reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Glukoza w moczu a ciąża

Jak mam mierzyc ten cukier co godzine po jedzeniu i co dwie? Czy wystarczy tylko co 2 h po kazdym jedzeniu bo ja jem nieregularnie czasem wiec to sie mija z celem te mierzenie co godzine

reklama
Jak mam mierzyc ten cukier co godzine po jedzeniu i co dwie? Czy wystarczy tylko co 2 h po kazdym jedzeniu bo ja jem nieregularnie czasem wiec to sie mija z celem te mierzenie co godzine

Zawsze mierzysz godzine po jedzeniu. Musi byc ponizej 140.
Paski ulegaja przeterminowaniu, maja swoja date waznosci.
Aby uniknac insuliny to musisz sie trzymac diety i okreslonej liczby posilkow. Najlepiej jesc co 3h. Regularnosc to klucz.
Rano cukier mierzymy na czczo do godziny 8 rano, bo potem skacze.

Przy cukrzycy musisz jeść regularnie i sprawdzać co ci służy a co nie. Metoda prób i błędów. Odstaw słodycze, dużo warzyw, z owocami też umiar bo niektóre potrafią mocno podnieść cukier. Jak nie będziesz się tego trzymać to skończy się na insulinie.

Przy cukrzycy musisz jeść regularnie i sprawdzać co ci służy a co nie. Metoda prób i błędów. Odstaw słodycze, dużo warzyw, z owocami też umiar bo niektóre potrafią mocno podnieść cukier. Jak nie będziesz się tego trzymać to skończy się na insulinie.
Nie wiem co mam myslec o tym badaniu cukru dziennie... ale juz mierze kilka dni i przewaznie na chwile obecna mam tylko podwyzszony lekko cukier z rana... nie wiem ile w końcu jest normy w ciazy na czczo bo w necie i gdzies tam pisze do 92 a w ksiazce do mierzenia mam do 90. Jak dla mnie to jest dziwaczna roznieznosc bo rownie dobrze mozna komus wcisnac ze ma cukrzyce a tak na serio jej nie ma. Po posilkach mam zaledwie ponad 100 i nie przekroczylo mi jeszcze 120. Wiec pytanie czy to cukrzyca jesli mam tylko podwyzszony lekko cukier na czczo? Waha mi sie od 91-96 na czczo.

Nie wiem co mam myslec o tym badaniu cukru dziennie... ale juz mierze kilka dni i przewaznie na chwile obecna mam tylko podwyzszony lekko cukier z rana... nie wiem ile w końcu jest normy w ciazy na czczo bo w necie i gdzies tam pisze do 92 a w ksiazce do mierzenia mam do 90. Jak dla mnie to jest dziwaczna roznieznosc bo rownie dobrze mozna komus wcisnac ze ma cukrzyce a tak na serio jej nie ma. Po posilkach mam zaledwie ponad 100 i nie przekroczylo mi jeszcze 120. Wiec pytanie czy to cukrzyca jesli mam tylko podwyzszony lekko cukier na czczo? Waha mi sie od 91-96 na czczo.

To nie jest typowa cukrzyca ciezarnych. Jest cos takiego jak GDM, czyli po polsku zaburzenia prawidlowej tolerancji weglowodanow w ciazy. Na czczo wyniki na te jednostke kwalifikuja sie 92-125 mg/dl. Powyzej 126 mg/dl jest cukrzyca ciazowa z prawdziwego zdarzenia. Na GDM powszechnie sie mowi cukrzyca ciazowa i sie to uogolnia. Jednak ta jednostka swiadczy, ze jest jakis problem z cukrami w ciazy i trzeba o to zadbac, bo potem dziecko mierzyc sie z konsekwencjami niekontrolowanych skokow cukru.

Mierze juz ponad tydzien cukier dziennie i tak jak pisalam mam tylko podwyzszony na czczo... przewaznie do 96 mam. A reszta posilkow mam ok. Wiec pytanie co jest powodem, ze ten cukier do rana nie spada ponizej 90? Czy tam do 90 by sie utrzymywal? Bylam u dietetyka - ale wizyta byla odbebniona i nic z niej nie wynioslam jedynie ze mam jest co 2-3 godziny i zeby do rana nie bylo duzej przerwy. Nawet nie przeanalizowala mojej diety ani nic. Co jem i ile i kiedy itp. Jadlam juz kilka razy kolo 22 ostatni posilek i potem szlam spac za jakis czas ( nie od razu) bo przewaznie pozno chodze spac 23-24 ale nic ten cukier nie spadl... a kolacje jem wedlug jadlospisu z ksiazeczki ktora mialam z glukometrem zalaczona. Odstawilam calkiem slodkie.
Prosze o dorade co mam jesc wieczorem zeby ten cukier spadl. Bo nie chce brac zadnej insuliny...

Mierze juz ponad tydzien cukier dziennie i tak jak pisalam mam tylko podwyzszony na czczo... przewaznie do 96 mam. A reszta posilkow mam ok. Wiec pytanie co jest powodem, ze ten cukier do rana nie spada ponizej 90? Czy tam do 90 by sie utrzymywal? Bylam u dietetyka - ale wizyta byla odbebniona i nic z niej nie wynioslam jedynie ze mam jest co 2-3 godziny i zeby do rana nie bylo duzej przerwy. Nawet nie przeanalizowala mojej diety ani nic. Co jem i ile i kiedy itp. Jadlam juz kilka razy kolo 22 ostatni posilek i potem szlam spac za jakis czas ( nie od razu) bo przewaznie pozno chodze spac 23-24 ale nic ten cukier nie spadl... a kolacje jem wedlug jadlospisu z ksiazeczki ktora mialam z glukometrem zalaczona. Odstawilam calkiem slodkie.
Prosze o dorade co mam jesc wieczorem zeby ten cukier spadl. Bo nie chce brac zadnej insuliny...

Na kolacje najlepiej weglowodany zlozone. Kanapka z ciemnego pieczywa z twarozkiem albo jakas owsianka. Wtedy cukry zawarte w kolacji uwalniaja sie b.powoli przez cala noc.

reklama
A czy to zalezy tez o ktorej sie zje kolacje? Mowie tu o 2 kolacji juz przed spaniem. Bo wstaje o 7.

Na pewno wplyw na cukier na czczo ma to, o ktorej jesz ta pozna kolacje. Tak, jak pisalam. To metoda prob i bledow, co tobie sluzy. Owsianke mozesz robic, jak chcesz, ale nie mozna tez dlugo gotowac. Najlepiej, zeby platki byly takie aldente. Im dluzej sie gotuje, ttm bardziej rosnie indeks glikemiczny.

Do góry