reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Ja jak tylko czegoś nie wiem do się dopytuję lekarzy, aż mi wszystko wytłumaczą. Myślę, że lepiej się pytać niż się zastanawiać o co w tym wszystkim chodzi.

reklama
Wiesz ja na początku też bałam się pytać i jak coś się działo najpierw szukałam na ten temat wiadomości a potem pytałam,ale póżniej przekonałam się,że lepiej spytać bo nie zawsze znalezione wiadomości pokrywają się z rzeczywistością.

alez ja dziewczyny pytam!tylko że wczoraj trafilam na dyżur akurat lekarki która jest beznadziejna i w ogóle nie potrafi rozmawiać z nikim i nic wytłumaczyć i nie tylko mi ale wszyscy rodzice którzy tam są mają z nią ten problem. Dzis będę rozmawiała z ordynator więc powinnam się czegoś dowiedzieć więcej ale wczoraj wieczorem tylko ona tam była. Tylko tyle usłyszałam że na szczęście jest to 1 stopnia i że nikt mi nie powie jaki może mieć to wpływ że czas pokaże

Mamo Igorka i to jest prawda,wszystko pokarze czas,bo takie dzieci narażone są na wiele powikłań nie tylko przez wylewy i dlatego jeszcze dużo pracy was czeka zanim wyrosną ze swojego wcześniactwa.

tak wiem wiem ale warto dla dzidzi kochanej i wiem ze zarówno my jak i Igorek damy rade i wszystko będzie ok A powiedzcie czy jest jakiś wiek taki w którym można być już w miare spojonym o wcześniaczka znaczy kiedy zmnijesza sie ilośc badań kontroli itp

To wszystko zależy od rozwoju dziecka do roku co miesiąc mieliśąmy kontrole u neonatologa potem jeszcze 3 razy do 2 lat.W wieku 2 lat dziecko kończy opieke neonatologiczną.Okulista jeżeli wszystko jest ok. to 2-3 razy jak dzidzia jest mała.Neurolog to zależy my do tej pory byliśmy jedynie 4 razy bo Jula rozwija się dobrze i to wszystko.Acha rechabilitacja wg wskazań lekarza i tu jest różnie.Ortopeda i USG bioderek tylko raz jeżeli jest wszystko ok.To takie podstawowe badania,kiedy dziecko rozwija się bezproblemowo,bo wiadomo każde jest inne i ma inne problemy zdrowotne ale przez to co opisałam powinno przechodzić każde dzieciątko urodzone przed czasem.

o matko!ciarki mi przeszły jakie to jest smutne i straszne...strasznie mi jej szkoda i najgorsze że człowiek nic nie może zrobić. A ile miał ten drugi maluszek?

reklama
Nie ma sprawiedliwosci na tym świecie.Nic gorszego jak takie niewinne anioleczki odchodza.Az sie lezki na oczy cisna.Ja wierze w Boga ale w takich chwilach zwatpiam

Do góry