reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Mamy koncentrator, agregat i niby pulsoksymetr.Tyle tylko ze on jest bardzo czuly i traci parametry jak nawet maly nie rusza raczka, a poza tym po 10 minutach ma tak odgnieciona raczke ze placze i nie da sie do niej dotknac. wiem co. Maly w szpitalu wytrszymywal czasem nawet i godz bez tlenu jak spal sobie na brzuszku. Tylko ze tutaj nie mamy jak tego sprawdzic a boje sie ryzykowac
ma tlen na 1.trzymamy mu cala dobe pod noskiem albo reka albo lezy z boku (tak juz 4 tyg) bo maseczki nie da sobie zalozyc. czasem chodzimy z nim po mieszkaniu bez tlenu ale jak robia sie szare lub lekko sine oczka tgo dajemy, ale jaka ma wtedy saturacje to nie wiem. kupilismy czujnik bezdechow ale Damianek nie chce spac w lozeczku. Czesto budzi sie z placzem przestraszony i jak poczuje ze ktos go glaszcze to usypia. A najbardziej boi sie jak ktos strzeli wlaczajac swiatlo ( kontakt). Wydaje mi sie ze kojarzy to z inkubatorem i tym jak strzelaly drzwiczki Boimy sie przesadzic i w jedna i druga strone z tlenem. A Twoj synek jak dlugo byl na tlenie?

Ostatnia edycja:
reklama
Franiowa mama : dokładnie. Synek mial laser i stresy z tym zwiazane, bo byl juz na
cpapie i na transport musieli Go zaintubowac i mial zapasc:(

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, a czy któras z Was odsluzowywala w domu dziecko? Bo ja zapytalam czy bedzie potrzebny ssak to mi w szpitalu powiedzieli ze maly na tlenie nie byl odsluzowywany. A on bardzo czesto mieli buzia, charszczy i mam takie wrazenie jakby jakas nieladnie okresle "flegme" mial a nie umie tego odkaszlnac. i wtedy ciezko oddycha.

Wiem ze duzo mam pytan, ale czy Wasze dzieci mialy problemy z brzuszkiem i ciagle wzdecia? Bo moj maluszek czasem sie bardzo prezy i placze poki mu nie odejda gazy

hej przepraszam że tutaj piszę bo to trochę nie na temat ale wiem że większośc z was zagląda na ten wątek :) Mam pytanie o badanie ph-metri mój syn będzie miał je 10.02 ze względu na podejżenie refluksu żołądkowo-jelitowego trochę czytałam o tym w necie i szczerze przeraża mnie te badanie i jestem ciekawa czy któreś z waszych dzieciaczków miało ph-metrie i czy możecie opowiedzieć mi czy to naprawdę wygląda tak strasznie jak sobie wyobrażam czy da się przeżyć???

reklama
Nadi, moja osobista rada, jeśli chcesz zdejmować małego z tlenu lub go zmniejszać to musisz mieć pulsoksymetr. Musisz kontrolować saturację, liczyć oddechy oraz czy mały mocno tak specyficznie ciągnie płuckami podczas oddychania, a do tego stanu nie wolno nie wolno doprowadzić, do szarości czy siności też nie wolno doprowadzać. Tlen w przepływie 1l/m to nie jest mało, trzeba naprawdę rozsądnie z takiej ilości pomału schodzić, jesli chciałabyś więcej informacji możesz napisać do mnie na PW. A macie tylko maseczkę, nie macie takich wąsków do nosa? To jest o wiele bardziej komfortowe dla dziecka. Może można kupić w aptece?-nie orientuje się zbytnio a polskiej rzeczywistości z tymi sprawami, ale popytaj o te wąski zamiast maseczki.
I może załóż sobie swój watek na wcześniakach? :)

Do góry