reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

a mi właśnie przyszła odpowiedź z pracy o dodatkowy macierzyński i oczywiście mi udzielili (nie mieli wyjścia ;-))

Mnie również udzielili dodatkowego urlopu bez gadania :-)

dziś dzwoniłam do pracy podpytać się m.in. o urlop wypoczynkowy za 2010 i tak jak pisałam, jeśli wybieram się np. od marca na wychowawczy, to urlop należy mi się tylko za styczeń i luty, a nie za cały 2010r.

Ja rozmawiałam z księgową i mamy prawo wykorzystać cały urlop za 2010 rok!!

reklama
dziś dzwoniłam do pracy podpytać się m.in. o urlop wypoczynkowy za 2010 i tak jak pisałam, jeśli wybieram się np. od marca na wychowawczy, to urlop należy mi się tylko za styczeń i luty, a nie za cały 2010r.

No ja mam wypisany urlop całe 26 dni za 2010 (umowe mam na czas nieokreślony) i dopiero po nim czyli 9 marca idę na wychowawczy :-):-):-). Moja sąsiadka ma umowę do 2015 i tez kadrowa potwierdziła i całość zgodnie z kodeksem pracy.

Poczytaj dobrze. Znajdź przepisy i nie daj się wykołować.

Skoro tak jest w kodeksie to weź im Izabela go pod nos podetknij skoro chamsko próbują Cię wyrolować :tak:
Ja nie wiem jeszcze jak będzie u mnie ale na pewno się nie dam :tak::-D;-)

Ja mam umowe o prace do końca tego roku i księgowa jak najbardziej zgodziła się abym wybrała cały urlop za 2010 rok.

Któraś z dziewczyn wklejała tu na wątku przepisy dotyczące wybierania urlopu "z góry". Poszukaj...

Urlop wypoczynkowy pracownicy, która urodziła dziecko i przebywała na urlopie macierzyńskim, traktuje się w sposób wyjątkowy. Pracownica może po zakończeniu urlopu macierzyńskiego wrócić do pracy, skorzystać z urlopu wychowawczego bądź skorzystać z prawa, jakie daje jej art. 163 § 3 Kodeksu pracy i bezpośrednio po urlopie macierzyńskim wykorzystać cały przysługujący jej urlop. Pracodawca w związku ze złożonym przez pracownicę wnioskiem jest zobowiązany udzielić jej urlopu zaległego oraz bieżącego i nie może odmówić ich udzielenia.

Urlop wypoczynkowy po urlopie macierzyńskimNa wniosek pracownicy udziela się jej całego urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. Obowiązek taki wynika z art. 163 § 3 Kodeksu pracy. Urlopu dla pracownicy po urlopie macierzyńskim nie ustala się proporcjonalnie. Nie ma podstaw, aby urlop ten ustalać proporcjonalnie, gdyż nie występuje tu żadna z okoliczności opisanych w art. 155 1 kp oraz 155 2 kp (czyli np. pracownica nie zmienia pracodawcy w trakcie roku). Dlatego też jeżeli pracownica złoży wniosek o urlop wypoczynkowy, ma prawo do wykorzystania całego należnego jej za dany rok urlopu, nawet jeżeli nie przepracowała w tym roku ani jednego dnia. Wymiar jej [URL="http://www.kadryonline.pl/raporty/urlopy_2009/"]urlopu wypoczynkowego zależy wyłącznie od stażu pracy i wymiaru zatrudnienia.

Czy to ich przekona??
[/URL]

Ostatnia edycja:
Izabela,ja wczoraj wreszcie dodzwonilam sie do Inspekcji Pracy tez z tym zapytaniem( chociaz podanie moje zlozylam o ten urlop jeszcze w grudniu) no i pani mi tam powiedziala ze jak najbardziej sie mi nalezy caly urlop za 2010 rok,wiec tez skladaj!!!
Moje szefostwo tez pewnie nie bedzie zachwycone tym faktem,ale jesli mi sie nalezy to czemu mam nie skrzystac?

reklama
Jej, jak się cieszę że należy nam się cały urlop za 2010 :tak:
Zawsze to jeden płatny miesiąc więcej :-D
U mnie szefostwo zadowolone na pewno nie będzie a wręcz pewnie się wkur....
ale mam to gdzieś ;-):-)

Do góry