reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
lena właśnie przeglądałam w internecie różne przepisy i znalazłam ten:
Ambasador
Przepis pochodzi ze strony Przepisy kulinarne - Przepisy - Ciasta, desery, sałatki.
Autor przepisu:
Dorota Składniki:Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
½ litra mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
 
lena właśnie przeglądałam w internecie różne przepisy i znalazłam ten:
Ambasador
Przepis pochodzi ze strony Przepisy kulinarne - Przepisy - Ciasta, desery, sałatki.
Autor przepisu:
Dorota Składniki:Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
½ litra mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Dziękuję;)
 
Od niedzieli zbieram się żeby wrzucić przepis na babkę. Oto i on.
Składniki
2 i 1/2 szkl.mąki tort.,
1/2 szkl.oleju,
1szkl.wody mineralnej gazowanej,
4-5 jaj,
1i1/2szkl.cukru,
2łyżeczki proszku do pieczenia,
3 kisiele (ja wzięłam wiśniowe stąd kolor różowy)



Ubić pianę z cukrem ,dodać żółtka,lekko mieszając wlać olej,wodę i przesianą mąkę z proszkiem i kisielem. Wszystko delikatnie wymieszać.Wylać do okrągłej blaszki (blaszkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą).

Temperatura piekarnika: 180
Czas pieczenia: ok.50min

Przepis pochodzi ze strony którą podałam wcześniej. mojeciasta.pl
Babeczka jak się patrzy;)
 
Dziewczyny, ja w tym tygodniu robiłam już 2 ciasta -tak mnie natchnęło na słodkości --polecam Wam MILKY WAY -stosunkowo szybki i bardzo łatwy
tu jest przepis: Milky Way - przepis na ciasto milky way a do tego lubuję w cieście francuskim oczywiście kupuję gotowca -najczęściej w biedronce- nakładam jabłek do środka i po 15min zajadam pyszne ciasteczka-pyyychaaaaaaaaaa :D pozdrawiam wszystkie łakomczuszki :)
 
a to mój ostatni wypiek karpatka;)
lena..jpg
 
reklama
Do góry