reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gluten w diecie naszych maleństw

karafunia

Początkująca w BB
Miasto
Poznań
Co myślicie o wprowadzaniu do diet naszych maleństw produktów zawierających gluten ? Chodzi tutaj przede wszystkim o produkty na bazie różnego rodzaju zbóż: przenica żyto itd?

Ostatnia edycja:
reklama
Ja podaję wg nowego schematu:

Karmię piersią, więc od 5 m-ca podaję jej 1/2 łyżeczki ugotowanej kaszy manny na pół słoiczka jakiegoś obiadku/warzywek/deserku. Można też same 1/2 łyżeczki manny podać. To się nazywa ekspozycja na gluten. I tak przez 2 m-ce a potem może już jeść pełno glutenowe posiłki, jeśli nic się nie dzieje.

U dzieci karmionych mm jest inny schemat.

Ja podaję wg nowego schematu:

Karmię piersią, więc od 5 m-ca podaję jej 1/2 łyżeczki ugotowanej kaszy manny na pół słoiczka jakiegoś obiadku/warzywek/deserku. Można też same 1/2 łyżeczki manny podać. To się nazywa ekspozycja na gluten. I tak przez 2 m-ce a potem może już jeść pełno glutenowe posiłki, jeśli nic się nie dzieje.

U dzieci karmionych mm jest inny schemat.

Joaszka, a jak robisz tą kaszkę? na własnym mleku?
Robicie zwykłą kaszkę manną, czy korzystacie z kaszek np. bobovity?

Ja również karmiłam piersią i jak mała miała ok 5,5 miesiąca wprowadziłam gluten w postaci kaszki mannej, zwykłej ze spożywczaka, ugotowanej w małej ilości wody i dodawałam do mojego ściągniętego mleka - mała jeszcze nie jadła innych rzeczy. Dopiero po skończeniu 6 miesiąca wprowadzałam warzywka i tą kaszkę dodawałam do nich w trakcie gotowania - nie korzystałam ze słoiczków. Jak wprowadziłam kaszkę to mieszałam jej - robiłam jaglaną (gotową, bez mleczną z Holle) na wodze, kupiłam też jakąś glutenową - z serii zdrowy brzuszek z nestle i dodawałam ok łyzeczki tej kaszki do tej jaglanej. Tak przez dwa miesiące potem przez kolejne dwa zwiększyłam porcję tej glutenowej, a potem już nie zwracałam uwagi na ilości ;) Córka też dostawała piętkę chleba to mamlania ;)

u nas jeszcze tylko 2 tygodnie ekspozycji-10 lutego będzie już 2 m-ce, więc później będzie mogła jeść pełnoglutenowe dania;)

reklama
ja mam zapalenia jelit - CU i martwię się że mój syn też będzie to miał, co mu podawać-uwielbia prawie wszystko a sama nie wiem czym mu mogę zaszkodzić??

Do góry