reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

Aleks miał raczej drżenia niż drgawki.
Kochana a powiedz mi kiedy ty podajesz Franusiowi debridat?
Bo mi już na początku w szpitalu powiedzieli że najlepiej żeby był podawany przynajmniej pół godziny przed lub po karmieniu.
A wynikło to z tego że jak mi przynieśli dawkę to wpakowałam mu to w czasie karmienia i mały nie dość że ulał to miał i kolki:-:)-:)-(, potem lekarz wytłumaczył mi dlaczego tak się stało
Teraz daje zawsze 0,5h przed karmieniem żeby jelitka zaczęły pracować zanim zaczną trawić mleczko i chyba jest lepiej:sorry::sorry::sorry:

reklama
Ja podaję Frankowi wszelkie syropy jak jest głodny. Wlewam do smoczka, mały zaciąga i zanim się zorientuje już połyka lek:-) Ma to szczególne znaczenie w przypadku żelaza:-) Tak więc debridat daję małemu zaraz przed karmieniem.

Czy wy dajecie swoim maluszkom jakieś leki? Ja przy wypisie ze szpitala dostałam niezłą listę. Oprócz luminalu p drgawkowego daję małemu:
dicoflor, witaminę B6, Ferrum lek, vigantol, Ac. folicum i cebin multi

To spróbuj ten debridat dawać przynajmniej pół godziny przed karmieniem może bedzie lepiej.
Ferrum lek mieszam z mlekiem bo od początku już nawet w szpitalu tak miał podawany.
Poza tym Vigantol daje i to wszystko
Aha i staram sie nie mieszać leków tzn jak przed karmieniem dostaje debridat to ferrum dodaje przy następnym karmieniu.

Ostatnia edycja:
Beti, ale problem z Frankiem polega na tym, że on je "na okrągło" bo dość małe ilości:-( Ale dzięki za radę! Spróbuję od jutra rana. Lekarz nie zwrócił mi na to uwagi.
Postanowiłam też zmienić małemu mleko. Teraz dostaje bebilon nenatal, jutro odbiorę z apteki enfamin premature. Może to pomoże?
Też staram się nie mieszać leków. Raz jak podałam ferrum z debridatem, to mały oddał wszystko. Pomyślałam więc, że to nie jest najlepszy pomysł..

Colerka, nie mogę doczekać się wtorku i opisu EEG małego.. No i w środę usg mózgu.

Tak mi żal tych dzieciaczków a już ulewania czy zwracania to koszmar dla mnie.
My USG mamy dopiero 10 grudnia:-:)-:)-( ale lepiej późno niż później;-)

Franiowa Mamo my też mieliśmy listę leków przy wypisie, chociaż krótszą. Witaminy chyba takie ogólne, wit.D, żelazo. Michał właśnie okropnie ulewał. Ale lekarz nic z tym nie robił bo ładnie przybierał na wadze. A on siętak biedny męczył. Nie raz mi się zachłysnął, że aż cały bordowy nie mógł oddychać. Koszmar. Przez to wolałam spać z nim prze pierwsze dwa miesiące czyli jego trzy mż. Spał mi miedzy piersiami na brzuszku.Ale zmienialiśmy się z M. bo robiły mi się zastoje w piersiach:-( Nigdy nie mogłam się doprosić USG! Mały po witaminach ulewał najbardziej!!! A dostawał 20 kropli więc jak dla niego to było jak pól szklanki...a do tego wściekły żółty kolor i ubranka poplamione na amen. Żelazo i D bez problemu, ale z tamtymi to był koszmar:crazy:. Na pewno Waszym dzieciaczkom minie i oby jak najszybciej bo szkoda ich męki. Ale mimo to łądnie przybierają????

KERNA - ja mialam tak samo! jak tylko wrocilam z mlodym do domu nie chcial sam spac wiec spal u mnie na piersiach. I tak przez ok 2 miesiace (tez mialam zastoje ale czego sie nie robi dla przespanej nocy). MAMO FRANIA - przy wypisie Kuba rowniez mial cala liste lekow. Niestety wiazalo sie to z ciaglymi kolkami, najwieksze wystepowaly po podaniu zelaza (podawaj go z mlekiem bo lepiej sie wchlania). Mlody prezyl sie strasznie, robil sie czerwony i plakal po 3 godz! NIC nie pomagalo - przerobilam wszystkie leki z apteki, debridat, cos niemieckiego co specjalnie mi sprowadzono, masaze, oklady, kapiele - NIC. Czsami zasypial jak ogrzewalam mu brzuszek suszarka (pewnie dzwiek go wyciszal). Chodzilam z nim na rehabilitacje i tam zalecila mi babka specjalny plasterek na brzuszek - podobno pomagal, ale nam sie dosc szybko odkleil. Moj Kuba byl od poczatku na moim mleku (sciagalam co 2 godz przez 3 miesiace), problemy kolkowe skonczyly sie dopiero jak sam zaczal ciagnac cyca. Poczatkowo wisial na mnie po 1 - 1,5 godz ale kolki zniknely. Niestety nie ma na nie rady. Myszki sie mecza, my tez ale zazwyczaj nie da sie za duzo zrobic. Pozdrawiam i zycze zdrowka.

Zmieniłam Franiowi mleko z Bebilonu nenatal na Enfamil premature. Podaje je od wczoraj. Przejście odbyło się zupełnie bezboleśnie (lekarze w klinice powiedzieli mi, że mam małemu podawać mleko dla wcześniaków do czasu aż osiągnie wagę 3500-3700). Pierwsza noc na nowym mleku o wieeele lepsza. Kolejne noce pokazą czy to ino zbieg okoliczności. Mały pobił dziś swój rekord ilości spożywanego mleka:-) 11.XI zjadł w ciągu doby 295 ml (tu ciagle wisiała nad nami groźba sondy) a dziś...405 ml!!:-)
Franuś waży już 3.430:-)
Wczoraj naniosłam jego wagę na siatki centylowe dla wcześniaków i tak:
na koniec 1 mies był poniżej 3 centyla:-(
na koniec 2 już ciut powyżej 10 centyla
na koniec 3 pomiędzy 10 a 25 centylem:-)
i tak chyba będzie też na koniec 4 miesiąca. Zobaczymy, jeszcze 2 tyg do końca 4 mies życia.
Jeszcze co do kolek - od dwóch nocy kładę Frania dla łóżeczka na brzuszku na termoforze wypełnionym dobrze ciepłą wodą. Pomaga! Mały śpi bite 3 godz! Ale to działa do 3 nad ranem. Potem ma chyba te najgorsze kolki, bo..ciężko jest:-(
Ja żelazo podaje małemu przez smoczek, zaraz potem dostaje butlę z mlekiem do dzioba.. Nie wiem jak długo te witaminy i żelazo.. Ile czasu podawałyście?

Wczoraj kupiłam sobie książkę "Wczesniak. Pierwsze 6 lat życia". Polecam! Do tej pory korzystałam z książki "Wczesniak" pod red prof Helwich, także rewelacja.

Opisu EEg jeszcze nie mam:-( Ma być jutro. Jutro także usg mózgu. No zobaczymy..

Franiowa Mamo my też mieliśmy listę leków przy wypisie, chociaż krótszą. Witaminy chyba takie ogólne, wit.D, żelazo. Michał właśnie okropnie ulewał. Ale lekarz nic z tym nie robił bo ładnie przybierał na wadze. A on siętak biedny męczył. Nie raz mi się zachłysnął, że aż cały bordowy nie mógł oddychać. Koszmar. Przez to wolałam spać z nim prze pierwsze dwa miesiące czyli jego trzy mż. Spał mi miedzy piersiami na brzuszku.Ale zmienialiśmy się z M.

Ja mam to samo nawet pogotowie musiałam wzywać bo myślałam że to już koniec:-:)-:)-( ale na szczęście doszedł do siebie i skończył się tylko na zachłystowym zapaleniu płuc.
Całe te jego przejścia z ulewaniem powodują że boję się małego zmuszać do jedzenia żeby znów się nie zachłysnął i je coraz mniej teraz już z każdej butli zostawia 10ml i robi coraz większe przerwy między karmieniami:-:)-:)-(

Musze zrobić tak jak Ty i spisywać ile mały zjada, a widzę że Franuś bardzo ładnie je:tak::-):tak: i ta waga imponująco rośnie:-):tak::-).
Ja też się zastanawiam ile jeszcze to Ferrum będę podawała bo jak wychodził mały ze szpitala to lekarka prowadząca powiedziała że pediatra ma zadecydować czy jeszcze w ogóle podawać. A debridat mamy do 6 grudnia bo zalecili nam podawać przez miesiąc a i tak po 4 tyg lek traci ważność.
A co do opisu EEG to bez takich min:-:)crazy: będzie dobrze, bo już jest dobrze:tak:
Czekam na wiadomości i trzymam kciuli
Całuski dla DUŻEGO FRANIA:cool2:

reklama
Tyle słów a zdjęcia ?
Znowu muszę robić za listonosza. ;-)
86b52d19589e15f63ade569b02fce877,10,19,0.jpg

919a983dfddabbecad1d429bf99d3ba8,10,19,0.jpg

Super nasz Franio.:szok:
No nie ?

Do góry