reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Specjalnie dla Zyrraffki

Bezy czekoladowe

- 3 białka
- 5 łyżek słodzika w proszku lub cukru do smaku
- łyżeczkę czubatą kakao

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, a gdy to zrobimy dodajemy powoli kakao wymieszane ze słodzikiem i ciągle miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki od piekarnika i suszymy bezy około pół godzinki. Smacznego :)


Bezy czekoladowe.jpg

przepis z dukanowa.blox.pl
 
Kasiek jak ci sie udaje zyc bez piekarnika?? A nie myslalas o tym zeby kupic taki malutki, my dlugo tylko taki mielismy, a piecze super i w sumie nam wystarczal, i tyle pysznosci (patrz wyzej :-p) mozna wyczarowac
B229548.jpg

gosiagro uwielbiam bezy!!!!! Oj niech Lila sie w koncu odessie od cyca bede mogla sobie poszalec na diecie :rofl2:

Lena ja tez wiele przepisow wstawialam z neta i mysle ze kopiujac je powinnas to uwzglednic w sowim blogu, wiele osob tak sobie zyczy przy kopiowaniu :tak:
 
Kasiek jak ci sie udaje zyc bez piekarnika?? A nie myslalas o tym zeby kupic taki malutki, my dlugo tylko taki mielismy, a piecze super i w sumie nam wystarczal, i tyle pysznosci (patrz wyzej :-p) mozna wyczarowac
Zobacz załącznik 321951

gosiagro uwielbiam bezy!!!!! Oj niech Lila sie w koncu odessie od cyca bede mogla sobie poszalec na diecie :rofl2:

Lena ja tez wiele przepisow wstawialam z neta i mysle ze kopiujac je powinnas to uwzglednic w sowim blogu, wiele osob tak sobie zyczy przy kopiowaniu :tak:

Dziękuję Ci kochana! Na razie jest ok bez piekarnika, no bo w sumie mój mąż nie lubi ciast więc nie piekę... mamy malutkie mieszkanko więc ciasno a w kuchni nie było wbudowanego piekarnika... mamy takie ambitne plany żeby w przyszłości postawić dom, to wtedy zakupie podwójny piekarnik!!! :)
 
Tort dla diety Dukana (podobno z programu między kuchnią a salonem, bo asia tam dawała przepis)
Składniki:
6 jajek
12 łyżek owsianych otrębów
15 sztuk słodzika

Przygotowanie: Oddzielamy białka i żółtka od 6 jajek. Następnie białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy słodzik, żółtka i nadal wszystko ubijamy. Na koniec dodajemy zmielone otręby.

Składniki:
500g naturalnego jogurtu
10 żółtek
10 sztuk słodzika
25g żelatyny
6 łyżek mleka
1 łyżka kakao
laska wanilii
200g serka homogenizowanego
cynamon

Przygotowanie:
10 żółtek ubijamy na parze z dodatkiem słodzika. Żelatynę zalewamy mlekiem, aby napęczniała i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z kakao, dodajemy ubite żółtka, jogurt. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do schłodzenia. Na biszkopt wykładamy serek wymieszany z cynamonem, jogurtowy krem brulle i gotowe.
 
Tort śmietankowy (też Dukan)
Składniki:
• 3 jajka
• 500g seka homogenizowanego naturalnego
• 2 łyżki skrobii (czubate)
• 5,5 łyżki słodzika
• 2 łyżki żelatyny (używam agar agar)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 szkl przegotowanej wody
• zapach śmietankowy i waniliowy (20-30 kropel śmietankowego i 10-20-waniliowego)
• szczypta soli
• mus z rabarbaru zrobiony wg.tego przepisu
3 jajka wbić do miski, dodać skrobię, 3 łyżki słodzika, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masę ubić aż będzie gęsta i biała. Wylać do tortownicy o średnicy 16cm. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika (ważne jest to, aby ciasto nie stało i nie "czekało" na wstawienie do piekarnika). Piec ok 15-20min-do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić i przekroić na 2 części.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej i ciepłej wodzie. Zostawić do wystudzenia.
Serek razem ze słodzikiem ubijać mikserem przez 5 min. Wlać tężejącą żelatynę oraz zapachy i delikatnie wymieszać. Wsadzić do lodówki do stężenia.
Na połowie biszkoptu wyłożyć cieńką warstwę musu z rabarbaru, nastepnie wyłożyć 2/3 stężałej masy serowej, położyc drugi biszkopt oraz resztę masy. Wygładzić boki i górę i wstawić na min 12h do lodówki w najchłodniejsze miejsce.
 
ale ja nie jestem na dukanie;)może załozymy nowy watek i tam przepisy dla odchudzajacych sie bedziemy wrzucac:)
 
reklama
Do góry