reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

dove, u nas też 1 jakby ciut bardziej krzywa

A jeszcze się pochwalę.
Ciotka mi doradziła, żeby do kąpieli dodawać Maksowi mąki ziemniaczanej, bo po niej skóra jest śliczna i gładka. Jak pewnie pamiętacie, pisałam, że mieliśmy duże problemy z suchą skórką, parafina ciut pomogła, ale to nie wystarczyło. No i po kilku dniach stosowania kartoflanki moje dziecko rzeczywiście ma mięciutką skórę, bez podrażnień, nie swędzi go już i jest taka przyjemna w dotyku, że nie mogę przestać go głaskać. :)) także polecam!

a w jakich proporcjach przygotowujesz tą kąpiel?

Lokata, u nas to wygląda tak:
koło 5.00 pobudka i 150ml mm
9-10 ostateczna pobudka i 150ml mm
12 sloiczek i na razie proponuję 120ml mleka (wypija różnie)
15-16 150ml mm
18 150ml mm
20.30-21 robię 210ml mm a Gaba zjada tyle, na ile sił jej starczy ;-)
Herbatkę (bardzo rozwodnioną) podaję przez cały dzień, w zależności od pragnienia

reklama
Pabella ślicznie Ci je Gabrysia :)
U nas jest baaardzo różnie ale 150mm to jest max chociaz zauwazyłam ze jak jest zimniej to Zuza je wiecej...Pewnie tak samo jak jest z dorosłymi - jak jest upał to nam tez sie jesc nie chce :)
No i zazdroszcze stałych godzin jedzenia. U nas narazie jest różnie.
Lokata a ile w ciagu dnia je Ci Malwinka mm?Moja Mała przybiera na wadze ale kompletnie nie wiem z czego.
Wczorajszy dzień:
7-120ml
9-50ml kaszy
12-120ml
15-120ml
18-120ml
21-90ml
W nocy nic nie je ale ze wzgledu na to ze jest na 50 centylu pediatra kazała jej w nocy nie budzic.
Czasami sie martwie ze tak mało je :(

Ostatnia edycja:
kika ... Malwi przeważnie zjada ok 140ml ... czasem jednak 120 a czasem 160ml ... także rozbieżność jest. Dziś pozapisuje wszystko i napisze pod koniec dnia ile tego było. Nie martw się że Zuzia mało je ... ona wie ile jej potrzeba by mieć pełen brzuszek i nie być głodną, jeśli przybiera to jest ok ;-)

Kika, jak Zuza jest na 50 centyle to nie ma co rozkminiać, że za mało je :-) Je wystarczająco - przynajmniej żołądka nie będzie miała rozepchanego ;-)

A Gaba też nie zawsze zjada wszystko z butelki. Czasami zostawia 30-40ml. Jak nie chce, to nie, wmuszać w nią nie będę :tak:

u nas mały coraz częscie zjada po 150 ml co 3 h na obiadek je caly sloiczek plus heratka bez mleczka już:tak: no i w nocy tez je czasami raz a czasami 2 razy......

Dziewczęta szczepiłyście badź szczepić będziecie na pneumokoki? Ja byłam przekonana na 70%, że tak a po tym pobycie w szpitalu to juz na 100 % zaszczepimy.

co do jedzenia to Zosia ja je różnie, są dni że co 3 godz., czasami co 2 godz., na wieczór oprócz cyca butla mm wypija ok. 150-180 ml teraz, noce przesypia albo jest jedna pobudka, wagą się nie muszę martwić bo na pierwszy rzut oka mój Zosiaczek to Klusia:-D

krówka ja szczepiłam na pneumokoki, 27 lipca idziemy na 3 szczepienie, a dawka uzupełniająca będzie między 13-15 miesiącem chyba

Krówko, my jutro mamy pierwsze szczepienie na pneumo. Też trochę się wahałam, ale Gaba dostała się do żłobka, więc przestałam się zastanawiać tylko poprosiłam o receptę. :-) Rota odpuściliśmy a meningokoki po ukończeniu roku.

reklama
pabella, wody w wanience,tyle,że mu nawet brzuszka nie zasłania, wychodzi taka przeciętna miska i do tego kopiastą łyżkę mąki i trochę płynu do kąpieli 2w1

Do góry