reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
lena właśnie przeglądałam w internecie różne przepisy i znalazłam ten:
Ambasador
Przepis pochodzi ze strony Przepisy kulinarne - Przepisy - Ciasta, desery, sałatki.
Autor przepisu:
Dorota Składniki:Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
½ litra mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
 
lena właśnie przeglądałam w internecie różne przepisy i znalazłam ten:
Ambasador
Przepis pochodzi ze strony Przepisy kulinarne - Przepisy - Ciasta, desery, sałatki.
Autor przepisu:
Dorota Składniki:Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
½ litra mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Dziękuję;)
 
Od niedzieli zbieram się żeby wrzucić przepis na babkę. Oto i on.
Składniki
2 i 1/2 szkl.mąki tort.,
1/2 szkl.oleju,
1szkl.wody mineralnej gazowanej,
4-5 jaj,
1i1/2szkl.cukru,
2łyżeczki proszku do pieczenia,
3 kisiele (ja wzięłam wiśniowe stąd kolor różowy)



Ubić pianę z cukrem ,dodać żółtka,lekko mieszając wlać olej,wodę i przesianą mąkę z proszkiem i kisielem. Wszystko delikatnie wymieszać.Wylać do okrągłej blaszki (blaszkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą).

Temperatura piekarnika: 180
Czas pieczenia: ok.50min

Przepis pochodzi ze strony którą podałam wcześniej. mojeciasta.pl
Babeczka jak się patrzy;)
 
Dziewczyny, ja w tym tygodniu robiłam już 2 ciasta -tak mnie natchnęło na słodkości --polecam Wam MILKY WAY -stosunkowo szybki i bardzo łatwy
tu jest przepis: Milky Way - przepis na ciasto milky way a do tego lubuję w cieście francuskim oczywiście kupuję gotowca -najczęściej w biedronce- nakładam jabłek do środka i po 15min zajadam pyszne ciasteczka-pyyychaaaaaaaaaa :D pozdrawiam wszystkie łakomczuszki :)
 
a to mój ostatni wypiek karpatka;)
lena..jpg
 
reklama
Do góry