reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Glukoza w moczu a ciąża

Na pewno wplyw na cukier na czczo ma to, o ktorej jesz ta pozna kolacje. Tak, jak pisalam. To metoda prob i bledow, co tobie sluzy. Owsianke mozesz robic, jak chcesz, ale nie mozna tez dlugo gotowac. Najlepiej, zeby platki byly takie aldente. Im dluzej sie gotuje, ttm bardziej rosnie indeks glikemiczny.
Zjadlam wczoraj te platki owsiane z mlekiem na 2 kolacje o 22. Nie gotowalam ich dlugo. A rano mialam jeszcze wyzszy cukier niz zwykle. Dziwne. Wiec chyba mi nie sluza.

reklama
No i dostalam insuline na noc. Bo na czczo mialam kazdego dnia podwyzszony cukier. Czy ktoś tutaj miał tak samo? Jak to jest z insulina? Bo troche sie boje tego brac. Mam nadzieje ze nie zaszkodzi. Na razie mam 2 jednostki zalezy czy zadzialaja na ten cukier. Prosze o info czy po porodzie odstawienie insuliny nie zaburzy pracy trzustki?

No i dostalam insuline na noc. Bo na czczo mialam kazdego dnia podwyzszony cukier. Czy ktoś tutaj miał tak samo? Jak to jest z insulina? Bo troche sie boje tego brac. Mam nadzieje ze nie zaszkodzi. Na razie mam 2 jednostki zalezy czy zadzialaja na ten cukier. Prosze o info czy po porodzie odstawienie insuliny nie zaburzy pracy trzustki?

To moja druga ciaza na insulinie. Wieksze szkody moga wyrzadzic za duze cukry niz sama insulina. Ona teraz bedzie dzialala na zasadzie pomocy trzustce, ktora ma problemy z wytwarzaniem insuliny przez hormony ciazowe.

To moja druga ciaza na insulinie. Wieksze szkody moga wyrzadzic za duze cukry niz sama insulina. Ona teraz bedzie dzialala na zasadzie pomocy trzustce, ktora ma problemy z wytwarzaniem insuliny przez hormony ciazowe.
Aha rozumiem czyli nie ma sie co bac. Nie wiem czemu w nocy ten cukier ma jakis problem i nie spada ponizej 90. Zobaczymy ile jednostek mi obnizy ten cukier bo mam co dwa dni sprawdzac i podwyzszac w razie co.

Aha rozumiem czyli nie ma sie co bac. Nie wiem czemu w nocy ten cukier ma jakis problem i nie spada ponizej 90. Zobaczymy ile jednostek mi obnizy ten cukier bo mam co dwa dni sprawdzac i podwyzszac w razie co.

Na pewno jest jakies fachowe wyjasnienie tego, dlaczego najczesciej problemy sa z cukrami na czczo. Ogolnie chodzi tu o produkcje roznych hormonow w ciazy i tego, jak wplywaja na siebie wzajemnie i wlasnie na trzustke.
Wraz z zaawansowaniem ciazy to zapotrzebowanie na insuline moze sie zwiekszac, stad jej niedobor i w konsekwencji wysokie cukry.

Na pewno jest jakies fachowe wyjasnienie tego, dlaczego najczesciej problemy sa z cukrami na czczo. Ogolnie chodzi tu o produkcje roznych hormonow w ciazy i tego, jak wplywaja na siebie wzajemnie i wlasnie na trzustke.
Wraz z zaawansowaniem ciazy to zapotrzebowanie na insuline moze sie zwiekszac, stad jej niedobor i w konsekwencji wysokie cukry.
Diabetolog tez mi to tlumaczyla ze hormony sa odpowiedzialne za to. Ale dziwne ze dieta nic nie pomogla. Bo mimo tej diety to udalo mi sie nawet 1kg spasc z wagi. Wiec cos dała a na cukier nie zadzialala na czczo.

Do góry