Ciasto marchewkowe
25dkg marchwi
3 jajka
180gr cukru
szczypta soli
5 łyzek oleju
1 łyzeczka otartej skórki z cytryny
100gr maki pszennej
150gr mąki krupczatki
1op proszku do pieczenia(takie małe)
Marchew zetrzec na tarce o małych oczkach,rozbic jajka oddzielając zółtka od białek ,z białek ubić pianę dodając połowe cukru i sól,zółtka utrzec z reszta cukru,ucierając stopniowo wlewac olej oraz 5 łyzek goracej wody.Dodac startą marchew.skórkę z cytr o oba rodzaje mąki przesianej z proszkiem.Pod koniec delikatnie wmieszac pianę z białek.Formę wysmarowac opruszyc mąką i delikatnie wylac ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stpni 35 min.
Polewa 200gr c pudru sok z 1 cytr 3-4 łyzki wodyRozetrzec i wylac na ostudzone ciasto.
Ja, z racji uwielbienia wiórek kokosowych zrobiłam polewę czekol z wiórkami
Smacznego.
25dkg marchwi
3 jajka
180gr cukru
szczypta soli
5 łyzek oleju
1 łyzeczka otartej skórki z cytryny
100gr maki pszennej
150gr mąki krupczatki
1op proszku do pieczenia(takie małe)
Marchew zetrzec na tarce o małych oczkach,rozbic jajka oddzielając zółtka od białek ,z białek ubić pianę dodając połowe cukru i sól,zółtka utrzec z reszta cukru,ucierając stopniowo wlewac olej oraz 5 łyzek goracej wody.Dodac startą marchew.skórkę z cytr o oba rodzaje mąki przesianej z proszkiem.Pod koniec delikatnie wmieszac pianę z białek.Formę wysmarowac opruszyc mąką i delikatnie wylac ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stpni 35 min.
Polewa 200gr c pudru sok z 1 cytr 3-4 łyzki wodyRozetrzec i wylac na ostudzone ciasto.
Ja, z racji uwielbienia wiórek kokosowych zrobiłam polewę czekol z wiórkami
Smacznego.