PLACEK WIELKANOCNY Z GENUI
ciasto:
30dkg mąki
6 łyżek oleju
sól
nadzienie
1kg ugotowanego szpinaku(ja daję 3paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego z Horteksu)
30dkg twarogu
10dkg sera(typu parmezan)
10 jajek
5dkg masła
1 cebula
1 pęczek zielonej pietruszki(nie koniecznie)
sól
żółtko do posmarowania
Z mąki,oleju,soli i odrobiny letniej wody zagnieść miękkie,sprężyste ciasto,po czym zapakować je w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę,dodać szpinak i smażyć aż dobrze całość odparuje.Ja dodaję czosnek,bo lubię 1-2 ząbki.Pozostawić do wystygnięcia,po czym dodać przetarty przez sito twaróg,starty żółty ser,2 jajka i posiekaną pietruszkę.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem(musi być dość ostre) i wyrobić na jednolitą masę.
Z ciasta uformować dwie kule,większą i mniejszą,po czym rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na dwa okrągłe placki.Większym wyłożyć wysmarowaną masłem,obsypaną mąką tortownicę24cm(brzegi ciasta powinny zwisać poza formę),nałożyć szpinakowe nadzienie w ilości 3/4.W nadzieniu za pomocą łyżki wykonać 8 zagłębień.Posadzić w nich jajka,oprószyć solą,pieprzem.Na to wyłożyć resztę szpinaku.Całość przykryć mniejszym krążkiem ciasta na który należy narzucić zwisające krawędzie większego placka,pozaciskać obie części.Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piecyka i piec w temp.180-200*C przez 40-45min.Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystygnięcia.Przełożyć na talerz i kroić jak tort.
My się tym zajadamy.Mam nadzieję,że ktoś zaryzykuje i upiecze.Przepis może wygląda skomplikowanie,ale szybko się robi. Smacznego
PASZTET Z GRZYBAMI
kurczak
ok 1-1,2 tłuściejszego brzucha
60dkg wątroby
10 dkg suszonych grzybów
1 angielka czerstwa państwowa
5 jajek
gałka muszkatołowa
imbir
sól
pieprz
majeranek
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
Kurczaka i brzuch ugotować.Do gotowania wrzucić listek,ziele,sól i wlać wywar z gotowania grzybów.Pod koniec gotowania wrzucić wątrobę i gotować jeszcze ok.15min.Mięso wyjąć,wywar przestudzić i włożyć do niego pokrojoną angielkę,żeby naciągnęła wywarem.Jak już zmięknie odcisnąć ją w rękach.
Mięso obrać i zmielić+angielka+grzyby.Masę doprawić do smaku podanymi przyprawami(musi być je dobrze czuć,bo na zimno smak trochę ginie).
Brytfankę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.Wyłożyć masę i piec ~1,5 godz w temp.180-200*C. SMACZNEGO:-)
ciasto:
30dkg mąki
6 łyżek oleju
sól
nadzienie
1kg ugotowanego szpinaku(ja daję 3paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego z Horteksu)
30dkg twarogu
10dkg sera(typu parmezan)
10 jajek
5dkg masła
1 cebula
1 pęczek zielonej pietruszki(nie koniecznie)
sól
żółtko do posmarowania
Z mąki,oleju,soli i odrobiny letniej wody zagnieść miękkie,sprężyste ciasto,po czym zapakować je w folię i włożyć do lodówki na pół godz.
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę,dodać szpinak i smażyć aż dobrze całość odparuje.Ja dodaję czosnek,bo lubię 1-2 ząbki.Pozostawić do wystygnięcia,po czym dodać przetarty przez sito twaróg,starty żółty ser,2 jajka i posiekaną pietruszkę.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem(musi być dość ostre) i wyrobić na jednolitą masę.
Z ciasta uformować dwie kule,większą i mniejszą,po czym rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na dwa okrągłe placki.Większym wyłożyć wysmarowaną masłem,obsypaną mąką tortownicę24cm(brzegi ciasta powinny zwisać poza formę),nałożyć szpinakowe nadzienie w ilości 3/4.W nadzieniu za pomocą łyżki wykonać 8 zagłębień.Posadzić w nich jajka,oprószyć solą,pieprzem.Na to wyłożyć resztę szpinaku.Całość przykryć mniejszym krążkiem ciasta na który należy narzucić zwisające krawędzie większego placka,pozaciskać obie części.Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piecyka i piec w temp.180-200*C przez 40-45min.Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystygnięcia.Przełożyć na talerz i kroić jak tort.
My się tym zajadamy.Mam nadzieję,że ktoś zaryzykuje i upiecze.Przepis może wygląda skomplikowanie,ale szybko się robi. Smacznego
PASZTET Z GRZYBAMI
kurczak
ok 1-1,2 tłuściejszego brzucha
60dkg wątroby
10 dkg suszonych grzybów
1 angielka czerstwa państwowa
5 jajek
gałka muszkatołowa
imbir
sól
pieprz
majeranek
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
Kurczaka i brzuch ugotować.Do gotowania wrzucić listek,ziele,sól i wlać wywar z gotowania grzybów.Pod koniec gotowania wrzucić wątrobę i gotować jeszcze ok.15min.Mięso wyjąć,wywar przestudzić i włożyć do niego pokrojoną angielkę,żeby naciągnęła wywarem.Jak już zmięknie odcisnąć ją w rękach.
Mięso obrać i zmielić+angielka+grzyby.Masę doprawić do smaku podanymi przyprawami(musi być je dobrze czuć,bo na zimno smak trochę ginie).
Brytfankę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.Wyłożyć masę i piec ~1,5 godz w temp.180-200*C. SMACZNEGO:-)