reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***DZIECI WRZEŚNIÓWEK***

reklama
Misiako my znamy ta zabawe ale troszke inaczej..bo tak
zaswiecilo sloneczko
zamknely sie szlabany
przyjechal pociag
z pociagu wyszedl Pan w klapeczkach
Pani na szpileczkach
szczypaweczki
slonie
konie
i dalej wymieniamy co chcemy i nasladujemy na pleckach kazde zwierzatko.
a potem zaczal padac deszczyk,i przeszedl dreszczyk

Moj bratanek lat 12 do dzis prosi zeby mu to robic;-) na pleckach.

A mam prosbe w jakiej wersji znacie Tu kokoszka dziobala?:-)

Joanno w takiej wersji tez mi sie gdzies obilo o uszy, fajne:tak:

Ja znam o sroczce;-)

Bierzemy raczke i na wewnetrznej stroni dloni dziecka uderzamy delikatnie palcem wskazujacym w rytm:

Tu, tu, tu sroczka kaszke wazyla,
Tu, tu, tu ogoneczek sparzyla.

Bierzemy po kolei paluszki i wymieniamy:

Temu dala na lyzeczke,
Temu dala na miseczke,
Temu dala na talerzyk

itd. co nam przyjdzie na mysl,

jak wykorzystamy wszystkie paluszki, to na ostanim mowimy

A temu nic nie dala,
Lebek urwala
I fruu do lasu poleciala.
Leci, leci,(kresle spiralki w powietrzu palcem wskazujacym)
Tu siadla , tu padla,
Tu padla, tu siadla ( klujemy delikatnie dziecko w brzuszek, w klatke, gdzie popadnie)

A tu tu gniazdeczko sobie zrobila (ja Mai robie Gniazdeczko na brzuszku i strasznie sie wtedy zasmiewa):-D :-D

A jak to jest jest u Ciebie z kokoszka:confused:

Dla Kinka:-)

Dziecko sadzamy na kolankach, ktorymi delikatnie podskakujemy i spiewamy:

Jechal pan kapitan po tabaczke i tyton,
Sluga za nim, ze sniadaniem,
A, Zyd z workiem, z podwieczorkiem
Hop, hop, hopsasa ( tu Majke wysoko unosze albo sama podskakuje):laugh2: :laugh2:

Mam nadzieje, ze choc troche zrozumialyscie (logicznie i gramatycznie-nie mam polskich znakow):-p
Wszystkie zabawy to kwestia wyobrazni, ja co jakis czas zmieniam scenariusz, bawie sie slowkami, zeby corci sie nie znudzilo:happy:

Misiako, a ja " o sroczce" znam zupełnie inaczej :eek:

sroczka kaszkę gotowała...
temu dała, bo malutki
temu dała, bo śliczniutki
temu, bo wodę nosił
temu, bo ładnie prosił
a temu buziaczka dała
i frry, fry poleciała

W oryginale było, że urwała łepek ale pamiętam , że jak byłam dzieckiem to napawało mnie to smutkiem, więc zmieniłam treść ;-)
A tej dalszej części o gniazdeczku, to w ogóle nie znam :dry: ale zaadoptuję

a jaka jest melodia do "kapitana" ? Misiako, nutki proszę :) :tak:

Misiako ja koncowke zawsze przerabiam inigdy nasza kokoszka lebka nie urwala;-) :-D Czasem jak wyliczamy to nasza kokoszka daje kazdemu paluszkowi zwierzaczki i nasladujemy ich odglosy.

Robimy jeszcze masuje masuje i ktorym paluszkiem ukluje.Jula wybiera paluszki i albo ona mnie"masuje"albo ja ja..Ucze ja drapania po pleckach..hihihi i nawet juz to wychodzi szczegolnie jak widzi ze mi sie to podoba...

Kosi kosi tez lubimy:-)

Moze jeszcze jakies pomysly na zabawy zaproponujecie dziewczyny?

Wykorzystałam dziś podpatrzony tu pomysł na zabawę "Pisze pani na maszynie" - mega hit :-) Kuba uśmiał się jak nigdy :-D

reklama
Moje młodsze dziecko już zasypia. Własnie przed chwila zawołało mnie do pokoju i pokazało na nocniczek. Kiedy go posadziłam zrobił piekną kupke do niego. Pierwszy raz zasygnalizował sam, ze chce usiąść. przedtem sadzałam go na wyczucie. Chyba załapał o co chodzi. teraz musze nauczyc go z siusianiem;-)

Do góry