reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Ja teraz też się staram o zasiłek pielęgnacyjny ok 170 zł, niestety świadczeń pielęgnacyjnych w kwocie ok 550 zł nie dostanę ponieważ nasz dochód jest za duży. Szkoda, że tak późno dowiedziałam się o tym zasiłku, bo mogłam już go mieć dawno.
Kunda między naszymi maluszkami jest 5 dni różnicy :)

reklama
zasiłek pielegnacyjny to 153 zła dochod na członka rodziny jesli jest dziecko z orzeczeniem to 580zł

Świadczenia opiekuńcze
świadczenie pielęgnacyjne
420,00 zł – miesięcznie
583,00 zł miesięcznie w przeliczeniu na członka rodziny,
zasiłek pielęgnacyjny
153,00 zł - miesięcznie
nie obowiązuje kryterium dochodowe

Jestem teraz w trakcie załatwiania i niestety liczy się kryterium dochodowe mimo orzeczenia o niepełnosprawności dziecka oraz że nie nadaje się do żłobka. Przepisy są trochę chore..

my mamy przerwe w rehabilitacji bo mielismy stycznosc z rozyczke i czekamy czy zarazilismy sie czy nie a nasza pani jest w ciazy i nie chce jej narazac bo i po co

Dzięki mamoJulci za odpowiedź, więc jak już bedziemy się zbierać ze szpitala do domku to wtedy bardziej się zainteresujemy tym tematem :)
a teraz mam jeszcze pytanie gdzie kupowaliście ubranka dla wcześniaczków?, ja narazie się rozglądam bo Amelka jeszcze lezy tylko w samym pampersie. ale wczoraj panie pielęgniarki powiedziały, żeby przynieść jej skarpetki i czapeczkę, i skarpetki znalazłam nawet takie maciupeńkie ale czapeczki nie kupiłam bo wszystkie na rozmiar główki 41 cm najmniejsze a ona ma główkę 25 cm, w necie nic ciekawego nie znalazłam, zastanawiam się czy w Warszawie jest jakiś sklep z ubrankami dla wcześniaków
Z tego co wiem to teraz takie ciuszki można dostać w sklepach dla wcześniaków,ale nie kupuj za wiele.Rozmiar 50 będzie odpowiedni choć trochew za duży.Przyznam że ja dla swojej niuni pierwsze ciuszki na wyjście ze szpitala kupiłam takie na lelke Baabyboorn bo we wszystkim się topiła,a następny rozm,48 przywieżli mi z Niemiec bo u nas nie było.

Mamo Igorka o orzeczeniu niepełnosprawności decyduje lekarz,ale jeżeli dziecko jest rechabilitowane to wtedy napewno dostaniesz takie orzeczenie.Musisz tylko iść dolekarza rejonowego żeby wypełnił wniosek.Ja dowiedziałam się dosyć póżno i to przez przypadek,że takie coś nam się należy no i stawałam na komisje .Dostaliśmy orzeczenie na półtora roku potem nie była już konieczna rechabilitacja a i mała przestała chorować więc nie stawaliśmy ponownie na komisji.Też brałam tylko 150 kilka zł,mimo,że nigdzie nie pracowałam.
Aniaa1981 o zasiłek w wysokości 150 zł możesz się zawsze starać on ci się będzie należał jeżeli dziecko będzie miało orzeczenie o niepełnosprawności

reklama
wiem wiem dziewczynki jak mowilam pracuje wlasnie w tych swiadczeniach i je przyznaje wiem ze sa ale wlansie zastanawialam sie czy na wczesniaczki sie nalezy orzeczenie zapytam teraz lekarza. Zasilek pielegnacyjny nalezy sie bez wzgledu na dochod jesli jest orzeczenie o niepelnosprawnosci a swiadczenie pielegnacyjne jest zalezne od dochodu wlasnie ale biora tylko pod uwage dochod meza bo ty rezygnujesz z zatrudnienia i dochod nie moze przekroczyc 583 zł na osobe w rodzinie (netto) Pozdrawiam

Do góry