. Klade sie na plecach zjem owoca i czekam. Napije sie wody i tanczy zawsze. Gdyby wieczorem sie nie ruszala i nie reagowala to wyciagam detektor i słucham i ewentualnie ip. Zdarzają jej się dni ze rusza sie slabiej ale wystarczy ze synek wroci do domu zacznie sie smiac czy krzyczeć i od razu reaguje:D lubi braciszka widocznie. Zawsze jak masz wątpliwości to lepiej jechac sprawdzic. Ja ba prawde olewam to czy biora mnie za panikare czy nie. Z synem nawet raz nie bylam na ip ale czulam sie swietnie a teraz sprawdzam czesto bo co i rusz sie cos dzieje.

Nie chce mi sie podnieść z lozka. A za obiad sie brac trzeba i synka odebrac. Dzis ja po niego jadę bo maz idzie pozniej na zebranie rodzicow :D :D ja mam z synem w domu zostac a on pojedzie. Heheh szkoda ze tego nie zobacze. Strasznie jest zawziety na to przedszkole. A jak ja na poczatku mu tlumaczylam ze synek tam sie zle czuje to mi nie wierzyl i mowil ze jestem przewrazliwiona i nie umiem sie od dziecka odlaczyc.

Jeszcze o L4 . u nas w ciąży jest inny system prawda Joshi? Dostaje sie nie zwolnienie lekarskie ale zakaz wykonywania zawodu na czas ciazy. Nie jest latwo dostać cos takiego bo normalnie przy zdrowej ciąży kazda kobietka do zakończonego 34 tyg pracuje. Ale gdy cos sie dzieje dostaje sie takie cos i nikt nas nie kobtroluje. Żyje sie normalnie jezdzi sie gdzie sie chce i jest dobrze.

Dobra wstaje bo nie zdążę:D

Zdecydowanie cały do prania idzie. On stał długo nieużywany

cb7wugpju04jz4q8.png
a fotelik masz po dzieciach czy jak?

Lux mleko zaczyna sie w głowie mamy ;) serio bardzo mały odsetek kobiet nie moze karmic np. Kolezanka miala duzego guza usuwanego z piersi i w tym miejscu robil sie caly czas stam zapalny ropa jej leciala itd. Ale to an prawde wyjątek. Jak przystawiasz dziecko do piersi nie dokarmiasz mlekiem itd to uwierz ze dasz radę wykarmic dziecko. Ja sobie nie wyobrazam karmic mm. Te chwile z dzieckiem sa piękne:) juz nie moge sie doczekac :)

Anio ja ruchow nie licze. Mała ma swoje pory. Rano w poludnie i wieczorem. Klade sie na plecach zjem owoca i czekam. Napije sie wody i tanczy zawsze. Gdyby wieczorem sie nie ruszala i nie reagowala to wyciagam detektor i słucham i ewentualnie ip. Zdarzają jej się dni ze rusza sie slabiej ale wystarczy ze synek wroci do domu zacznie sie smiac czy krzyczeć i od razu reaguje:D lubi braciszka widocznie. Zawsze jak masz wątpliwości to lepiej jechac sprawdzic. Ja ba prawde olewam to czy biora mnie za panikare czy nie. Z synem nawet raz nie bylam na ip ale czulam sie swietnie a teraz sprawdzam czesto bo co i rusz sie cos dzieje.

Nie chce mi sie podnieść z lozka. A za obiad sie brac trzeba i synka odebrac. Dzis ja po niego jadę bo maz idzie pozniej na zebranie rodzicow :D :D ja mam z synem w domu zostac a on pojedzie. Heheh szkoda ze tego nie zobacze. Strasznie jest zawziety na to przedszkole. A jak ja na poczatku mu tlumaczylam ze synek tam sie zle czuje to mi nie wierzyl i mowil ze jestem przewrazliwiona i nie umiem sie od dziecka odlaczyc.

Jeszcze o L4 . u nas w ciąży jest inny system prawda Joshi? Dostaje sie nie zwolnienie lekarskie ale zakaz wykonywania zawodu na czas ciazy. Nie jest latwo dostać cos takiego bo normalnie przy zdrowej ciąży kazda kobietka do zakończonego 34 tyg pracuje. Ale gdy cos sie dzieje dostaje sie takie cos i nikt nas nie kobtroluje. Żyje sie normalnie jezdzi sie gdzie sie chce i jest dobrze.

Dobra wstaje bo nie zdążę:D

no wlasnie mi bratowa gada caly czas, ze to musi byc w mojej glowie i juz :)

Sam nie zaniknie o ile nie będziesz dokarmiać ;) trzeba pobudzać piersi do tworzenia pokarmu.. popyt reguluje podaż :) najważniejszym wyznacznikiem czy dziecko się najada jest to czy przybiera na wadze nie to ile wisi.

cb7wugpju04jz4q8.png
wiem wiem, tyle to mi nagadala bratowa, tlumaczy caly czas, ze mam przystawiac malego jak najczesciej

reklama
Do góry