reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

PLACEK WIELKANOCNY Z GENUI

ciasto:
30dkg mąki
6 łyżek oleju
sól

nadzienie
1kg ugotowanego szpinaku(ja daję 3paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego z Horteksu)
30dkg twarogu
10dkg sera(typu parmezan)
10 jajek
5dkg masła
1 cebula
1 pęczek zielonej pietruszki(nie koniecznie)
sól
żółtko do posmarowania

Z mąki,oleju,soli i odrobiny letniej wody zagnieść miękkie,sprężyste ciasto,po czym zapakować je w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę,dodać szpinak i smażyć aż dobrze całość odparuje.Ja dodaję czosnek,bo lubię 1-2 ząbki.Pozostawić do wystygnięcia,po czym dodać przetarty przez sito twaróg,starty żółty ser,2 jajka i posiekaną pietruszkę.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem(musi być dość ostre) i wyrobić na jednolitą masę.
Z ciasta uformować dwie kule,większą i mniejszą,po czym rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na dwa okrągłe placki.Większym wyłożyć wysmarowaną masłem,obsypaną mąką tortownicę24cm(brzegi ciasta powinny zwisać poza formę),nałożyć szpinakowe nadzienie w ilości 3/4.W nadzieniu za pomocą łyżki wykonać 8 zagłębień.Posadzić w nich jajka,oprószyć solą,pieprzem.Na to wyłożyć resztę szpinaku.Całość przykryć mniejszym krążkiem ciasta na który należy narzucić zwisające krawędzie większego placka,pozaciskać obie części.Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piecyka i piec w temp.180-200*C przez 40-45min.Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystygnięcia.Przełożyć na talerz i kroić jak tort.

My się tym zajadamy.Mam nadzieję,że ktoś zaryzykuje i upiecze.Przepis może wygląda skomplikowanie,ale szybko się robi. Smacznego



PASZTET Z GRZYBAMI

kurczak
ok 1-1,2 tłuściejszego brzucha
60dkg wątroby
10 dkg suszonych grzybów
1 angielka czerstwa państwowa
5 jajek
gałka muszkatołowa
imbir
sól
pieprz
majeranek
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
Kurczaka i brzuch ugotować.Do gotowania wrzucić listek,ziele,sól i wlać wywar z gotowania grzybów.Pod koniec gotowania wrzucić wątrobę i gotować jeszcze ok.15min.Mięso wyjąć,wywar przestudzić i włożyć do niego pokrojoną angielkę,żeby naciągnęła wywarem.Jak już zmięknie odcisnąć ją w rękach.
Mięso obrać i zmielić+angielka+grzyby.Masę doprawić do smaku podanymi przyprawami(musi być je dobrze czuć,bo na zimno smak trochę ginie).
Brytfankę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.Wyłożyć masę i piec ~1,5 godz w temp.180-200*C. SMACZNEGO:-)
 
reklama
madziaja - dobrze, że dodałaś dopisek pod tym wielkanocnym plackiem, że pomimo iż wygląda na skomplikowany to się szybko robi... bo rzeczywiście wygląda wymagająco. No ale my uwielbiamy szpinak więc chyba zaryzykuję :)
 
Spód do pizzy:
3 szklanki maki
50g drożdży (pół kostki)
szklanka letniej wody
łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cukru

Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy olej. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Wlewamy do mąki, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wykładamy na blachę posmarowaną olejem...
Na to farsz- ja posmarowałam ciasto ketchupem, na to plastry kiełbasy, pieczarki, por, pomidory, papryka, posypałam tartym serem, oregano, bazylią, znów ketchup i do rozgrzanego piekarnika...(180 st) Pieczemy 30 minut

Smacznego
 
Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

[FONT=&quot]Bardzo proste w przygotowaniu (chociaż przepis może trochę przerażac ;D ). Składa się z dwóch części: miękkiego i wilgotnego czekoladowego spodu, który opada po upieczeniu, aby zrobić miejsce na dugą część ciasta - czekoladowy mus. Do obydwu części deseru używa się podobnych składników i podobnie się je łączy ze sobą. Różnica polega na tym, że pierwszą część ciasta na spód się piecze, a druga część pozostaje w postaci musu i z dodatkiem żelatyny tężeje w lodówce.
[/FONT]
Składniki:

Spód:

150 g niesolonego masła
150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
175 g drobnego cukru do wypieków

Mus:

100 g niesolonego masła
100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
3 duże jajka
2 łyżeczki kakao
115 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód:


  • W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
  • Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem. Nie wyjmować z formy.
Mus:

  • Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • Ubite białka wymieszać delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).
___

Deser przepyszny - zakochałam się w nim od razu ;) Chociaż w "naszym stanie" trochę zgago-twórczy .. ale warto ;D szczególnie na "specjalne okazje". Aha - znika szybko ;) Baaardzo słodkie, ale chce się go więcej i więcej ..
 
Ostatnia edycja:
Kurczak zapiekany

Przygotować filety z piersi kurczaka, (ja każdy przekroiłam wzdłuż na pół i rozbiłam delikatnie najgrubsze miejsca), posypać przyprawami (dowolnymi, mogą być pieprz, sól, zioła - u mnie padło na mieszankę 18 ziół ojca Mateusza - kupiłam ją jakiś czas temu i używam bardzo często:tak:)
Każdą porcję skropić (w oryginalnym przepisie jest białym winem, użyłam octu śliwkowego, sądzę, że ocet winny czy balsamiczny też będzie tu świetnie pasował). Dalej każdy kawałek posmarować keczupem, nałożyć dużą łyżkę konfitury z borówek oraz ułożyć obrane i pokrojone na grube plasterki jabłko. Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię aluminiową, posmarowaną wcześniej odrobiną masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30-35 minut ( u mnie 170 stopni, z termoobiegiem).
Efekt jest zaskakujący, jak to mój W. wczoraj określił poezja smaku! Polecam mocno!:tak:

Składniki:
Filet z piersi kurczaka
Jabłka
Konfitura z borówek
Ocet (śliwkowy, winny, balsamiczny) lub białe wytrawne wino
Keczup
Masło
Przyprawy
 
Kurczak zapiekany

Przygotować filety z piersi kurczaka, (ja każdy przekroiłam wzdłuż na pół i rozbiłam delikatnie najgrubsze miejsca), posypać przyprawami (dowolnymi, mogą być pieprz, sól, zioła - u mnie padło na mieszankę 18 ziół ojca Mateusza - kupiłam ją jakiś czas temu i używam bardzo często:tak:)
Każdą porcję skropić (w oryginalnym przepisie jest białym winem, użyłam octu śliwkowego, sądzę, że ocet winny czy balsamiczny też będzie tu świetnie pasował). Dalej każdy kawałek posmarować keczupem, nałożyć dużą łyżkę konfitury z borówek oraz ułożyć obrane i pokrojone na grube plasterki jabłko. Każdą porcję zawinąć szczelnie w folię aluminiową, posmarowaną wcześniej odrobiną masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30-35 minut ( u mnie 170 stopni, z termoobiegiem).
Efekt jest zaskakujący, jak to mój W. wczoraj określił poezja smaku! Polecam mocno!:tak:

Składniki:
Filet z piersi kurczaka
Jabłka
Konfitura z borówek
Ocet (śliwkowy, winny, balsamiczny) lub białe wytrawne wino
Keczup
Masło
Przyprawy
Swietny przepis na pewno wyprobuje! ja uwielbiam takie polaczenia miesko z owocami, czesto robimy tez roladki schab+sliwki lub morele owiniete plasterkiem boczku lub szynki parmenskiej:tak:
 
Miałam straszną ochotę na słodkości więc na szybko zrobiłam murzynka (wychodzi mały taki do keksówki) ale pyszny i zawsze się udaje.
MURZYNEK
Składniki

margaryna, 1,5 kostki
cukier, 1,5 szkl
woda, 6 łyżek
kakao, 4 łyżki
mąka, 1,5 szkl
Jaja, 4 szt
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

Opis przygotowania


1. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.

2. Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.

3. Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).

4. Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 min. (do godziny- sprawdzam patyczkiem)

5. Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
mmmm pychotka;)
 
a ma któraś przepisik na tartę, tzn nie na samo ciasto tylko coś do wypełnienia, miałam gdzieś taki fajny na tarte karmelowo-orzechową z polewą czekoladową ale teraz to za cholerę nie znajdę tego przepisu
 
reklama
Do góry