reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

ja tak z innej beczki..

Moze Mamy, ktore chodza na rehabilitacje moglyby sie podzielic informacjami - np.jakie cwiczenia na co zalecil rehabilitant.
Dzis Fifronka napisala kilka ciekawych informacji, warto wiedziec na co zwracac uwage.

My mieliśmy jedno spotkanie z rehabilitantem, żeby sprawdził czy z Małą wszystko OK (czasem układa krzywo bioderka - podobno jeszcze tak może robić).

Profilaktycznie poradził takie zabawy:
- otwieranie kolejno dłoni dzieciaczka, żeby nie było ściśniętych piąstek
- następnie kolejno rączka łapie przeciwległą stopę
- rączki kolejno głaszczą brzuszek
- rączka głaszcze rączkę
- coś na kształt rowerka ale bez kręcenia - jedna nóżka do brzuszka, druga się prostuje, zmieniamy nóżki
- przekręcanie na boczek obracając bioderka (to chyba warto żeby ktoś pokazał, zeby krzywdy nie zrobić) i aż na brzuszek

- no i takie niby proste rady jak noszenie raz w jedną raz w drugą stronę,
trzymanie przy kąpieli raz tak raz tak
- pokazywanie zabawek raz z jednej raz z drugiej

Niby oczywiste, ale łatwo się przyzwyczaić np. do noszenia po lewej stronie, bo prawa ręka wolna ;-)

reklama
Futrzaczku, to spróbuj w takiej sytuacji pomóż mu położyć się całkowicie na boczku. Tak nam zaleciła rehabilitantka. Jak się główką i ramionami odwraca, to nóżki i bioderka mu przełóż.

Kangu,

wielkie dzięki za posta:)

Niby wszystko takie proste, ale sama się łapię na tym, że Jaśka nosze przeważnie po lewej stronie:-(, musze się bardziej z tym pilnować!

Dziewczyny nie wiem czy na odpowiednim watku pytam,

Milaly Wasze dzieciaczki goraczke po szczepieniu? Jak dlugo utrzymuje sie ta goraczka?
Gabrys ma goraczke i strasznie nam plakal, teraz dalam czopek i bidulek zasnal

Ojej to strasznie dlugo, mam nadzieje ze to jakos przetrwamy. A czy to prawda ze jak dziecko ma goraczke po szczepieniu to jest prawidlowa reakcja organizmu, czy gdzies bzdury wyczytalam

gorączka jest chyba normalną reakcją, bo to znaczy ze organizm walczy z infekcją, mój mały tez miał gorączkę, ale szybciutko przeszła :tak:

Moja jest strasznie marudna od ostatniego szczepienia :-( ostatnie 3 dni właściwie przepłakała. Gorączki nie ma.
Nie wiem czy to może być reakcja na szczepienie ?
czy może ząbki zaczynają dokuczać, bo ślini się straszliwie, rączki cały czas w buźce, gryzie wszystko co jej pod łapkę podejdzie itp..

oj ciężko jak te szkraby nie potrafią powiedzieć co im dolega.... :-(

Kochane lekko zmienie temat, moze juz o tym bylo ale przeoczylam
Chce czasem odciagnac mleczko i nakarmic mala butelka, czy polecacie jakas- taka zeby mala od cyca sie nieodzwyczaila, i zeby ja zaakceptowala?
Musze cos kupic, w koncu kiedys do pracy wroce..kusi mnie medela,ale droga jest i nie wiem czy podjac ryzyko kupna i nieuzywania

reklama
moja koleżanka używa TT i dziecko się nie odzwyczaiło; wiem że butelki Lovi też są fajne. Osobiście uważam (ale może się mylę bo nie jestem ekspertem:-) ) że skoro tak długo już karmisz piersią to jest minimalna szansa na to by Laurka odzwyczaiła się od piersi... nie obawiałabym się tego tak mocno. Ale niech jeszcze inne dziewczyny się wypowiedzą:-)

Do góry