reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

Żeby śmiały się pisanki,
uśmiechały się baranki,
mokry Śmigus zraszał skronie,
dużo szczęścia sypiąc w dłonie
z okazji Świąt Wielkanocnych
Smacznego jajka i mokrego dyngusa

Ania z ferajna

reklama
A my jestesmy po pierwszym biofedcbecku i bylo nawet dobrze mam nadzieje ze ten program cos pomorze mackowi. no i jestem na etapie poszukiewania logopedy dla Adaska bo z mowa kiepsko...
Kunda widzę że mój Dominik to prawie rówieśnik z Adasiem :)
jak kiepsko u niego z mową? Bo u nas marnie :(
Nam pediatra mówi żeby jeszcze się nie przejmować(łatwo mówić) i dochodzi jeszcze obcy język który wszędzie słyszy, w domu mówimy po polsku.
W chwili obecnej mówi jedno słowo po grecku :) a po polsku tata,mama(a raczej mamam)buty, tu,ten,tam,dwa imiona jego koleżanek(przekręcone),głosy naśladujące auto,samolot i takie tam,i parę zwierzątek choć i to w jego interpretacji i tyle ,dla mnie to mało.dogadujemy się na migi a raczej przeważnie zgaduję co chce,trochę to męczące,więc właśnie zaczęłam przeglądać forum w poszukiwaniu podobnych przypadków.

Czesc dziewczyny, moja malusia tez urodzila sie za wczesnie, w 33 tyg. z waga 2,085 kg, ogolnie byla silna i dzielna od poczatku, nie bylo z nia wiekszych problemow, rosla szybko i po 2,5 tyg. moglam ja zabrac juz do domku:) teraz jest pogodnym dzieckiem rowniez bez wiekszych problemow. Chcialabym was, doswiadczonych mam zapytac, czy wasze dzieci mialy problemy z rozwojem ruchowym, tzn. czy pozniej niz dzieci urodzone w terminie zaczely sie przewracac, chodzic, mowic itd... czy korygowalyscie wiek wprowadzajac pokarmy?
Sorki jesli jestem w zlym miejscu, ale to forum jest troszke ciezko opanowac:)
Pozdrawiam

Kazde dziecko w tym tez wczesnik rozwija sie w swoim tempie Maciek zaczoł wszystko robic pozno a Adas tez 33tc duzo w czesniej. Co do pokarmow to ja nie korygowałam wieku

Mój Dominik również z 33 tc z wagą jeszcze mniejszą 1,92 kg,żadnych problemów zdrowotnych po urodzeniu, po 3 tygodniach już mogliśmy go zabrać do domciu.
Jeśli chodzi o rozwój to opóźnił się trochę z podnoszeniem główki i obracaniem ale jak już usiadł to poleciało z górki, i nadrobił ,szybko wstał i przed skończeniem roku już chodził(bardzo mało raczkował).
Jest bardzo ruchliwym dzieckiem,skorym do zabaw i samemu i w towarzystwie (najlepiej starszych dziewczynek)przerasta wzrostem niejednego rówieśnika,
jedynie nie mówi zbyt dużo,ale rozumie wszystko :)
Pokarmy wprowadzane w wieku korygowanym.

Cześć dziewczyny.
My wreszcie w domu. Już nie będe wszystkiego opisywała, bo napisałam trochę w wątku Frania, co się w szpitalu wydarzyło. Najwazniejsze, że krasnal po operacji, choc z komplikacjami i OIOMem po drodze (w skrócie: znieczulenie podpajęcze - drgawi - OIOM - narkoza i operacja - OIOM, powrót na pediatrię - rotawirus i klebsiella pneumoniae. Wystarczy na 3 tyg.). Za miesiąc znowu szpital, Klinika neurologii, a potem za miesiąc znowu. Franula walczy dzielnie.

Pianstka - Franek jest z 30/31 hbd. Ma 8 mies ur (5,5 kor.) i jeszcze nie obraca się na boczki. To tyle w kwestii opóźnień fizycznych. Ale najwazniejsze, ze kontakt jest na poziomie wieku korygowanego:)
Trzeba zawsze brac pod uwagę to, co dziecko przeszło. Mój mały był równo 2 mies pod respiratorem praktycznie w stanie śpiączki farmakologicznej żeby możliwe było jego leczenie. Na 2 mies wyłączono mu więc układ nerwowy. Teraz więc musi poooowolutku nadrobić. Cały czas wierzę, że mu się uda.
Przy rozszerzaniu diety biorę pod uwagę wiek korygowany.

Witam mamuśki choć tylko na moment.Widze,że nowe mamu śki się pojawiły.Dawno mnie tu nie było,ale to z powodów rodzinnych.W mojej rodzinie tragedia.

reklama
Do góry