reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Formalności

wielkimi krokami zbliża się koniec mojego zasiłku macierzyńskiego i nieunikniona wizyta w UP. i tak doczytałam, że ponieważ pracowałam na niepełnym etacie to muszę donieść:

• osoby, które pracowały w niepełnym wymiarze czasu pracy np.: ¾ czy ½ etatu lub na umowę zlecenie muszą dostarczyć za każdy przepracowany miesiąc zaświadczenie z zakładu pracy o wysokości zarobków i o odprowadzonych składkach na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy (dot. okresów po 1 stycznia 1997 r.),
czy to chodzi o RMUA? i co jeśli nie wszystkie mam? :-( to da się jakoś odtworzyć?
proszę pomóżcie jeśli któraś wie, bo ja już będę mieć do poniedziałku łzy w oczach

reklama
Nat RMUA jest u Ciebie w kadrach tak wiec poproś,żeby Ci wystawili tych których nie masz i będziesz miała :)

no to co,nawet jak miałaś i zgubiłaś,to przeciez moga ci jeszcze raz wydac,nie?Nie przejmuj się tak,na pewno to załatwisz:).A jak nie u nich,to w ZUSie może?

no ja właśnie nie wiem, a taką miałam nadzieję, że moja noga więcej w tej szkole nie stanie...

Natus tak jak Happi pisze niewaznee, ze mialas oni to i tak w kompie maja to i moga znowu wystawic. A jak nie chcesz isc to zadzwon za ktore miesiace potrzebujesz,, zeby Ci wystawili i wyslij meżulka heheh :) ja tak zawsze robie jak nie chce isc do mojej pracy:)

Natolin to nie chodzi o RMUA zakład pracy musi wydać ci dodatkowe zaświadczenie o wysokości dochodów. Mają napisać że za np miesiąc styczeń zarobiłaś tyle i tyle odprowadzono tyle i tyle składek, miesiąc luty ... itd
Nie wiem czy RMUA nawet by bylo przyjęte przez UP. Ja kilkakrotnie takie zaświadczenia wystaiwałam.

nice pamiętaj, że UP to nie tylko ubezpieczenie, to także lata pracy do emerytury. Nigdy w życiu nie rezygnowałabym z tego na własne życzenie, później zabraknie Ci tych kilku miesięcy i będziesz sobie w brodę pluła.

Madlein - to okres kiedy jestem bezrobotna i jestem zarejestrowana w UP liczy mi sie jako staż do emerytury??? Bo ja to nie zorientowana jestem i nie wiem co i jak. Mąż załatwił u siebie w pracy że będą płacić ubezpieczenie na mnie i na małego więc olałam UP.

reklama
nice,wydaje mi się,że to się liczy jako "okres bezskładkowy",czyli chyba wpływa na staż,ale juz nie na wysokość...ale pewna nie jestem...

Do góry