reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Nie, zawsze trzeba stopniowo przechodzic od jednego mleka do drugiego, bo inaczej maleństwo będzie b bolał brzuszek.
Jednego dnia dodawaj po 1 miarce nowego mleka, reszta starego, drugiego dnia 2 miarki nowego itd. Poza tym dziecko musi sie przyzwyczaic do nowego smaku. U nas zmiana mleka (nawet przejście z 1 na 2 i td) trwała zawsze ok 4 dni.

reklama
nadi, to skandal jak Was potraktowano! Dziecko powinno miec opieke hospicyjna.
Niestety u nas jest podobnie:( Nam tez kazano sobie samodzielnie załatwiac zestaw do tlenoterapii, szkoda gadać..Ze tez ciagle sa takie miejsca w Pl.. To lekarze którzy wypisali do domu dziecko tlenozalezne bedą odpowiedzialni jak cos sie stanie! Skandal po prostu!!

Drogie mamy, kiedy byłyście ze swoimi dziećmi na pierwszej wizycie u neurologa? My na wypisach z dwóch szpitali mamy napisane :
*w 3 miesiącu życia
*w 3 miesiącu wieku skorygowanego
Lekarz, który był u nas na wizycie patronażowej powiedział, ze trzeba już teraz ich zapisać.
W szpitalu mówili, że rozwój dziecka ocenia się wg wieku skorygowanego ale ja już widzę, ze dzieci mają asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe. Troszkę w tym się w tych nieprawidłowościach orientuje bo córka miała napięcie mięśniowe i była rehabilitowana.
Wiem, że im wcześniej się zacznie rehabilitację tym lepiej. U córki trwało to ponad pół roku bo zostaliśmy skierowani, kiedy Ola miała 5 miesięcy.

P.S.: właśnie mąż się dodzwonił do ICZMP i mają termin na 27 lutego. Tylko nie zapytał czy to nie za wcześnie, chłopcy będą mieli 2 miesiące i prawie 3 tyg, wieku urodzeniowego, a skorygowanego tylko 5 dni.
Ehh tak ciężko się dodzwonić do tej poradni.

Ostatnia edycja:
ja bylam z Adasiem jak mił dwa miesiace nie korygowane...gdyby go korygowac to mialby tydzien...tylko ze ja bylam ze starszym na wizycie i powiedzialam ze mam drugiego wczesniaka i kiedy mam przyjechac i kazal mi zarejestrowac sie za tydz i go pokazac...podobnie bylo z poradnia rehabilitacyjna.....a rehabilitacja im wczesniej zaczeta tym lepszy efekt

Ostatnia edycja:
my również byliśmy pierwszy raz u neurologa w 3 mc życia czyli wiek skorgowany 1 tydzień dostaliśmy odrazu skierowanie na rehabilitację którą zaczęliśmy jak Wiktorek miał 2,5 tyg wieku skorygowanego. Czy za wcześnie nie wiem różne są na ten temat zdania pozdrawiamy

reklama
Do góry