reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

mamaIgorkaja nie pracuje bo Macius ma orzeczenie na dwa lata czyli do lutego i siedze z moimi chłopakami w domu:-)

beatasek dlaczego niestety...ja rozumiem ze wolałabys urodzic w terminie ale teraz juz trzeba patrzec z jasniejszej strony

reklama
Cześć mamuśki.MamoIgorka bardzo się ciesze,że mały jest z tobą w domku.No w końcu się doczekałaś.Bardzo się ciesze z tego powodu.Beatasek witaj wśród nas żadna z nas nie chciałaby być na tym miejscu i napewno wolałaby aby jej dziecko urodziło się w terminie ,no ale skoro nasze dzieci tak bardzo spieszyły się na świat ...to nic na to nie poradzimy i możemy się cieszy ć ,że jesteśmy mamami takich właśnie wyjątkowych dzieci.Popatrz na to z drugiej strony mam dzieci urodzonych w terminie jest wiele nas jest garstka i to my możemy pochwalić się naszymi maluszkami które są naprawde cudownymi dziećmi to my możemy w pełni cieszyć si ę ich sukcesami a są one naprawde godne podziwu,bo nasze dzieci dochodzą do tego naprawde ogromną pracą i wysiłkiem.Więc witaj

Witaj Beatasek!wiesz powiem ci że chwile na początku są cieżki zresztą ja w sumie też jestem na początku jednak troszkę już mam za sobą. Nie wiem ale mi wydaje się że wcześniaczki są bardziej wdzięczne ladniutkie malutkie takie. Penwie że każda z nas chciałaby mieć zdrowe dziecko utodzone w terminie głównie ze względu właśnie na nie żeby tego nie przechodziło ale też i na siebie z uwagi na strach jaki czujemy. Powiem wam że ja patrze na mojego synka i się wzruszam chce mi się płakać że jest taki malutki i bezbronny i mam nadzieję że sobię poradzę ze wszytskim. Tak bardzo go kocham. Urodzenie wcześniaczka czyni nas również wyjątkowymi bo na wiele spraw patrzymy inaczej. Mamy więcej siły. Ile to ja naoglądałam się matek które urodziły zdrowe dzieci i przychodziły i płakały pilęgniarkom że sobie nie radzą a bo to dziecko im płacze a to źle ciągnie etc. A my musimy mieć siłę i nie możemy się załamywać, musimy ciągle wierzyć.Usłyszałam od jednej z pielęgniarek że wcześniaczki rodzą się nie przez przypadek u dancyh osób. Są to osoby dobre i bardzo kochające bo znoszą to wszystko dzielnie i tak to według niej jest urządzone. Pewnie że to niesprawiedliwe. Jak mały mój leżał 2 miesiące na oddziale to byłam świadkiem wielu różnych sytuacji. Ostatnio np kobieta w wieku 20 tal - a wiec nie jakaś nastolatka- przyszła do szpitala urodziła tego samego dnia zrzekła się praw i wypisała się na własne żądanie a jak ktos do niej zadzwonił to powiedziała że jest na plaży i zaraz wraca. I gdzie tu spraweidliwość my czekamy marzymy etc a tak przyjdzie zostawi biedne dzieciątko i bach. Ale gdyby właśnie jej dzieciątko urodziło się chore to jest z góry skazane na niepowodzenie na choroby itp bo wcześniaczki do prawidłowego rozwoju potrzeb również ogromu miłości. Także nie ma co załamywać rąk stało się trudno a teraz tak jak mówiły poprzedniczki trzeba się z tym pogodzić nie myśleć dlaczego tak się stało tylko myśleć o maluszku. Pozdrawiam gorąco

MamoIgorka a czy ty wiesz że możesz spokojnie starać się o zasiłek pielęgnacyjny na małego?Należy ci się musisz tylko złożyć dokumenty na komisje lekarską.
Ja nie pracuje .Zasiłek miałam do lipca ubiegłego roku.Teraz siedze w domu i kurodomowie.

Witam,
mam na imię Ania i równiez jestem mamą wcześniaczka urodzonego 1 marca 2008 roku w skończonym 27 tygodniu ciąży, Urodxiłam silną i waleczną córeczkę Amelkę, która każdego dnia staje się silniejsza.
powiedzcie mi o co chodzi z tym zasiłkiem pielęgnacyjnym, czy to znaczy, że jak się skończy macierzyński można się ubiegać o taki zasiłek?

reklama
Witaj.Taki zasiłek należy się na dziecko.Tylko musi mieć orzeczoną niepełnosprawność.A zazwyczaj każdy taki wcześniak powienien być rechabilitowany więc nawet na tej podstawie oraz wypisu ze szpitala komisja lekarska wydaje takie orzeczenie i wtedy otrzymujesz pieniądze taki dodatek z Opieki Społecznej co miesiąc na dziecko przez okres na jaki masz przyznane orzeczenie to zależy jedni mają rok,drudzy 2 lata .Po upływie tego okresu możesz po raz kolejny stawać z dzieckiem na komisje i może mieć dalej przyznany taki zasiłek

Do góry