reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Rosmerta ja pulpety robilam do tej pory ale jutro bede miec jagniaka i jakis gulasz na nim chce machnac_a co niech maly grycie troche) jak cos sklece to wrzuce przepis.

Panta trzeba bylo pentelke zrobic.Jak zapomnialas tego gorzkiego i dodalas slodki to cofasz sie do gorzkiego i jeszcze raz ociupinke slodkiego i dalej lecisz juz jak natura przykazala.Nie rob sobie z tego powodu wyrzutow bo zupe stresujesz.
Przy delikatnym azs-czyt skazie-wszystko znika szybko bo wymaga to niewielkiej regulacji narzadow.Takze super ze trafilas na pp tak wczesniej i nie musisz walczyc o zdrwie dziecka jak ja na przyklad.Ciesze sie ze przeszlo.
 
reklama
Mam skany kolejnej książki - "Gotowanie wg Pięciu Przemian" B.Temelia, B. Trebuth, w formacie PDF "Zupy wzmacniające wg Pięciu Przemian" oraz dwie pozycje książkowe traktujące o ziołach.

Komu potrzebne, niech pisze na blogowego maila.

Jeszcze jedno: na bloga o PP możecie głosować codziennie, jeśli tylko macie ochotę :)
 
Któraś z Użytkowniczek forum napisała do mnie PW. Niestety wywaliło mnie podczas odczytywania i nie wiem kto i w jakim celu do mnie pisał. Proszę więc o potwórkę wiadomości, najlepiej na blogowego maila.
 
Hop hop Kobietki!!!
Gdzież to Was wywiało, że się nie odzywacie?

Kochana pogoda dopisuje na dworze.

Dla zRauszki

dzis je skombinowalam byly pyszne-rodzinka zachwycona

k-okolo 6 szklanek maki
g-1/4ł. kurkumy
sł-2 jaja , 1/2ł. cukru waniliowego, 2 ł. miodu
o-1/4 kardamonu
sn-troche soli do smaku
k-jabluka okolo 2szt. pokrojone na kawaleczki
g-szcz.kurkumy
sł-1/2ł. cynamonu
o-1/4ł.imbiru

Gulasz wołowy z warzywkami i zielenina

Okolo 70 dag. wolowiny bez kosci dojrzalej zbic tluczkiem nastepnie pokroic w kostke badz paseczki i wlozyc do zalewy na pol godz.-do godziny

-zalewa
sł-1Łmaki przennej
o-1ł imbiru,1/2ł pieprzu cayenne
sn-1ł wegety,1ł soli,1/2 szklanki wody zimnej
k-1/2ł octu balsamicznego
g-1/2 ł kurkumy

W miedzy czasie pokroic w slupki 1 pietruszke i w plasterki 20-30 dag. pieczarek,4 duze zeby czosnku obrac,4 wieksze cebule pokroic w slupki.

Na patelni rozgrzac olej badz oliwe i obsmazyc na niej szybko mieso i wrzucic je do rondla w ktorej bedzie duszone.Nastepnie obsmazyc pietruszke z pieczarkami,a po nich cebulke.Wkladamy to do rondla po czym dodajemy;
sł-1ł kminku
o-1łimbiru,1/2ł pieprzu cayenne,1ł kolendry miel.
sn-1/2 ł soli
k-wrzucamy pokrojony szczypiorek i pietruszke po peczku
g-1/2ł tymianku,1/2ł rozmarynu,zalewe z miesa
zalewamy to wszystko wrzatkiem do wysokosci produktow dodajemy 1ł masla i dusimy przez okolo 1 godz.
Po godzinie sprawdzamy slonosc .po czym dodajemy pieprz czarny do smaku,soli do smaku lub choc szcz. aby kolejnosc zachowac,soku z cytryny do smaku,szcz.tymianku(jesli trzeba),rozpuszczamy 1Ł maki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody i zageszczamy sos,konczymy na czarnym pieprzu.

Sos jest bardzo pikantnywiec jesli ktos woli ciut lagodniej niech zmiejszy ilosc przypraw.

Mozna go podac do kopytek ,klusek slaskich,ziemniakow z wody,kaszy gryczanej,ryzu.

SOS JAJECZNY DO ZIEMNIAKOW I NIE TYLKO

k-200ml kwasnej smietany
g-szcz.kurkumy,mozna dac tez szcz. tymianku
sl-bardzo drobno posiekane 2 jaja 1/4 ł kminku
0-1/5 ł imbiru,1/5 ł cayenne,1ł musztardy,pieprz czarny do smaku
sn-sol do smaku

Do sosu ziemniaki smazone z cebulka lub z czosnkiem.

Iwka prosze dodaj do bloga.Pod nimi ja sie podpisuje sa moje wlasne.
 
U nas pogoda dziś do bani - lało cały dzień.

Przepisy postaram się jutro wrzucić, bo mi się nieco zaległości na innych blogach narobiło i muszę wyprostować :baffled:
Prosze Cię tylko o wyjaśnienie nazwy pierwszego z podanych dań - tak mam zapisać, jak jest? Dopisz tam jeszcze, proszę, sposób przygotowania.
Masz może fotki tego, co gotowałaś? One się bardzo na blogu przydają.
I jeszcze jedno jak mam Cię podpisać - nickiem stąd czy z imienia i nazwiska?
 
Ostatnia edycja:
Mialo byc dla zdrowych i doiero Racuszki chyba sie cos skasowalo.:tak:
Mozesz nickiem mnie podpisac mozesz Madzia Dudek.Zdjec niestety nie posiadam bo nie robie.Ja gotuje i konsumuje a fotki moje serce robi.
 
rosmerta obejrzałam sobie dziś w sklepie to mleko ryżowe, ale pojęcia nie mam jak je rozsądnie wykorzystać i czy ma sens kupowanie go.
Masz może jakieś przepisy z jego wykorzystaniem lub pomysły na jego spożywanie?
 
reklama
Do góry