reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

Ciasto marchewkowe
25dkg marchwi
3 jajka
180gr cukru
szczypta soli
5 łyzek oleju
1 łyzeczka otartej skórki z cytryny
100gr maki pszennej
150gr mąki krupczatki
1op proszku do pieczenia(takie małe)
Marchew zetrzec na tarce o małych oczkach,rozbic jajka oddzielając zółtka od białek ,z białek ubić pianę dodając połowe cukru i sól,zółtka utrzec z reszta cukru,ucierając stopniowo wlewac olej oraz 5 łyzek goracej wody.Dodac startą marchew.skórkę z cytr o oba rodzaje mąki przesianej z proszkiem.Pod koniec delikatnie wmieszac pianę z białek.Formę wysmarowac opruszyc mąką i delikatnie wylac ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stpni 35 min.
Polewa 200gr c pudru sok z 1 cytr 3-4 łyzki wodyRozetrzec i wylac na ostudzone ciasto.
Ja, z racji uwielbienia wiórek kokosowych zrobiłam polewę czekol z wiórkami:)
Smacznego.
 
reklama
Ja dopisze przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi!!!Nigdy mnie nie zawiodło :)
(w smaku pychotka... marchewki nie czuć... i co najważniejsze ZAWSZE wychodzi)

1,25 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. drobno utartej marchewki (może być więcej)
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki pr. do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy, rodzynki lub inne bakalie (im więcej tym lepiej)
polewa czekoladowa

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę i olej, proszek, sodę, cynamon, sól na końcu marchewkę i bakalie. Piec w temp. 180st ok. 40-60min.
Po studzeniu polać polewą czekoladową.
 
dzisiaj zrobilam knedle alá Kajdusia
wyszly przepyszne
i tak szybko je sie robi, ciasto pieknie sie zalepia, nic nie wyplywa w gotowaniu
nawet taki laik knedlowy jak ja potrafi je zrobic
pyszota:-p:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
dzieki za przepis:-)
 
cieszę się bardzo :-)
Chyba Lencja- pisała o rybie w cieście (tej prostszej wersji oczywiście)- poproszę o przepis- chcę zrobić jutro :tak:


Zgadza się, to ja :)
Przepis - jak to często u mnie eksperyment :) Udany.
Rybkę można wziąć różną ja miałam akurat zamrożone filety z pangi, które rozmroziłam, pokroiłam na kawałki, mocno skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam abym nabrały smaku i aromatu.
Ciasto zrobiłam z 1 jajka, szklanki wody mineralnej - gazowanej, mąki i odrobiny proszku do pieczenia. Mąki trzeba dać tyle aby ciasto było gęste, o wiele gęstsze niż na naleśniki. Woda mineralna powoduje, że ciasto podczas smażenia robi się takie pulchne. Umaczałam kawałki ryby w cieście - jak ma dobrą gęstość to ciasto ładnie do rybki przylega i smażyłam głęboko w rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Po usmażeniu warto odsączyć kawałki rybki na ręczniku papierowym aby wchłonął nieco tłuszczu. Tak przyrządzona rybka ma lekko cytrynowy posmak i jest bardzo delikatna, jeśli ktoś lubi lepiej przyprawioną można filety natrzeć pieprzem lub innymi jeszcze przyprawami.
Do takiej rybki zrobiłam wczoraj sałatkę z ogórków kiszonych (4 szt.), połowy dużego jabłka, średniej marchewki i połowy małej cebulki. Ogórki pokroiłam w grubą kostkę, cebulkę drobniutko posiekałam, marchew i jabłko starłam na tarce dodałam do tego sosik z 1 łyżki oliwy, 1 łyżki musztardy, odrobiny pieprzu i cukru.
 
Bezy

5-10dkg cukru na białko (ja brałam na 6 białek około 450-500g cukru)

Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie cały czas ubijając dosypywać pomalutku cukru. Ubijać tak długo, aż masa będzie gładka i sztywna.
Ja włączam mikser na maxa i zostawiam na 10-15 minut:-)

Wykładać na papier do pieczenia - najładniejsze są z rękawa cukierniczego. Ja nie mam i nakładam łyżeczką :-p

Piec w nagrzanym do 100 stopni piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami (szpara 3cm) 1,5 do 3 godzin.

Dzisiejsza produkcja: IMG_3112.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
Składniki:
  • FALE DUNAJU


  • CIASTO
  • 1 kostka masła roślinnego
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce świeże lub z kompotu


  • KREM
  • 1 margaryna
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej


  • POLEWA
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Przepis na ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut.Temp. ok 160

Przepis na krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony najlepiej zimny!dodawać stopniowo do utartej margaryny.

Przepis na polewę:


Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.Chodziło mi o kąpiel wodną. Tzn. biorę jeden garnek nalewam wody na niego zakładam mniejszy i tak w nim rozpuszczam wszystkie składniki:)

Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.


SMACZNEGO:)
:-)
 
Do góry