reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności.

W ciągu całego roku pracodawca płaci za 33 dni chorobowego. Potem płaci już ZUS. Przy czym na zwolnieniu chorobowym można być tylko/aż 182 dni. Potem przysługuje zasiłek rehabilitacyjny.
Z tego co mnie udało sie dowiedzieć, kobieta cieżarna może przebywać na zwolnieniu przez 270 dni (9 mies.), a nie 182. Wiecej można przeczytać tu
Prawa mamy pracującej, zasiłki i dodatki

reklama
Dokładnie tak, od roku 2009 zasiłek chorobowy dla ciężarnych wynosi maksymalnie 270 dni. Zrezygnowano z kwalifikacji dla tej grupy do świadczenia rehabilitacyjnego( jeszcze wczesniej zwanego przedłużeniem L4) po 180 dniach. Gdy i tak była to czysta formalność.

Dzięki dziewczyny, czyli muszę chyba sama pracodawcę pouczyć jak to jest - normalnie super :/ W sumie księgowy powinien sie orientować ale nie jestem pewna i żeby potem nie było że nic nie dostanę bo on myśli że z ZUSU od razu :/

gaja wydaje mi sie ,ze teraz twoj szef powinien ci zaplacic za 23 dni zwolnienia potem przejmuje cie zus, przynajmniej ja tak mialam, a jak mozesz zadzwon do zusu, popros o dzial zasilkow i pani ci wszystko wytlumaczy

Jesli od poczatku roku kalendarzowego bylysmy na zwolnieniu dluzej niz trzydzieci, czy trzydziesci kilka dni - to pieniadze wyplaca nam juz ZUS. Nie wiem, czy to w calym kraju odbywa sie w ten sposob czy tylko w moim oddziale - ale pieniadze z ZUSu przynosi na adres zameldowania listonosz :-) Ja wlasnie w ubieglym tygodniu postanowilam cos z tym zrobic - ciezko bylo, ale udalo sie wypelnic jakis formularz i maja mi przelewac pieniadze na konto. U mnie problem polega na tym, ze nie mieszkam w miejscu stalego zameldowania -- wiec z tym listonoszem mialabym klopot :-)

Jesli od poczatku roku kalendarzowego bylysmy na zwolnieniu dluzej niz trzydzieci, czy trzydziesci kilka dni - to pieniadze wyplaca nam juz ZUS. Nie wiem, czy to w calym kraju odbywa sie w ten sposob czy tylko w moim oddziale - ale pieniadze z ZUSu przynosi na adres zameldowania listonosz :-) Ja wlasnie w ubieglym tygodniu postanowilam cos z tym zrobic - ciezko bylo, ale udalo sie wypelnic jakis formularz i maja mi przelewac pieniadze na konto. U mnie problem polega na tym, ze nie mieszkam w miejscu stalego zameldowania -- wiec z tym listonoszem mialabym klopot :-)

Ale mnie zaskoczyłaś! Ja nadal dostaje pieniądze przelewem z zakładu pracy, a jestem na zwolnieniu już od stycznia! Ciekawe?

reklama
Do góry