reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dzieci urodzone z niedotlenieniem!!!

Mama Igi Marcie serduszko biło (tak mi powiedzieli),a zaznaczone miała urodzona w zamartwicy.
zQo Marta miała 6 punktów, ale jak położna była na potronażu to powiedziała,że to na wyrost bo gdyby dali mniej to wina spadłaby na nich! Ile Twoja Marta ma lat?
Wiem,że mieliśmy dużo szczęścia, winię się za to , że powinnam bardziej się zainteresować tą zamartwicą, pytać pediatry gdzie mam się z tym udać! Jest mi ciężko!

reklama
Dzien dobry Wszystkim :laugh:

Nenar a Twoja mala od zawsze byla nadpobudliwa w jakim wieku to zauwazylas?
Mi tez nikt nie powiedzial o neurologu... pytalam sie swojego pediatry czy musze sie gdzies wybrac z mala do specjalisty bo przecie moga byc jakies konsekwencje tego ze mala byla niedotleniona i dostala tylko jeden punkt ( zawodu jestem asystentem osoby niepelnosprawnej) ale ona stwierdzila ze nie ma takiej potrzeby mala jest zdrowa silna i bardzo ladnie sie rozwija jak bedzie cos nie tak to wtedy bedziemy dzialac... tylko ja caly czas sprawdzam czy mala sie dobrze rozwija.. kiedy zaczyna siadac, kiedy raczkowac a teraz czekam az zacznie chodzic wiem ze nie nienormalne ale jakos to niedotlenienie nie daje mi spokoju, jak patrze na Ige wydaje mi sie ze jest wszyatko dobrze ale za chwile pojawia sie mysl ze moze to wyjdzie w pozniejszym czasie, jak mala pojdzie do przedszkola a pozniej do szkoly. Dziewczyny czy Wy tez macie takie mysli czy to tylko ja jestem taka szurnieta ???Az mi sie smutno zrobilo...

wpadne pozniej ide odreagowac...

Witajcie ponownie
nenar przywiodłas mnie znowu do tego watku... bo gdzies mi zniknał. Może tez powiem cos o tej nadpobudliwosci jeszcze..
U Boguchy było to widoczne jak tylko złapał lepsza kominikacje z otoczeniem. Trzeba było nawet uwazac na intonacje głosu. Np. jak zaczełam mu opowiadac co się dzieje za oknem" zobacz, deczsz pada... drzewka mokną... piesek moknie... kotek moknie..." to zaczął sie placzem zanosić.
Co do skali apgara. U mnie nener było podobnie. Mimo, ze bogcuha urodził sie z niedotlenieniem, dali mu 10PUNKTÓW i nigdzie nie jest wspomniane, ze był sinofioletowy, słabo oddychał i natychmiast poszedł do inkubatorka :mad: Jak lekarze potem ogladali jego książeczke zdrowia to sie w głowe pukali, bo nawet było wpisane ze "poród o czasie" a rodził sie 2 tygodnie po terminie i z zielonych wód.

witam!
NenarMarta to juz prawie kobieta ma 12 lat i chodzi do 5 klasy szkoły integracyjnej jest dzieckiem specjalnej troski,jak juz napisałam rozwija sie, ale troche z opoznieniem w stosunku do swoich rowiesnikow neurolog twierdzi ze nigdy nic niewiadomo jak bedzie dalej moze sie rozwijac moze stanac jak i sie cofnac taka niestety jest rzeczywistosc, jest tez nadpobudliwa i szybko sie denerwuje i potrafi wpasc w furie, nie lubi dzieci poza swoim rodzenstwe starsza siostra jest dla niej bardzo wazna ,brata tez bardzo kocha chociaz zawsze bała sie małych dzieci.Wiem ze poczatki sa bardzo trudne .Ja wiele razy zadawałam sobie pytanie DLACZEGO???? nas to spotkało.Nie powinnas siebie winic bo skad mogłas wiedziec czym jest zamartwica i jakie sa tego konsekwencje???
Marta miała 7 mies jak trafiła do neurologa (stanowczo za pozno)bo wiadomo jak wazna jest wczesna interwencja.
Encefalopatia to jest cos pomiedzy zdrowym dzieckiem a dzieckiem z porazeniem mozgowym.Sa to pewne deficyty rozwojowe.
Marta najwieksze problem ma manualne jej pisanie jest na poziomie moze 4 latka nie potrafi sama siebie rozczytac ani nikt jjej.
Pozdrawiam wszystkie mamy ich dzieciaczki.

A tutaj co tak cicho... nikt sie dzisiaj nie zameldowal :police: :o

My jestesmy od rana w Poznaniu, zliczylismy lodowisko i wyprawy po sklepach standardowo do h&m po prezencik dla niusi. My zrobilismy dziadkom prezencik i zostawilismy im niusie na weekend :-) to pierwsze nasze takie dlugie rozstanie, narazie podobno jest dobrze zobaczymy jak bedzie w nocy. A my teraz siedzimy w domu i popijamy, jest fajnie ale jakos tesknie do dziecka O rany...... cale szczescie jutro juz wracamy Z jęzorem

wpadne pozniej 8)

hej!!!
Byliśmy wczoraj nausg głowki...kest ok ale trzeba kontrolować.............pani doktor w poradni patologii noworodka też zadowolona z postępów w rozwoju Tomusia...mieliśmy fart bo to była ta lekarka która była przy porodzie i go odbierała...
Dziś na rehabilitacji Tomuś też ładnie ćwiczył............
Byliśmy u Dziadków z czekoladką z okazji ich święta...........
Pozdrawiamy.........

Mamo Igi ja zawsze widziałam,że Marta taka jest ale nigdy nie przyszło mi do głowy nazwać to nadpobudliwością. Dopiero teraz dużo rzeczy zrozumiałam. Wiem jakie są powody zmiany jej humoru, w ciągu minuty potrafi być 2 razy wesoła a zaraz smutna a za chwilę wpada w histerię. Teraz wiem ,że muszę mieć dla Niej więcej cierpliwości. Pozdrawiam

reklama
witam w niedzielny poranek!
ja po tylu latach tak dobrze juz znam swoja corke ze wiem dlaczego w danym momencie tak sie zachowuje i o co jej chodzi ale to wiem tylko ja.
nenar i Ty kiedys bedziesz znac na wylot swoje dziecko i bedziesz wiedziec co takiego sie dzieje ze np wpadła w histerie.
pozdrawiam i miłej niedzieli zycze

Do góry