reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

oj kochana nareszcie:-) dziękuję
juz nie mogłam się doczekać i wiem co będę piec w najbliższym czasie:tak:
hmmm... może jutro... muszę tylko zrobić szybki przegląd składników czy czegoś nie brakuje:-)
 
reklama
oj kochana nareszcie:-) dziękuję
juz nie mogłam się doczekać i wiem co będę piec w najbliższym czasie:tak:
hmmm... może jutro... muszę tylko zrobić szybki przegląd składników czy czegoś nie brakuje:-)
Nie zaglądałam długo:)A nie myślałam, że ktos się może zaiteresować moimi przepisami:)
 
Fajna drożdżówka, dobra i sama się robi czyli w sam raz dla ciężarówek :-D którym przecież coraz ciężej :-)

Drożdżówka nocna przepyszna

Składniki
Dzień 1.

1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
1szkl. cukru
3 całe jajka
szczypta soli
5 dkg drożdży

Dzień 2.

1/2 kg mąki

1. Wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić i wlać do formy a gdy podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C


Przepis pochodzi z tej strony:
Wielkie Żarcie - Przepis - Drożdżówka nocna przepyszna
 
Fajna drożdżówka, dobra i sama się robi czyli w sam raz dla ciężarówek :-D którym przecież coraz ciężej :-)

Drożdżówka nocna przepyszna

Składniki
Dzień 1.

1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
1szkl. cukru
3 całe jajka
szczypta soli
5 dkg drożdży

Dzień 2.

1/2 kg mąki

1. Wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić i wlać do formy a gdy podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C


Przepis pochodzi z tej strony:
Wielkie Żarcie - Przepis - Drożdżówka nocna przepyszna

Uwielbiam tę drożdżówkę :) Nie ma możliwości aby nie wyszła :) No i właśnie się napracować nie trzeba :)
 
Babka herbaciana
Robiłam w ostatni weekend i nawet specjalnie z myślą o Was foteczka powstała :)
Czas więc na przepis. Składniki na dużą formę do babki:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
16 dag margaryny
4 żółtka
1,5 szklanki mocnej herbaty
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
Zaparzyć herbatę (ja wkładam 2 torebki na duży kubek i wsypuję tam rodzynki aby namiękły. Ostatnio miałam mało rodzynków to dosypałam suszoną żurawinę :)
Utrzeć margarynę, cukier, żółtka i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz wlewać przestudzona herbatę. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.
Piec dobrą godzinę w temp. 170-180 stopni. Koniecznie sprawdzić przed wyjęciem czy już się dopiekło, ja ostatnio trzymałam ją w piekarniku prawie 1 godz 20 minut dopiero była dobra.
Polecam :)
Smaczna, szybka i łatwa w wykonaniu babka, która jest dość mokrym ciastem jak na babki.

p1130667.jpg
A ta piękna polewa na tej babce to z czego się składa??
 
ooo ale super wygląda a musza mieć jakieś proporcje??
Nie stosuję żadnych proporcji, zwykle wsypuje około 3/4 kubka cukru pudru i dolewam odrobinkę mleka (zaczynam od 1 łyżki i jak trzeba to ciut dolewam) - tak aby tylko wyrobić cały cukier i aby nie był za gęsty i dał się rozprowadzić. Jak wlejesz za dużo mleka zawsze można cukru dosypać :)
 
Nie stosuję żadnych proporcji, zwykle wsypuje około 3/4 kubka cukru pudru i dolewam odrobinkę mleka (zaczynam od 1 łyżki i jak trzeba to ciut dolewam) - tak aby tylko wyrobić cały cukier i aby nie był za gęsty i dał się rozprowadzić. Jak wlejesz za dużo mleka zawsze można cukru dosypać :)
OKI to chyba się dzisiaj skuszę jak znajdę foremkę;)
A można mikserem czy trzeba ją ucierać??
 
reklama
Do góry