reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Dzięki mamoJulci za odpowiedź, więc jak już bedziemy się zbierać ze szpitala do domku to wtedy bardziej się zainteresujemy tym tematem :)
a teraz mam jeszcze pytanie gdzie kupowaliście ubranka dla wcześniaczków?, ja narazie się rozglądam bo Amelka jeszcze lezy tylko w samym pampersie. ale wczoraj panie pielęgniarki powiedziały, żeby przynieść jej skarpetki i czapeczkę, i skarpetki znalazłam nawet takie maciupeńkie ale czapeczki nie kupiłam bo wszystkie na rozmiar główki 41 cm najmniejsze a ona ma główkę 25 cm, w necie nic ciekawego nie znalazłam, zastanawiam się czy w Warszawie jest jakiś sklep z ubrankami dla wcześniaków

reklama
Dzięki mamoJulci za odpowiedź, więc jak już bedziemy się zbierać ze szpitala do domku to wtedy bardziej się zainteresujemy tym tematem :)
a teraz mam jeszcze pytanie gdzie kupowaliście ubranka dla wcześniaczków?, ja narazie się rozglądam bo Amelka jeszcze lezy tylko w samym pampersie. ale wczoraj panie pielęgniarki powiedziały, żeby przynieść jej skarpetki i czapeczkę, i skarpetki znalazłam nawet takie maciupeńkie ale czapeczki nie kupiłam bo wszystkie na rozmiar główki 41 cm najmniejsze a ona ma główkę 25 cm, w necie nic ciekawego nie znalazłam, zastanawiam się czy w Warszawie jest jakiś sklep z ubrankami dla wcześniaków
Aniu ja nie kupowałam typowych ubranek w sumie nie za bardzo się opłaca na necie sa dostępne ale dość drogie a zobaczysz jak szybko Twoja córcia urośnie. ja kupiłam w sklepie po prostu rozmiar 50 i już był przyduży ale cóż teraz jest akurat mój synek ma właśnie 50 cm hehe:-)

a co do zasiłku pielęgnacyjnego to właśnie myslałam czy nasze wcześniaczki się kwalifikują. Wiem że istnieje ten zasiłek w zawrotnej wysokości 153 zł hehe bo sama go przyznaję pracuję w piece społecznej na świadczeniach rodzinnych i pielęgnacyjnych więc po becikowe jak cos to do mnie :) a świadczenie pielęgnacyjne wynosi tylko nieco ponad 500 zł więc nie wiem no ale nie wrócę do pracy bo nie zostawię synka mojego. A powiedzcie każdy wcześniak dostaje orzeczenie czy tylko te w cięższym stanie?ja dopiero za 2 tyg mam wizytę u specjalistów wszelkich hehe w tym rehabilitanta więc jak coś mogę postarać się o dokumenty

MamoIgorka to już duzy ten twój mężczyzna :), w sumie masz rację, na necie są ubranka ale drogie i wcale nie jakieś ciekawe, więc na te napewno się nie skuszę :)
narazie podglądam allegro, i wiem, że w H&M można czasami trafić nawet rozmiar 44-48 więc zobaczę jak to będzie, narazoie szukam czapeczki na maleńką główkę mojej córuni :)

Aniu, ja mam córeczkę z 28 tc. Urodziła się 12.09.2007 r. mając 1150 g, potem spadła do 840 i dopiero po 4 tygodniach osiągnęła swoją wagę urodzeniową. Po ponad 2 miesiącach przyszła do domku, miała wtedy 40 cm. Kupiłam jej pare ubranek w H&M, na rozmiar 44. Naprawdę polecam :). Resztę udało mi sie kupić na allegro. Jeżeli cię interesują czapeczki to szyje je firma UVA, niestety nie chce im działać coś stronka, ale znalazłam je na stronie fundacji wczesniak. Poniżej masz do nich linka

Ubranka dla wcze

Kasiu nasza Amelka urodziła się z wagą 600 gram i długością 31 cm, teraz ma już 35 cm i waży 900 gram. a ta czapeczka jest chyba na rozmiar 44, wykombinowałam, że ciocia mi uszyje z jakiś śpiochów parę czapeczek takich malutkich :)

Tak chyba dla Ciebie będzie najlepiej :) Moja Julcia w ciąży rozwijała się prawidłowo, tylko ja miałam problemy z hormonami i przez to urodziłam wcześniej. Julcia dużo w szpitalu przeszła, ale teraz jest fajną dziewczynką :) Pamiętaj, takie dzieciaczki jak nasze są bardzo silne i mogą naprawdę dużo znieść, trzeba tylko w nie wierzyć. A gdzie Twoja Amelka leży w szpitalu?

Kasiu u mnie na początku 27 tygodnia wykryto małowodzie i hypotrofię płodu w związku z tym małowodziem, położyli mnie do szpitala, w szpitalu okazało się, że przepływy w pępowinie są kiepskie i zaczaęli z tym walczyć a po 4 dniach pobytu dostałam krwotoku i okazało się, ze nagle odkleiło się łożysko i po 30 minutach od rozpoczęcia krwotoku Amelka była na swiecie.
Amelka leży w warszawie w bródnowskim szpitalu, właśnie teraz do niej jadę więc zajrzę do Was wieczorem

reklama
Witam,
mam na imię Ania i równiez jestem mamą wcześniaczka urodzonego 1 marca 2008 roku w skończonym 27 tygodniu ciąży, Urodxiłam silną i waleczną córeczkę Amelkę, która każdego dnia staje się silniejsza.
powiedzcie mi o co chodzi z tym zasiłkiem pielęgnacyjnym, czy to znaczy, że jak się skończy macierzyński można się ubiegać o taki zasiłek?

zasiłek nalezy sie tylko rodzicowi nie pracujacemu:-)

Do góry