Wrzucam sałatkę
Sałatka ogórkowo- kalarepowa pasująca do dań tajskich
2 ogóreczki ,
1 kalarepka ,
garść listków bazylii , listków mięty mogą byc nawet dwie
i garstka listków kolendry zioła świeże !
Ogórka i kalarepkę obierać i obieraczką do ziemniaków zrobić cieniutkie plasterki (może byc też tarka i te długie
ostrze) Ogórka ściera się do momentu gdy pojawią sie pestki
Należy wszystkie składniki i odstawić na 20-30
minut by zioła i warzywka pusciły soki. W między czasie robimy dresing.
Sos sojowy jasny - ja wiem z 3 łyzki
ocet ryżowy - 2 łyżeczki (zamiast może być sok z połówki cytrynki)
łyzeczka cukru - najlepiej brazowego
imbir korzeń - kawałek 2cm
pół ząbka czosnku
jak ktos lubi na "otro" to papryczka chilli
pokrojona w cieniusieńkie kawałeczki część ogórka z pestkami która została po starciu
Wszystko ze sobą wymieszać i delikatnie skropić sałatke przed podaniem.
Jeżeli chodzi o dresing to ja polałam powyższym , który robię do pierożków czy sajgonek, nie każdemu on smakuje. Można spróbować bez czosnku , albo samą cytrynka skropic albo samym sosem sojowym lekko podlać i dodać posiekane chilli. Według uznania.
Nie nalezy przesadzac z dresingiem bo zabije smak "melonowy" sałatki Delikatnie skropić!