reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności

Dziewczyny powiedzcie mi czy pracodawca ma prawo odmówić urlopu wychowawczego? I czy można ten urlop wykorzystać np na 2 razy do jakiegos określonego czasu? Czy jak się pójdzie do pracy to już nigdy o ten urlop nie można się starać?Ja nie brałam nigdy takiej opcji pod uwagę,ale moja przyjaciółka mnie dziś pytała i szczerze mówiąc nie wiedziałam co jej odpowiedzieć.

reklama
Czarodziejka można z niego skorzystać bezpośrednio po urlopie macierzyńskim lub później - nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4 roku życia poza tym:

"...Pracodawca nie może odmowić Ci skorzystania z urlopu wychowawczego, w żadnym wypadku (oczywiście przy spełnieniu określinych prawem warunków)
Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
§ 2. Pracownik mający okres zatrudnienia określony w § 1, bez względu na to, czy korzystał z urlopu wychowawczego przewidzianego w tym przepisie, może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia, jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika.
§ 3. Rodzice lub opiekunowie dziecka spełniający warunki do korzystania z urlopu wychowawczego mogą jednocześnie korzystać z takiego urlopu przez okres nieprzekraczający 3 miesięcy.
§ 4. Urlopu wychowawczego udziela się na wniosek pracownika.
§ 5. Urlop wychowawczy może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach..."

Na to wychodzi, że tak :))))

Ostatnia edycja:
dziękuję bardzo za odpowiedz,ale czy to znaczy że można wrócić do pracy po macierzyńskim,popracować np pół roku i iść na wychowawczy?To tak można?

czarodziejka, jak najbardziej tak można :tak:możesz iść tak naprawde w każdej chwili o ile masz za sobą przynajmniej pół roku jakiejkolwiek pracy na podstawie umowy o prace i wychowujesz dziecko, które nie skończyło 4 roku życia i nie korzystałaś już 4 razy z urlopu wychowawczego lub dłużej niż 3 lata. Np. wracasz po macierzyńskim pracujesz 2 miesiące ale nagle coś się psuje w pracy albo stwierdzasz że chcesz jednak siedzieć w domku to składasz podanie o urlop wychowawczy min. 2 tyg przed jego rozpoczęciem i cześć :-) pracodawcy nic do tego bo ci nie płaci, tylko że zostaje bez pracownika ale cóż ... życie ;-)

Generalnie wszystko to co wkleiła Kania ;-)

bardzo dziękuję,zaraz wkleję to co napisałyście psiapsiółce na gg :-) Ja mam zamiar korzystać z wychowawczego,ale myślałam raczej o dłuższym urlopie,ale skoro tak można to kto wie,jak brak kasy przyciśnie to wygląda na to,że można będzie kombinować.

Dziewczyny tym razem ja mam od siebie pytanie i jeśli sie orientujecie to potrzebuję odpowiedzi w miarę szybko.Mój pracodawca wymyślił,że nie moge wziąść urlopu wypoczynkowego za 2010 rok i 2011 rok jeżeli idę na wychowawczy.Tzn według niego,gdzieś wyczytał mogę iść na zaległy urlop wypoczynkowy za 2010 rok i wychowawczy,ale jeśli już będę chciała też wziąść za 2011 to mam się zrzec wychowawczego.Mam mieć z nim rozmowę na ten temat i nie wiem jak się przygotować nigdzie nie moge znależć o powiązaniu urlopu wypoczynkowego i wychowawczego???? Błagam pomóżcie

"Zgodnie z art. 163 § 3 kodeksu pracy, na wniosek pracownicy, pracodawca udziela jej bezpośrednio po urlopie macierzyńskim urlopu wypoczynkowego. Pracodawca związany jest wnioskiem pracownicy, nie może odmówić udzielnie urlopu wypoczynkowego, zaś zasada udzielania urlopów zgodnie z planem urlopów nie jest stosowana. Musi jednak przestrzegać Pani trybu udzielania urlopu, ustalonego przez pracodawcę. Na prawo do urlopu wypoczynkowego nie ma również wpływu fakt, że zamierza Pani skorzystać następnie z urlopu wychowawczego"

link do stronki Urlop wychowawczy, a urlop wypoczynkowy - Kobieta - WP.PL

i jeszcze znalazłam coś takiego:
"Stosownie do art. 163 par. 3 Kodeksu pracy, pracodawca ma obowiązek udzielić pracownicy, na jej wniosek, całego przysługującego jej urlopu wypoczynkowego, bezpośrednio po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Zatem pracodawca nie ma prawa, by takiego urlopu w tym terminie nie udzielić, jeżeli pracownica złożyła wniosek. Będzie Pani zatem mogła wykorzystać zaległy urlop za 2005 i 2006r. oraz urlop za rok 2007, do którego prawo nabędzie Pani z dniem 01.01.2007r. czyli w trakcie przebywania na zaległym urlopie wypoczynkowym za poprzednie lata.
Co się zaś tyczy urlopu wychowawczego - może Pani opbecnie już złozyć wniosek o jego udzielenie - bezpośrednio po zakończeniu urlopu wypoczynkowego. Pracodawca również takiemu wnioskowi nie może się przeciwstawić. Co więcej, od momentu złożenia wniosku o urlop wychowawczy, pracodawca nie ma już prawa rozwiązać z Panią stosunku pracy (art. 186(1) kp). Bedzie mógł to uczynić wówczas tylko w przypadku likwidacji bądź upadłości całego zakładu pracy."

Ostatnia edycja:
czarodziejkaM mi się skończył macierzyński,mogłam przejść odrazu na wychowawczy,lecz po macierzyńskim wzięłam zaległy urlop za 201o i za bieżący 2011-wyplaca mi go pracodawca,a potem przechodzę na wychowawczy,który kończy się wraz z wygaśnięciem umowy tj.31lipca 2011.Także Twój pracodawca coś zle poczytał

Czarodziejka mi w pracy powiedzieli że ja MUSZĘ wybrać urlop zaległy za 2010 rok i bieżący za 2011 rok jeżeli chcę iść na wychowowczy (do końca 2011 roku będę na wychowawczym). Najpierw muszę wybrać cały urlop zaległy i bieżący jeżeli chcę iść na wychowawczy - tak ja miałam. Tylko że ja do końca roku będę na urlopie wychowawczym, nie wiem jak by było gdybym wcześniej wracała...

reklama
Dziękuję dziewczyny,nie mam do tego siły.Nawet nie potrafię już dziś czytać ze zrozumieniem przepisów,tak się zdenerwowałam.Jutro wezmę głęboki oddech i poczytam.Dziękuję:-(

Do góry