reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Rosmerta ja pulpety robilam do tej pory ale jutro bede miec jagniaka i jakis gulasz na nim chce machnac_a co niech maly grycie troche) jak cos sklece to wrzuce przepis.

Panta trzeba bylo pentelke zrobic.Jak zapomnialas tego gorzkiego i dodalas slodki to cofasz sie do gorzkiego i jeszcze raz ociupinke slodkiego i dalej lecisz juz jak natura przykazala.Nie rob sobie z tego powodu wyrzutow bo zupe stresujesz.
Przy delikatnym azs-czyt skazie-wszystko znika szybko bo wymaga to niewielkiej regulacji narzadow.Takze super ze trafilas na pp tak wczesniej i nie musisz walczyc o zdrwie dziecka jak ja na przyklad.Ciesze sie ze przeszlo.
 
reklama
Mam skany kolejnej książki - "Gotowanie wg Pięciu Przemian" B.Temelia, B. Trebuth, w formacie PDF "Zupy wzmacniające wg Pięciu Przemian" oraz dwie pozycje książkowe traktujące o ziołach.

Komu potrzebne, niech pisze na blogowego maila.

Jeszcze jedno: na bloga o PP możecie głosować codziennie, jeśli tylko macie ochotę :)
 
Któraś z Użytkowniczek forum napisała do mnie PW. Niestety wywaliło mnie podczas odczytywania i nie wiem kto i w jakim celu do mnie pisał. Proszę więc o potwórkę wiadomości, najlepiej na blogowego maila.
 
Hop hop Kobietki!!!
Gdzież to Was wywiało, że się nie odzywacie?

Kochana pogoda dopisuje na dworze.

Dla zRauszki

dzis je skombinowalam byly pyszne-rodzinka zachwycona

k-okolo 6 szklanek maki
g-1/4ł. kurkumy
sł-2 jaja , 1/2ł. cukru waniliowego, 2 ł. miodu
o-1/4 kardamonu
sn-troche soli do smaku
k-jabluka okolo 2szt. pokrojone na kawaleczki
g-szcz.kurkumy
sł-1/2ł. cynamonu
o-1/4ł.imbiru

Gulasz wołowy z warzywkami i zielenina

Okolo 70 dag. wolowiny bez kosci dojrzalej zbic tluczkiem nastepnie pokroic w kostke badz paseczki i wlozyc do zalewy na pol godz.-do godziny

-zalewa
sł-1Łmaki przennej
o-1ł imbiru,1/2ł pieprzu cayenne
sn-1ł wegety,1ł soli,1/2 szklanki wody zimnej
k-1/2ł octu balsamicznego
g-1/2 ł kurkumy

W miedzy czasie pokroic w slupki 1 pietruszke i w plasterki 20-30 dag. pieczarek,4 duze zeby czosnku obrac,4 wieksze cebule pokroic w slupki.

Na patelni rozgrzac olej badz oliwe i obsmazyc na niej szybko mieso i wrzucic je do rondla w ktorej bedzie duszone.Nastepnie obsmazyc pietruszke z pieczarkami,a po nich cebulke.Wkladamy to do rondla po czym dodajemy;
sł-1ł kminku
o-1łimbiru,1/2ł pieprzu cayenne,1ł kolendry miel.
sn-1/2 ł soli
k-wrzucamy pokrojony szczypiorek i pietruszke po peczku
g-1/2ł tymianku,1/2ł rozmarynu,zalewe z miesa
zalewamy to wszystko wrzatkiem do wysokosci produktow dodajemy 1ł masla i dusimy przez okolo 1 godz.
Po godzinie sprawdzamy slonosc .po czym dodajemy pieprz czarny do smaku,soli do smaku lub choc szcz. aby kolejnosc zachowac,soku z cytryny do smaku,szcz.tymianku(jesli trzeba),rozpuszczamy 1Ł maki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody i zageszczamy sos,konczymy na czarnym pieprzu.

Sos jest bardzo pikantnywiec jesli ktos woli ciut lagodniej niech zmiejszy ilosc przypraw.

Mozna go podac do kopytek ,klusek slaskich,ziemniakow z wody,kaszy gryczanej,ryzu.

SOS JAJECZNY DO ZIEMNIAKOW I NIE TYLKO

k-200ml kwasnej smietany
g-szcz.kurkumy,mozna dac tez szcz. tymianku
sl-bardzo drobno posiekane 2 jaja 1/4 ł kminku
0-1/5 ł imbiru,1/5 ł cayenne,1ł musztardy,pieprz czarny do smaku
sn-sol do smaku

Do sosu ziemniaki smazone z cebulka lub z czosnkiem.

Iwka prosze dodaj do bloga.Pod nimi ja sie podpisuje sa moje wlasne.
 
U nas pogoda dziś do bani - lało cały dzień.

Przepisy postaram się jutro wrzucić, bo mi się nieco zaległości na innych blogach narobiło i muszę wyprostować :baffled:
Prosze Cię tylko o wyjaśnienie nazwy pierwszego z podanych dań - tak mam zapisać, jak jest? Dopisz tam jeszcze, proszę, sposób przygotowania.
Masz może fotki tego, co gotowałaś? One się bardzo na blogu przydają.
I jeszcze jedno jak mam Cię podpisać - nickiem stąd czy z imienia i nazwiska?
 
Ostatnia edycja:
Mialo byc dla zdrowych i doiero Racuszki chyba sie cos skasowalo.:tak:
Mozesz nickiem mnie podpisac mozesz Madzia Dudek.Zdjec niestety nie posiadam bo nie robie.Ja gotuje i konsumuje a fotki moje serce robi.
 
rosmerta obejrzałam sobie dziś w sklepie to mleko ryżowe, ale pojęcia nie mam jak je rozsądnie wykorzystać i czy ma sens kupowanie go.
Masz może jakieś przepisy z jego wykorzystaniem lub pomysły na jego spożywanie?
 
reklama
Do góry