reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności i sprawy urzędowe

Dziewczyny , jak to jest ? Czy musze sama poinformować szpital w którym bedę rodzić o terminie i rodzaju porodu jaki wybrałam ? Czy robi to ginko ? Czy sama musze poszukac sobie połoznej która w pologu bedzie mi pomagac w pierwszych krokach z dzieckiem ? Kiedy musze wybrać na jaki poród sie decyduje ?...
Strasznie mnie to wszystko martwi ...

reklama
Kochana, nikogo o niczym nie musisz informowac, bo to kiedy i jaki porod bedzie nie zalezy juz od Ciebie ;-)wszystko bedziesz wiedziala jak zaczna sie skurcze-tego poprostu nie da sie zaplanowac. Nawet rodzaj znieczulenia (i czy wogole jakies bedzie u Ciebei stosowane) wybierzesz dopiero na porodowce bo niestety zycie weryfikuje nasze plany. Jedynie co to w niektorych szpitalach mozna sobie oplacic wczesniej polozna i umowic sie z nia, ze jak zaczniesz rodzic to dajesz jej znac i ona przyjezdza do szpitala i Cie wspiera. Ale moim zdaniem to dodatkowy luksus bez ktorego nasze mamy i babcie dawaly jakos rade :tak:ja tez nie mialam nic extra oplaconego przy pierwszym porodzie i jakos dalam rade. A poki co nie mysl o tym, bo jestes jeszcze na bardzo wczesnym etapie ciazy-zrelaksuj sie :-)

W moim szpitalu jest tak ze mowie iz interesuje mnie porod rodzinny w momencie gdy przyjezdzam na porodowke, a jak jest w innych szpitalach to nie wiem. Jezeli bedziesz rodzila w szpita;u gdzie pracuje Twoj gin to najlepiej jego podpytaj o szczegoly. A jesli nie to zawsze mozesz wybrac sie na taka jakbyw ycieczke do szpitala i poprosic ktoras pilegniarke aby udzielila Ci konkretnych informacji. Mozesz takze zapytac o to jakie stosuja znieczulenia i czy sa odplatne, bo z tym roznie bywa. U mnie mozna bylo nawet zobaczyc porodowke, ale ja ze strachu nie poszlam :-D

Hej!
Spokojnie. Najpierw musisz wybrać sobie szpital. Potem tam podejść i zapytać, jakie są zasady i do nich się dostosować, bo różnie to bywa.
Ja za pierwszym razem rodziłam tam, gdzie pracował mój lekarz i to było dla mnie ważne. Faktycznie, póki byłam w jego rękach było dobrze - tę godzinę. Potem tragedia. Dlatego za drugim razem wybrałam prywatną klinikę. Opieka super, ale znowu z opieką nad dzieckiem było duuuużo gorzej - niby specjaliści, ale i tak już załatwialiśmy miejsce w Prokocimiu. Teraz zastanawiam się nad Szpital Położniczo-Ginekologiczny Ujastek
Planuję tam się wybrać, popytać, pogadać z jakimś lekarzem.
Jeśli planujesz rodzić w najbliższym szpitalu - poszukaj ordynatora czy innego bossa oddziału położniczego, sprawdź czy ma prywatną praktykę i podejdź do niego kilka razy - to jest niestety smutna polska praktyka - warto mieć za sobą znajomego lekarza. Ja gdybym się decydowała rodzić tu, to oprócz wizyt u mojego lekarza, pewnie podeszłabym do ordynatora (i jeszcze pewnie przygadała, że jego domek letniskowy stoi koło mojego domu ;-) ale póki co Ujastek mnie kusi - mają super oddział neo.
An

Chodziło mi o to czy np jesli zdecyduje sie na poród rodzinny to musze to wcześniej zgłosić ?

Znachorka- porodu rodzinnego nigdzie nie zgłaszasz. Polskie prawo Ci go gwarantuje za friko więc nie daj się naciągnąć na kasę. W moim szpitalu niestety nie można opłacać położnych (ma to niby zapobiegać łapówkarstwu) więc obeszłam się bez niej i było spoko...Ale też ci radzę rodzić w szpitalu w którym pracuje Twój lekarz. I z doświadczenia i ze słyszenia wiem, że ma się lepszą opiekę. Co do znieczulenia niestety nie wszystkie szpitale dysponują anestozjolagami robiącymi zewnątrzoponowo( Qrde dopiero przed porodem się dowiedziałam) i może się zdarzyć, iż mimo posiadania gotówki i chęci zapłacenia (bo niestety w wiekszości Polskich miast jest to usługa extra - po prostu rzaden chłop nierodził i pewnie dlatego;-) ) mozesz nie mieć możliwości skorzystania z tej przyjemności.

Jeśli planujesz rodzić w najbliższym szpitalu - poszukaj ordynatora czy innego bossa oddziału położniczego, sprawdź czy ma prywatną praktykę i podejdź do niego kilka razy - to jest niestety smutna polska praktyka - warto mieć za sobą znajomego lekarza.
Ja tak właśnie zrobiłam:tak: 100zł wizyta kosztuje, to 20zł więcej niz u innych miejscowych lekarzy, ale miejmy nadzieję, że to coś pomorze... Z opowiadań wieeelu kobiet wiem, że poród w naszym szpitalu nie należy do najlepszych...

Hej!To ja ostatnio byłam u koleżanki i ona co miesiąć melduje się jeszcze u położnej bo ponoć to jest niezbędne do otrzymania becikowego :szok:,pierwsze słyszę,dziewczyny ile w tym prawdy???

nie słyszałam o tym. wiem ze trzeba mieć pierwszą wizytę u lekarza przed końcem 8 tygodnia i wtedy założoną książeczkę ciąży (ale to jeszcze nie obowiązuje - podobno, nie jestem dobra w przepisach). Ale taka fanaberia. ja nie mam położnej i nie wiem czy będę miała, wiec dla mnie to chore

reklama
Właśnie wertuje internet i nic o tym nie piszą i faktycznie my starając się o becikowe nie musimy jeszcze skaładać takiego zaświadczenia o opiece lekarskiej przed 10 tyg.ciązy.Będzie to dotyczyło dopiero osób ,które zajdą w ciąże po 1 listopada.Nie wiem skąd ona wzięła te informacje :wściekła/y: .

Do góry