reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Tulipku- myslę, że jaką butelkę nie kupisz ta bedzie dobra, pod warunkiem, że "uczyć" picia z butelki bedzie inna osoba niz ty, bo ty masz cycusie. Kiedy wracasz do pracy? Bo może nie warto uczyć ja pić mleka z butli tylko uda się podczas twojej nieobecności karmić ją pokarmami stałymi? A z butelki soczki i herbatki (ewentualnie)? Rozwaz to.
A co do marki to zarówno avent jak i TT maja opinie butelek których smoczki mają przypominać pierś kobiety i nie zaburzeć ssania piersi

reklama
Tulipku - ja tez radzilabym Ci sie zastanowic, czy konieczne jest przyzwyczajanie malutkiej do butelki. U mnie po pierwszej udanej probie picia z butli skonczylo sie dzienne karmienie piersia :-( Jedynie w nocy to jeszcze funkcjonuje, poza tym laktator w ciglym ruchu a i tak musze dokarmiac mm, bo rownowaga sie jakos zachwiala :-(

Tulipku - ja tez radzilabym Ci sie zastanowic, czy konieczne jest przyzwyczajanie malutkiej do butelki. U mnie po pierwszej udanej probie picia z butli skonczylo sie dzienne karmienie piersia :-( Jedynie w nocy to jeszcze funkcjonuje, poza tym laktator w ciglym ruchu a i tak musze dokarmiac mm, bo rownowaga sie jakos zachwiala :-(

kurcze, a ja znam sporo osób które pogodziły i pierś i butlę... więc może jest jakaś konkretna strategia ?

Futerko, tez znam takie osoby i troche im zazdroszcze. Mam troche odciagnietego mleczka w zamrazalce i mysle , ze czasem moglabym gdzies wyskoczyc na dluzej, bez malej, niezostawiajac jej glodnej. Poza tym obawiam sie powrotu do pracy, pewnei jakos w listopadzie wroce, mala bedzie miala ponad 6 mcy, wiec moze faktycznie cyc wystarczy jej rano , wieczorem i ew. w nocy hmm, napewno NIE chce zaburzyc karmienia piersia.
A jak to bedzie z herbatkami i woda, czy wtedy mi mala zaakceptuje butelke?, jak nie to w ruch kubeczek bedzie musial isc

tulipku myślę, że dasz radę pogodzić pracę i karminie piersią, mała będzie miała 6 miesięcy, to dojdą 2 posiłki niecycowe. Obiadek i owoce, a w między czasie pewnie jedna butla z mlekiem. Wszystko do pogodzenia, mam nadzieję, że malutka chętnie zje mleczko z butelki. Nasz jak zaćżłą wcinać cały słoiczek obiadku i popołudniu owoce tak mleczko jadł tylko 3 razy dziennie po 200-250 ml

tulip - ja jestem przykładem, że można pogodzić karmienie piersią, butlą i chodzenie do pracy;-)
Zosia miała 5 miesięcy jak wróciłam do swoich szkolnych dzieci, rano był cyc, ok. 10 kaszka/kleik, obiadek/ mleko z butli/owoc/cyc i tak samo chętnie piła z butli jak i z cycusia:tak: jak to zrobiłam nie pytaj, po prostu takie dziecko mam;-)

a teraz Helenka dostaje herbatki z butli od 3 tyg. życia i nie zaburzyło nam to absolutnie karmienia piersią

bardzo rozsądne wydaje mi się też nie wprowadzanie butelki a karmienie łyżeczką lub kubeczkiem MEDELA :tak: kosztuje 5,50

jako logopeda polecam butelki Lovi choć one wszystkie są bardzo podobne

Tulipku ja mysle, ze wszystko zalezy od dziecka. moja elinka byla na poczatku karmiona butla (w szpitalu, gdy ja jeszcze nie mialam wystarczajaco duzo mleka), a teraz w ogole nie chce na butle patrzec, tylko cyc.

reklama
Ja się bardzo bałam, że nie uda nam się karmić cyckiem, bo Jasiek był karmiony butlą po cc w szpitalu, potem kazali mi go dokarmiać ze wzg na dużą wagę urodzeniową, ale mój mądry synuś poradził sobie znakomicie z butlą, cyckiem i całkiem całkiem ze smoczkiem ;) Oczywiście cyc króluje :D Też wydaje mi się, że to zależy od dziecka, albo się uda, albo nie.. Nasze pociechy same sobie wybierają ;))))

Do góry