reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Specjalnie dla Zyrraffki

Bezy czekoladowe

- 3 białka
- 5 łyżek słodzika w proszku lub cukru do smaku
- łyżeczkę czubatą kakao

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, a gdy to zrobimy dodajemy powoli kakao wymieszane ze słodzikiem i ciągle miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki od piekarnika i suszymy bezy około pół godzinki. Smacznego :)


Bezy czekoladowe.jpg

przepis z dukanowa.blox.pl
 
Kasiek jak ci sie udaje zyc bez piekarnika?? A nie myslalas o tym zeby kupic taki malutki, my dlugo tylko taki mielismy, a piecze super i w sumie nam wystarczal, i tyle pysznosci (patrz wyzej :-p) mozna wyczarowac
B229548.jpg

gosiagro uwielbiam bezy!!!!! Oj niech Lila sie w koncu odessie od cyca bede mogla sobie poszalec na diecie :rofl2:

Lena ja tez wiele przepisow wstawialam z neta i mysle ze kopiujac je powinnas to uwzglednic w sowim blogu, wiele osob tak sobie zyczy przy kopiowaniu :tak:
 
Kasiek jak ci sie udaje zyc bez piekarnika?? A nie myslalas o tym zeby kupic taki malutki, my dlugo tylko taki mielismy, a piecze super i w sumie nam wystarczal, i tyle pysznosci (patrz wyzej :-p) mozna wyczarowac
Zobacz załącznik 321951

gosiagro uwielbiam bezy!!!!! Oj niech Lila sie w koncu odessie od cyca bede mogla sobie poszalec na diecie :rofl2:

Lena ja tez wiele przepisow wstawialam z neta i mysle ze kopiujac je powinnas to uwzglednic w sowim blogu, wiele osob tak sobie zyczy przy kopiowaniu :tak:

Dziękuję Ci kochana! Na razie jest ok bez piekarnika, no bo w sumie mój mąż nie lubi ciast więc nie piekę... mamy malutkie mieszkanko więc ciasno a w kuchni nie było wbudowanego piekarnika... mamy takie ambitne plany żeby w przyszłości postawić dom, to wtedy zakupie podwójny piekarnik!!! :)
 
Tort dla diety Dukana (podobno z programu między kuchnią a salonem, bo asia tam dawała przepis)
Składniki:
6 jajek
12 łyżek owsianych otrębów
15 sztuk słodzika

Przygotowanie: Oddzielamy białka i żółtka od 6 jajek. Następnie białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy słodzik, żółtka i nadal wszystko ubijamy. Na koniec dodajemy zmielone otręby.

Składniki:
500g naturalnego jogurtu
10 żółtek
10 sztuk słodzika
25g żelatyny
6 łyżek mleka
1 łyżka kakao
laska wanilii
200g serka homogenizowanego
cynamon

Przygotowanie:
10 żółtek ubijamy na parze z dodatkiem słodzika. Żelatynę zalewamy mlekiem, aby napęczniała i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z kakao, dodajemy ubite żółtka, jogurt. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do schłodzenia. Na biszkopt wykładamy serek wymieszany z cynamonem, jogurtowy krem brulle i gotowe.
 
Tort śmietankowy (też Dukan)
Składniki:
• 3 jajka
• 500g seka homogenizowanego naturalnego
• 2 łyżki skrobii (czubate)
• 5,5 łyżki słodzika
• 2 łyżki żelatyny (używam agar agar)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 szkl przegotowanej wody
• zapach śmietankowy i waniliowy (20-30 kropel śmietankowego i 10-20-waniliowego)
• szczypta soli
• mus z rabarbaru zrobiony wg.tego przepisu
3 jajka wbić do miski, dodać skrobię, 3 łyżki słodzika, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masę ubić aż będzie gęsta i biała. Wylać do tortownicy o średnicy 16cm. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika (ważne jest to, aby ciasto nie stało i nie "czekało" na wstawienie do piekarnika). Piec ok 15-20min-do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić i przekroić na 2 części.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej i ciepłej wodzie. Zostawić do wystudzenia.
Serek razem ze słodzikiem ubijać mikserem przez 5 min. Wlać tężejącą żelatynę oraz zapachy i delikatnie wymieszać. Wsadzić do lodówki do stężenia.
Na połowie biszkoptu wyłożyć cieńką warstwę musu z rabarbaru, nastepnie wyłożyć 2/3 stężałej masy serowej, położyc drugi biszkopt oraz resztę masy. Wygładzić boki i górę i wstawić na min 12h do lodówki w najchłodniejsze miejsce.
 
ale ja nie jestem na dukanie;)może załozymy nowy watek i tam przepisy dla odchudzajacych sie bedziemy wrzucac:)
 
reklama
Do góry