reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziś nauczyłam/em się!

robię podsumowanie ;-)

z takich słówek na co dzień używanych to mamy:
piś - pić
miś - miś
biaja - baja
miamia - mleko
mama
tata
baba
dzidzia
dziadzia
bamam - banan
ciacia - ciastko
am - jeść
łałał - piesek
miał - kotek
muu - krowa
ssss - wąż
huhu - sowa
bum bam - dzwony w kościele :-D
aaaaa - spać
aa - siku/kupa
dada - wychodzić na dwór
hop - skakać
myju myju - myć się
ja - ja
mam - tam
didi - smoczek
beb - chleb
buła - bułka
din din - auto (nie wiem skąd jej się to wzięło) :-D
lala - lalka
oko - oko
pupa - pupa
ła - ała
nie nia - nie ma
ojej - ojej
piap piap - chlap chlap

mówi jeszcze po swojemu szuru buru ale nawet nie potrafię tego zapisać tak dziwnie to wymawia, to trzeba pokazać :-D

więcej sobie nie przypominam teraz :-D
resztę załatwia gestykulacją, np. jak chce inhalację to podchodzi do maszyny i zaczyna mocno oddychać tak pociągająco nosem :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
To ja też spróbuję:

mama - mama
tata - tata
baba - babcia
dziadzia - dziadek
ta! - tak
nie - nie
am - jeść (chociaż nieraz powtarza "je")
piś - pić
aaa - spać (chociaż nieraz powtarza "śpi")
jaja - lala
biś - miś
jiśśś - liść
cień - cień
bam - że coś upadło, zatłukło się lub podskoczyło ;-)
tam - tam
ku - tu (tak śmiesznie nosowo to wymawia)
te - to, ta, tę, itp
dzidzi - dziecko, albo on sam
Baba - Gapa nasza kotka (z reguły nie wiemy czy mówi o babci, czy o kocie :-D)
Ja - Zuzia nasza druga kotka
Tam - Tom traktor z bajki i każdy inny traktor
dziń dziń - tramwaj
brrrr - auto
pe - że chce kupę
sisi - siku (ale nie mówi, że chce ;-))
cia cia - ciastko
ci ci - smoczek
pam - pan
ma - nie ma
ba - dwa
ci - trzy

a właśnie u nas też bam na wszystko co spadło i co leży na podłodze/ziemi :-D
dzisiaj jak prowadziłam ją do babci to na klatce schodowej leżały rozrzucone ulotki i było "bam" :rofl:

Mały sprząta zabawki zawsze jak chce się huśtać na huśtawce. W ogóle nie trzeba mu mówić, sam biega po pokoju, zbiera i wrzuca do pudła. W sumie to nawet nie wiem skąd mu się to wzięło, bo nie uczyliśmy go tego (chyba że babcia). Tzn zbierać go uczyliśmy, ale nie było związane z huśtawką.

Przynosi z kuchni rzeczy na kolację i potem odnosi. Nieraz się nie może doczekać i zaczyna zbierać jak jeszcze jemy :-D.

Czytajac to co piszecie musze stwierdzić że moja mała mówi troszke inaczej:tak:nie wymawia np. aaaa czy pep tylko normalnie spac chlebek nawet potrafi powiedziec apteka...tak samo nie słyszałam ja aby mówiła po swojemu czyli po chinsku:szok:

moja lista będzie licha;-)
mama
tatis (tatuś)
tata (telefon)
nie - wymawia na milion sposobów
hhhhhh (gorące)
ał ał (piesek)
mia mia (kotek)

a sprzatac, to staram się uczyc już Piotrusia, np. wrzucać samochodziki do pudełka, bo ma wyraźne opory:szok::crazy:

reklama
Do góry