reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

reklama
Aga tak czytam o tej punktacji to szlaq mnie trafia
Dziecko po takich przejściach zaczyna stawać na nóżki pchac krzesło trzymać pion raczkowac siedzieć trzymać zabawki kontaktować sie i oni dają punktacje od 3-5,5??????? przecież wiadomo ze 20 ma dziecko zdrowe a co maja powiedziec matki ktore maja leżące dziecko?? Oceniają na zero??:-( nie rozumiem

Dokładnie tak, ocenia sie na 0.
Przy ocenie odruchu brane jest pod uwage: układ sensoryczny, reakcja zwrotna, schemat, kierunek, siła reakcji, latencja i symetria. Ale wiesz co, ja wiem, ze to znowu dobrze, że Franiu jest tak dokładnie diagnozowany, ze wiemy nad czym dokładnie pracowac, ale..wiadomo jak jest..

O mowie napisze później, bo to dłuższej wypowiedzi pisemnej wymaga;-). Teraz muszę dzwonić do dr Łady

Wow!! Powinnas korepetycje lekarzom dawać:-) jestem w szoku jak po 2 latach potrafisz operować językiem medycznym
Ale pewnie to normalne... Ja rownież znałam rożne określenia i nazwy z jp ale wszystko powoli zapominam

Dzwonilas do dr Łady??

he he, przeceniasz mnie:) Wszystko mam w diagnozie opisane:)

DZwoniłam, oddzwoni do nie po południu. Chce nam od razu ustawić wizytę u swojej znajomej, ale owa znajoma będzie dzis po południu dopiero.

A tak na marginesie - jestem b ciekawa , co nam powie jutro guru od skolioz.

O mowie potem, bo własnie przyszedł miły pan z tłumaczonkiem, mam godzinę z małym kawałeczkiem na zrobienie go. To priorytet - kasiurka. Wiadomo jak jest. Potem się wywnetrznię jeszcze.

Co do punktacji to fajna sprawa bo przy następnej ocenie będziesz miała czarno na białym w czym Franuś zrobił postępy i macie jasno określony cel 20
wink2.gif

Ja nie lubię lekarzy którzy w przekazywaniu informacji obchodzą się ze mną jak z jajkiem.
Tak jak z tą neurolog, na siłę chce pokolorować mi świat a ja przecież widze jak to wyglada
Dobrze że w OWI mamy konkretną lekarkę wali prosto z mostu ale nigdy z niepełnosprawności dziecka nie robi problemu tylko rodzica zawsze traktuje przypadek równiez jako swój problem.

Co do punttacji to faktycznie czasem lepiej wiedzieć na czym się stoi, ale z drugiej strony - co z tego, że Franka oceniają tak słabo, skoro i tak wszyscy widzą jak zaskakujące postępy robi. I na pewno jeszcze nie raz wszystkich pozytywnie zaskoczy.

PS. Nie wiedziałam, że jesteś tłumaczką :-)

To prawda z ta punktacja.. Biało na czarnym ale przy tym co robi Franio powinien dostać wiecej..., no nic pewnie nie zaniżają po to by dolowac lecz mobilizować

Wiecie co, w tej diagnozie są oceniane odruchy. A te mały ma zaburzone. Wszystkie bez wyjątku - po wylewach i niedotlenieniu. Rehabilitacja działa cuda, jest coraz lepiej, ale trudno nie zauważyć, że u małego cały czas jest no Moro. Rozumiecie? Stąd te oceny takjie niskie. Ale rehabilitacją budujemy "obwodnice" w mózgu Frania:) I dlatego mały nie staje na nogach jak się go weźmie pod pachy i uniesie w górę, ląduje na kolanach, ale gdy mu się powie: Jak Franiu stoi?, wówczas staje na nogach:)

Te oceny są naprawdę obiektywne, Franuś ma duże problemy z niezitegrowanymi odruchami. Ale popracujemy:)

Ps. Fajne ciocie jesteście, że Was tak te niskie oceny oburzyły:-);-)

Pewnie że popracujecie ;-)
Juz niedługo lekarze znów będa robić :szok: jak będa porównywać kolejne oceny Frania i nie dowierzać że w takim tempie czyni postępy:tak:

reklama
Do góry