reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności

Dawidowe co za baba:wściekła/y::wściekła/y: A ile obecnie w polsce jest tego becikowego? Ja tutaj nie dostalam bo trzeba korzystac z jakis benefitow ktore mi sie nie naleza i tak 500 f przeszlo kolo nosa:no:

reklama
Wioli to było 1000 zł. piechotą nie chodzi. Jak jest teraz nie mam pojecia bo coś tam kiedys mieli znieść bo matki za to 1000 domy pobudowy i szaleju dostały

Wiecie co ja nie wiem ale moja szwagierka dostała 2000zł bo mężowi nie przekraczał zarobek a mam przekroczył 2zł(chyba jakoś tak) i już tylko tysiąc dostaliśmy:baffled: ale mi to pomogło bardzo bo zrobiliśmy chrzciny małemu :sorry2:

Z becikowym teraz trzeba mieć zaświadczenie że się było od 10 tyg. ciąży pod opieką lekarza i że miało się przynajmniej jedną wizytę w każdym trymestrze.

BAŚKA - te 2000 co piszesz to pewnie chodzi o to, że szwagierka korzystała z zasiłku rodzinnego i jak ma się ten zasiłek przyznany to w przypadku urodzenia dziecka dostaje się z mopsu 1000zł, plus dodatkowo jest to 'państwowe' 1000zł becikowego.

No to ja Jak Jule rodzilam to mi się sypneli na 2.000 a teraz nam przekraczalo też niewiele ale juz tylko 1.000 dostalam i nawet na rodzinny sie nie załapuje bo dzierżawimy ziemie i mamy jeszcze dopłaty z unii za to

reklama
My dostaliśmy łącznie 3000zł tak więc dla nas to był niezły zastrzyk gotówki. 1000zł- to podstawowe becikowe, 1000zł- od prezydenta miasta Krakowa, że niby dziecko rodzi się tutaj, a trzecie 1000zł to chodziło o zarobki, bo jeszcze wtedy jak składaliśmy wnioski o becikowe to G. miał tą gorszą,poprzednią pracę na umowę zlecenie i zarobkowo udało nam się nie przekroczyć limitu.

Do góry