reklama
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 931
Nie zaglądałam długoA nie myślałam, że ktos się może zaiteresować moimi przepisamioj kochana nareszcie:-) dziękuję
juz nie mogłam się doczekać i wiem co będę piec w najbliższym czasie
hmmm... może jutro... muszę tylko zrobić szybki przegląd składników czy czegoś nie brakuje:-)
Fajna drożdżówka, dobra i sama się robi czyli w sam raz dla ciężarówek którym przecież coraz ciężej :-)
Drożdżówka nocna przepyszna
Składniki
Dzień 1.
1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
1szkl. cukru
3 całe jajka
szczypta soli
5 dkg drożdży
Dzień 2.
1/2 kg mąki
1. Wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić i wlać do formy a gdy podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C
Przepis pochodzi z tej strony:
Wielkie Żarcie - Przepis - Drożdżówka nocna przepyszna
Drożdżówka nocna przepyszna
Składniki
Dzień 1.
1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
1szkl. cukru
3 całe jajka
szczypta soli
5 dkg drożdży
Dzień 2.
1/2 kg mąki
1. Wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić i wlać do formy a gdy podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C
Przepis pochodzi z tej strony:
Wielkie Żarcie - Przepis - Drożdżówka nocna przepyszna
Lencja
:)
Fajna drożdżówka, dobra i sama się robi czyli w sam raz dla ciężarówek którym przecież coraz ciężej :-)
Drożdżówka nocna przepyszna
Składniki
Dzień 1.
1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
1szkl. cukru
3 całe jajka
szczypta soli
5 dkg drożdży
Dzień 2.
1/2 kg mąki
1. Wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić i wlać do formy a gdy podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C
Przepis pochodzi z tej strony:
Wielkie Żarcie - Przepis - Drożdżówka nocna przepyszna
Uwielbiam tę drożdżówkę Nie ma możliwości aby nie wyszła No i właśnie się napracować nie trzeba
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 931
A ta piękna polewa na tej babce to z czego się składa??Babka herbaciana
Robiłam w ostatni weekend i nawet specjalnie z myślą o Was foteczka powstała
Czas więc na przepis. Składniki na dużą formę do babki:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
16 dag margaryny
4 żółtka
1,5 szklanki mocnej herbaty
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
Zaparzyć herbatę (ja wkładam 2 torebki na duży kubek i wsypuję tam rodzynki aby namiękły. Ostatnio miałam mało rodzynków to dosypałam suszoną żurawinę
Utrzeć margarynę, cukier, żółtka i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz wlewać przestudzona herbatę. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.
Piec dobrą godzinę w temp. 170-180 stopni. Koniecznie sprawdzić przed wyjęciem czy już się dopiekło, ja ostatnio trzymałam ją w piekarniku prawie 1 godz 20 minut dopiero była dobra.
Polecam
Smaczna, szybka i łatwa w wykonaniu babka, która jest dość mokrym ciastem jak na babki.
Lencja
:)
A ta piękna polewa na tej babce to z czego się składa??
Kochana, polewa na babce to zwykły lukier : mleko + cukier puder
Lencja
:)
Nie stosuję żadnych proporcji, zwykle wsypuje około 3/4 kubka cukru pudru i dolewam odrobinkę mleka (zaczynam od 1 łyżki i jak trzeba to ciut dolewam) - tak aby tylko wyrobić cały cukier i aby nie był za gęsty i dał się rozprowadzić. Jak wlejesz za dużo mleka zawsze można cukru dosypaćooo ale super wygląda a musza mieć jakieś proporcje??
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 931
OKI to chyba się dzisiaj skuszę jak znajdę foremkęNie stosuję żadnych proporcji, zwykle wsypuje około 3/4 kubka cukru pudru i dolewam odrobinkę mleka (zaczynam od 1 łyżki i jak trzeba to ciut dolewam) - tak aby tylko wyrobić cały cukier i aby nie był za gęsty i dał się rozprowadzić. Jak wlejesz za dużo mleka zawsze można cukru dosypać
A można mikserem czy trzeba ją ucierać??
reklama
Lencja
:)
Kochana wszystko mikserem, żadnego ręcznego ucierania :-)OKI to chyba się dzisiaj skuszę jak znajdę foremkę
A można mikserem czy trzeba ją ucierać??
Podziel się: