reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziś nauczyłam/em się!

A moja siedzi sama ale oparta o swój łokieć - taka pochylona na boczek i prawie cały czas coś tam sobie gada do siebie a najczęściej ma ma ma ma:tak:

reklama
A moja siedzi sama ale oparta o swój łokieć - taka pochylona na boczek i prawie cały czas coś tam sobie gada do siebie a najczęściej ma ma ma ma:tak:

u nas podobnie.. a od kilku dni raczkuje-:-)śmiga do przodu, bo do tej pory wychodzilo jej tylko w tył
i oczywiscie bardzo chętnie klaszcze, robi "papa" i daje "cześć" (mój teść mówi do niej "szufla" -a ona wyciąga rękę z rozłożonymi palcami i podają sobie "cześć")

Ostatnio bawiłam się z córcią balonami. I teraz jedna z jej ulubionych z zabaw to "granie w piłkę". Biegam z Wiktorią po podłodze, a ona kopie balon.
W łóżeczku wstaje, schyla się po zabawki i wyrzuca je z łózeczka. Stoi w łóżeczku nie trzymając się, opiera się na klatce piersiowej. Siada i wstaje, nie przewraca się - nawet jak leci na boki to potrafi zachować różwnowagę. No i potrafi sama przejść w łóżeczku (bokiem) z jednej strony na drugą.

Z tym robieniem cześć to zapomniałam. Ale córcia grzecznie podaje rączkę do przywitania, tylko trzeba wyraźnie powiedzieć cześć i wyciągnąć do niej rękę.:tak:

Piotruś już z równowagą lepiej :tak:

Od wczoraj moje dziecko mówi "mama" - wiem, że nieświadomie, ale jak usłyszałam, to tak się strasznie ucieszyłam :-D Do tej pory było tylko "baba" i jakieś inne dziwne sylaby :-) No i "aaaaaaa" jest na topie, w różnej intonacji :-D I bezgłośne " "papapa" :-)

U nas siedzenie trwa już bardzo długo i normalnie się w tej pozycji bawi. Na początku jak przechyliła sie do przodu to już nie potrafiła wrócić do pozycji wyprostowanej, a teraz swobodnie balansuje już ciałem i schyla się, prostuje itp. Ale oczywiście jeszcze i tak zdarza jej się bęcnąć :-D

No i zaczyna szykować się do pozycji na czworaka. Staje tak i zaczyna ruszać tyłkiem w przód i w tył i potem nagle tyłek robi się jej za ciężki i jest bęc i leży z powrotem na brzuszku :-D

reklama
tristan mial troche przerwy z chodzeniem bo pusil sie od sofy do stolu i zrobil 3 kroki i sie wywalil ale juz znowy zaczyna odwaznie sie puszczac. i wedruje juz po calym domu
ladniejuz mowi mama tata baba dziadzia dzidzi , robi kosi lapci , sroczka kaszke wazyla , pokazuje jaki jest duzy , papa , gdzie jest oczko u misia narazie u tylko jednego hihih.i uwielbia czytac ksiazki;-):-)

Do góry