reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzień po dniu czyli pogaduchy Wczesnych Rodziców...

A jeżeli chodzi o moją Julcię, to jest w miarę dobrze, bo ma problemy z jedzeniem i wróciłyśmy do mleczka Bebilon Pepti MTC dodając do niego gasprid. Ćwiczenia ładnie znosi i powoli widać już efekty :)

reklama
Witam mamuśki!
ja właśnie czekam na lekarza w sprawie bioderek ciekawa jestem co powie troszkę sie boję bo nie za często małego pieluszkuję-nie wiem jak- mam nadzieję że mi powie wszystko!Ma być za 10 min u nas. Wczoraj był z kolei pediatra i wszystko ok waży już 3110!!!!więc kawał chłopa z niego hehehe Pozdrawiam

Wiesz ja nie chodziłam do logopedy.Nikt nas tam nie kierował.Moje dziecko samo zaczeło mówić.W chwili obecnej mówi wszystko ładnie i wyrażnie i musze się pochwalić nawet czasami "RR" jej wychodzi.Co do poradni neonatologicznej mimo dobrego rozwoju u nas byliśmy pod jej opieką do 2 latek.Nawet bilans dwulatka Julka miała tam robiony.Po nim zapraestaliśmy tam jeżdzić.Do roczku jeżdziliśmy co miesiąc,po co 3-4 miesiące.A co do logopedy to jest to specjalista który pomaga dzieciom w nauce mówienia ja uważam,że dziecko roczne jest za małe na taką nauke.Ono samo nauczy się mówić.Owszem taka wizyta byłaby potrzebna gdyby nie mówiło w wieku conajmniej 3 latek,ale roczniak?Nigdy się z tym nie spotkałam tymbardziej że mam kontakt z rodzicami wielu wcześniaków i nigdy nikt na ten temat nie wspominał.Aż musze się ich zapytać czy korzystali z tej poradni i kiedy?Ponadto z tego co wiem tak jak pisałam wyżej poradnia neonatologiczna sprawuje kontrole nad wcześniakiem do 2 latek..dziwne,że 11 miesięczne dziecko zostało z niej wypisane.Ale cóż co poiradnia to inne zasady.
Mamo Julki, ja jak byłam na ostatniej wizycie u neonatologa, to zapytałam, czy jeszcze mamy iść do jakiegoś specjalisty i lekarka powiedziała, że do logopedy w wieku 11,5 miesiąca w celu otrzymania wskazówek.Mówiła, że nawet jesli mały będzie duzo mówił i nie będzie miał problemów, to logopeda podpowie jak uczyć go poprawnej wymowy.Więc poszłam, ale bardzo się zdziwiłam, że mam go uczyć samogłosek i pokazywać je na obrazku, bo to go nie interesuje.Jedyne co mu się podoba, to zabawy dźwiękonaśladowcze.Myslałam, ze dostane kilka wskazówek i tyle, a logopedka kazała pokazać się za miesiąc, zeby zobaczyc czy się juz tego nauczył.On przecież jest bardzo mały i zapewne nie będzie w stanie się tego wszystkiego nauczyć.Już sama nie wiem, czy iść za miesiąć na tę wizytę.Co do neonatologa, to byłam zdziwiona, że nas wypisali nawet jeszcze przed ukończeniem roku, ale pani doktor powiedziała, ze nie widzi juz podstaw ani powodu do dalszych wizyt, więc nie mam wyjścia.Mamo Julki, gratuluję świetnego rozwoju ślicznej córeczki, Julka jest niezwykła, przy tak ciężkim starcie, radzi sobie znakomicie, życzę, aby jak najszybciej udało jej się opanować do perfekcji wymowę "RR" i przede wszystkim dużo zdrówka dla dzielnej Julki:)

no i z bioderkami jest ok. Pieluszkowanie tylko profilaktycznie :) uff strasznie fajnie jest czytać o sukcesach naszych maluszków. I pomysleć że np w Holandii nie ratuje się w ogóle wcześniaczków!!!Pozdrawiam życząc spokojnej i przespanej nocki

witam wszystkie mamy. jezeli chodzi o logopede, to my mielismy pierwsza wizyte jak Kubus mial 4 m-ce (korygowane 2). lekarz zalecil wizyte u logopedy, poniewaz wczesniaki moga miec problemy z mowieniem, a cwiczenia pozwalaja je wyeliminowac lub zmniejszyc - to podobno tak jak z rehabilitacja. na wizycie pokazal nam cw usprawniajace jezyk i kazal cw.

reklama
Do góry