reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

***DZIECI WRZEŚNIÓWEK***

reklama
Misiako my znamy ta zabawe ale troszke inaczej..bo tak
zaswiecilo sloneczko
zamknely sie szlabany
przyjechal pociag
z pociagu wyszedl Pan w klapeczkach
Pani na szpileczkach
szczypaweczki
slonie
konie
i dalej wymieniamy co chcemy i nasladujemy na pleckach kazde zwierzatko.
a potem zaczal padac deszczyk,i przeszedl dreszczyk

Moj bratanek lat 12 do dzis prosi zeby mu to robic;-) na pleckach.

A mam prosbe w jakiej wersji znacie Tu kokoszka dziobala?:-)

Joanno w takiej wersji tez mi sie gdzies obilo o uszy, fajne:tak:

Ja znam o sroczce;-)

Bierzemy raczke i na wewnetrznej stroni dloni dziecka uderzamy delikatnie palcem wskazujacym w rytm:

Tu, tu, tu sroczka kaszke wazyla,
Tu, tu, tu ogoneczek sparzyla.

Bierzemy po kolei paluszki i wymieniamy:

Temu dala na lyzeczke,
Temu dala na miseczke,
Temu dala na talerzyk

itd. co nam przyjdzie na mysl,

jak wykorzystamy wszystkie paluszki, to na ostanim mowimy

A temu nic nie dala,
Lebek urwala
I fruu do lasu poleciala.
Leci, leci,(kresle spiralki w powietrzu palcem wskazujacym)
Tu siadla , tu padla,
Tu padla, tu siadla ( klujemy delikatnie dziecko w brzuszek, w klatke, gdzie popadnie)

A tu tu gniazdeczko sobie zrobila (ja Mai robie Gniazdeczko na brzuszku i strasznie sie wtedy zasmiewa):-D :-D

A jak to jest jest u Ciebie z kokoszka:confused:

Dla Kinka:-)

Dziecko sadzamy na kolankach, ktorymi delikatnie podskakujemy i spiewamy:

Jechal pan kapitan po tabaczke i tyton,
Sluga za nim, ze sniadaniem,
A, Zyd z workiem, z podwieczorkiem
Hop, hop, hopsasa ( tu Majke wysoko unosze albo sama podskakuje):laugh2: :laugh2:

Mam nadzieje, ze choc troche zrozumialyscie (logicznie i gramatycznie-nie mam polskich znakow):-p
Wszystkie zabawy to kwestia wyobrazni, ja co jakis czas zmieniam scenariusz, bawie sie slowkami, zeby corci sie nie znudzilo:happy:

Misiako, a ja " o sroczce" znam zupełnie inaczej :eek:

sroczka kaszkę gotowała...
temu dała, bo malutki
temu dała, bo śliczniutki
temu, bo wodę nosił
temu, bo ładnie prosił
a temu buziaczka dała
i frry, fry poleciała

W oryginale było, że urwała łepek ale pamiętam , że jak byłam dzieckiem to napawało mnie to smutkiem, więc zmieniłam treść ;-)
A tej dalszej części o gniazdeczku, to w ogóle nie znam :dry: ale zaadoptuję

a jaka jest melodia do "kapitana" ? Misiako, nutki proszę :) :tak:

Misiako ja koncowke zawsze przerabiam inigdy nasza kokoszka lebka nie urwala;-) :-D Czasem jak wyliczamy to nasza kokoszka daje kazdemu paluszkowi zwierzaczki i nasladujemy ich odglosy.

Robimy jeszcze masuje masuje i ktorym paluszkiem ukluje.Jula wybiera paluszki i albo ona mnie"masuje"albo ja ja..Ucze ja drapania po pleckach..hihihi i nawet juz to wychodzi szczegolnie jak widzi ze mi sie to podoba...

Kosi kosi tez lubimy:-)

Moze jeszcze jakies pomysly na zabawy zaproponujecie dziewczyny?

Wykorzystałam dziś podpatrzony tu pomysł na zabawę "Pisze pani na maszynie" - mega hit :-) Kuba uśmiał się jak nigdy :-D

reklama
Moje młodsze dziecko już zasypia. Własnie przed chwila zawołało mnie do pokoju i pokazało na nocniczek. Kiedy go posadziłam zrobił piekną kupke do niego. Pierwszy raz zasygnalizował sam, ze chce usiąść. przedtem sadzałam go na wyczucie. Chyba załapał o co chodzi. teraz musze nauczyc go z siusianiem;-)

Do góry